www.car.cz
 

Vítěze posledního třináctého ročníku Octávia cupu určí poslední podnik v Brně
     15.9.2009 22:24 - tisková zpráva


Vítěze třináctého ročníku určí poslední pohárový podnik
O pohárový bronz se na brněnském automotodromu bude přetahovat šest jezdců

Vítěze třináctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu určí výsledky po-sledního pohárového podniku, jenž se koná o víkendu 18. – 20. září 2009 na Automotodro-mu Brno v rámci Podzimní ceny Masarykova okruhu. Pohárový triumf může získat mladý Polák Mateusz Lisowski, nebo zkušený český pilot František Došek. Zcela otevřený je pak souboj o bronz, kde je ve hře osm jezdců. Rozhodovat o vítězi se bude také v Poháru soutě-žících a rovněž v Poháru o nejrychlejší kolo.

Po sérii dvou vítězství a pěti druhých míst do závěrečného pohárového podniku vyjede v pozici lea-dera Mateusz Lisowski. Na svém kontě má devatenáctiletý polský mladík sto sedmnáct bodů, a pokud ve finálových závodech zvýší svoji bodovou bilanci o další čtyři body, pojistí si tím celkové prvenství bez ohledu na výsledky soupeřů, respektive svého jediného rivala v boji o pohárový triumf Františka Doška. "Škoda, že se nepodařilo souboj rozhodnout už ve čtvrtém pohárovém podniku. Přitom stačilo docela málo. Věřil jsem, že to vyjde. Bohužel vše dopadlo jinak, zpomalily mě problémy s motorem.

Takový je ovšem také motosport a tak bojujeme dál. Chci být první polský jezdec, který vyhrál prestižní seriál Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup," uvedl Mateusz Lisowski a aby v závěrečných závodech jezdec z městečka Wieliczki nepone-chal nic náhodě, absolvoval minulý týden na brněnském okruhu testování s pohárovou Octaví. "Jsem s vý-sledky testování spokojen, auto bylo rychlé a fungovalo dobře, ale je důležité, aby bylo ve správné kondici v průběhu závodů. Jsem rád, že se vracíme na poslední podnik na brněnský automotodrom, tenhle okruh se mě líbí, je pěkně dlouhý a je na něm několik hodně zajímavých pasáží," sdělil dále Lisowski.

Podle pohárového bodovacího systému se jezdcům do konečného součtu bodů v seriálu nezapočí-tává vždy jeden nejhorší výsledek z prvního nedělního závodu a jeden z druhého závodu. Při tzv. škrtání nejhorších výsledků si Mateusz Lisowski v závěrečném pohárovém podniku zajistí celkový triumf dojetím ve druhém nedělním závodě do šestého místa. Případně už prvenství s předstihem získá vítězstvím v prvním závodě.

František Došek může dosáhnout prvního místa v celém seriálu jen v tom případě, že poslední dva závody vyhraje a navíc Lisowski nezíská ve druhém závodě více než dva body. Podle vítěze historicky prv-ního pohárového ročníku je šance jen teoretická. Ostřílený jezdec ovšem také poznamenal, že stát se může cokoli a naděje umírá poslední. "Jestli je ještě byť malá šance, tak do toho jdu. Byla by škoda to nezkusit. A když to nevyjde, tak si alespoň pěkně zazávodíme," prohlásil Došek a poznamenal, že vzhledem k průběhu sezóny nebude nespokojen s obsazením druhé příčky v celkovém hodnocení.

Zcela otevřenou záležitostí bude souboj o pohárový bronz. Navíc někteří z účastníků této bitvy mají naději dosáhnout dokonce až na druhou pozici. Z třetí příčky průběžného pořadí vyjede do finálového podni-ku Slovák Patrik Nemec a útočit na jeho postavení budou nejvážněji Aleš Jirásek a Jiří Jupa a bez šancí nejsou ani Daniel Skalický, Milan Vaňkát a Chorvat Tiki Ivoševič. Otazník bude do poslední chvíle nad star-tem Petra Fulína. Ten může do souboje o bronz výrazně zasáhnout, ale jezdec svoji účast v závěrečném pohárovém podniku předem nepotvrdil a rozhodne o svém startu až po volných trénincích.

V Poháru soutěžících se také ještě bude bojovat o první příčku, kterou bude hájit stáj DHL-Autocentrála Hlučín před sestavou Vekra Racing Teamu I. A vylepšit své třetí místo může slovensko-český tým Automedia s.r.o.

Nejjednodušší je situace v Poháru o nejrychlejší kolo, který získá ten z jezdců, jenž v závodech do-sáhne vícekrát nejrychlejší kolo. Zatím nejúspěšnější v této klasifikaci byl Mateusz Lisowski, který měl nej-rychlejší kolo ve třech závodech. Dvakrát byli nejrychlejší Aleš Jirásek a také Petr Fulín a jednou František Došek. Šanci tedy mají všichni, případně se může do klasifikace zařadit ještě někdo další.

V pátek odpoledne a v sobotu dopoledne má závěrečný pohárový podnik na programu volné trénin-ky, v sobotu od 13.25 se koná kvalifikace. V neděli první pohárový závod startuje v 11.20 hodin, druhý a zároveň poslední letošní závod začíná v 15.20 hodin.

PR


 
 
Fotogalerie:   Truckerský Most 2009 a Octávia cup, foto V. Klígl

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose