www.car.cz
 

Pole position mezi Octáviemi získal v Mostě Petr Fulín
     29.8.2009 20:53 - tisková zpráva


Pole position pro sedmý pohárový závod získal Petr Fulín
Spolu s vítězem kvalifikace do čtvrtého podniku nečekaně vyjeli také Vršínský a Navrátil


Tisková informace 16-2009

Mezi kvalifikační vítěze ve třináctém ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu se zapsal další, již čtvrtý jezdec. Před závody čtvrtého pohárového podniku, který se koná na Autodromu Most v rámci populárních závodů tahačů Czech Truck Prix, vyhrál kvalifikaci Petr Fulín. Ve velmi těsném souboji se ztrátou jednadvaceti setin vteřiny skončil druhý Aleš Jirásek. Třetí pozici obsadil Polák Mateusz Lisowski, který byl pomalejší o 0,321 sekund.

Petr Fulín do třináctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup zasáhl letos už podruhé, přestože není jeho stálým účastníkem. O jeho startu se rozhodlo opět na poslední chvíli. Loni druhý nejlepší jezdec za volantem pohárové Octavie nahradil ve startovním poli Jana Dostála. Ten byl sice před čtvrtým pohárovým podnikem mezi několika kandidáty na bronz v konečném hodnocení třináctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, ale nakonec se rozhodl ve zbytku sezóny už nestartovat a ušetřit pro-středky na příští rok.

"Využil jsem absence Honzy a usedl do volného vozu, se kterým jsem loni startoval. Pro tohle auto mám opravdu slabost a jet s ním zase je pro mě velká výzva," vysvětlil Petr Fulín svůj další nečekaný start s Octavií v letošní sezóně. A nebyl jediný, který překvapil svoji účastí. Do kvalifikace vyjeli neočekávaně další dva stálí účastníci z uplynulých pohárových ročníků Jiří Navrátil a Ivan Vršínský.

"Sice jsem odešel do jiné pohárové série a v průběhu sezóny se bránil startu s Octavií, ale nakonec jsem přeci jen neodolal a využívám možnost se zase svézt. Zajímavé složení startovního pole je totiž příslibem pěkných závodů," sdělil Vršínský.

Do volných tréninků a následně ani do kvalifikace nenastoupila Karolina Lampel-Czapka, jejíž pre-miérová účast v pohárovém seriálu byla předem hlášena. Nakonec polská šestadvacetiletá závodnice muse-la dát přednost startu v národním šampionátu na jiném okruhu. Na dalším předem ohlašovaném debutu Poláka Tomasze Nowackiho s pohárovou Octavií se ovšem nic nezměnilo a jezdec vyjede do sedmého závodu z třinácté pozice, na které skončil v kvalifikaci.

Petr Fulín už ve volných trénincích naznačil, že se svým loňským vozem bude velice rychlý, a také se na prvním místě výsledkové listiny usadil hned v začátku půlhodinové kvalifikace. Pak se na první příčku dostal Milan Vaňkát, ale Fulín na to reagoval dalším zrychlením a zajistil si kvalifikační vítězství časem 1:52,483, který je nejlepší, jaký byl letos na mosteckém autodromu s pohárovou Octavií dosažen v oficiálním průběhu závodů.

"Nebyl jsem spokojen, dokud to nebyl čas pod jedna třiapadesát. Tak jsem do toho šel znovu. Takhle už se mi to líbí víc a doufám, že si pěkně zazávodíme," komentoval svůj kvalifikační triumf dvaatřicetiletý jezdec.

V přetahované o druhou a třetí pozici měl zpočátku navrch Slovák Patrik Nemec, pak Miloslav Kárný, po něm Milan Vaňkát a do nejrychlejší trojice se vtěsnal také František Došek. V závěru kvalifikace ovšem zaútočil Polák Metausz Lisowski a po něm ještě lépe Aleš Jirásek, který si nakonec zajistil druhé místo. " Na mosteckém okruhu je lepší startovat z druhé pozice, výjimečně jsem tedy s druhým místem spokojen. Žádné kolo jsem nezajel úplně čistě bez chyb, takže na tu bídu je to hodně dobrý výsledek. Obával jsem se, že to bude horší," svěřil se Jirásek a poznamenal, že výsledek kvalifikace slibuje hodně zajímavé a vyrovnané závody. "Chyby jsem nedělal, ale soupeřům se podařilo být tentokrát o něco rychlejší. Myslím, že s ohledem na dosažené časy je třetí místo dobré," hodnotil Lisowski a odmítl, že by už začal taktizovat v boji o celkové prvenství a proto jel s určitou rezervou na jistotu.

Čtvrté místo v kvalifikaci uhájil Milan Vaňkát. "Jsem velice spokojen, jak s dosaženým časem, tak s výsledkem. Jezdce před sebou bych asi těžko pojel, dosáhl jsem myslím maxima," uvedl Vaňkát, na něhož dvě desetiny vteřiny ztratil pátý František Došek následovaný Miloslavem Kárným. "Šesté místo je super. Na to, že charakter trati mosteckého okruhu mi moc nesedí, mám dobrý čas i pěkný výsledek," řekl Kárný.
Na sedmé místo se vyšplhal Daniel Skalický a nakonec osmý po slibném začátku skončil Patrik Ne-mec. Devátou příčkou byl zklamán Jiří Jupa, za kterým jen o tři setiny vteřiny zaostala Lucie Panáčková. Jiří Navrátil přemýšlel, kde je pomalý a skončil proto až čtrnáctý. Ivan Vršínský obsadil až poslední místo, protože si neporozuměl s brzdami.


První závod na sedmnáct kol startuje zítra v 11.20 hodin, druhý je na pořadu od 14.40 hodin a nej-rychlejších osm jezdců z prvního závodu do něho vyjede v opačném pořadí.

PR


 
 
Fotogalerie:   Barumka 2009 objektivem Mirka Knedly sen. podruhé

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose