www.car.cz
 

Hedbábná stezka 2009 : Magické devítky v datu provázely ve středu i jezdce
     10.9.2009 23:58 - tisková zpráva


Magické devítky v datu provázely pouť jezdců Silk Way i do magického údolí duchů

Silk Way 8
09. 09. 09. Janaozen
Údolí vládce duchů

Magické devítky v dnešním datu provázely pouť jezdců Silk Way i do magického údolí duchů. Jak jinak nazvat neuvěřitelně bizardní a krásný kaňon, kterým závodní vozy přijely na Turgajskou plošinu. Kazachstán je vůbec země plná protikladů a extrémů – stejně jako naše rallye. Je to země se značnými teplotními rozdíly - na jihu je rozdíl teplot mezi nejteplejším a nejstudenějším měsícem až 30° C a na severu až 40°-41° C, nejstudenější měsíc je leden, jeho průměrná teplota na severu je -19°, na jihu -8 °C, nejteplejším měsícem je červenec.

Rozdíly mezi zářijovými nočními a denními teplotami v bivaku nijak nepociťujeme, je to kolem pěti stupňů Celsia. I když se vám při jízdě po více či méně či ještě méně dobrých silnicích jeví Kazachstán jako velká rovina, je to v podstatě členitá země tvořená nízko položenými plošinami a pahorkatinami. Poblíž kaspického pobřeží leží v Karagijské proláklině nejnižší bod Kazachstánu (-132 m). Nejvyšší hora Kazachstánu a druhá nejvyšší hora pohoří Ťan-šan („Nebeské hory“), které na jihovýchodě ohraničují Kazachstán) se jmenuje Chan Tengri („Vládce duchů“) a dosahuje výše 7 010 m.

Dnešní rychlostní zkouška měřila 424 km a vedla z Beyneu do Janaozenu v Kazachstánu. Opět to byly rychlé úseky na prašných cestách, plných zrádných pastí. A navíc krásné pasáže Turgajské plošiny, které si jako panoramata piloti ani navigátoři rozhodně neužili – šlo o náročné technické úseky. Jediný český zástupce v kategorii aut Jirka Janeček (Czech Dakar Team, kategorie T2) jel dnes vynikající a plynulou jízdu, téměř bez navigačních chyb. To se opravdu vyplatilo a dnešní 17 místo v etapě mu přineslo další posun směrem nahoru na celkové 22. místo.

Jeho Toyota jede podle jeho slov výborně. Kamazy sice stále kralují v kategorii kamionů, ale ani jim se nevyhnuly ďábelské devítky v dnešním datu. Čagin doslova ulomil kolo a ztratil tak tři hodiny. Náš Aleš Loprais dojel druhý necelých patnáct minut za prvním Kabirovem a celkově je na třetím místě. A Martin Macík, přestože dnes jednou opravoval pneumatiku, jede konstantně velmi dobře a je celkově na sedmém místě.

Ale jsme někde za polovinou závodních kilometrů a stále nás čeká největší lahůdka rallye – osmá největší poušť světa Karakum. Jsem přesvědčen že i tam, stejně jako mezi bludnými vzduchovými víry a malými tornády, které nás provázely v kaňonu Turgajské plošiny, potkáme Vládce duchů této krásné země.

 

Standa Berkovec, foto Míla Janáček, Radek Šolc a Tomáš Otipka

Czech Dakar team


 
 
Fotogalerie:   Hedbábná stezka 2009 - den pátý, foto týmu Míla Janáček

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose