www.car.cz
 

Pořadatelé z Forsage k velmi vážné nehodě Lukáše Šembery
     23.9.2009 10:03 - tisková zpráva


Pořadatelé k velmi vážné nehodě Lukáše Šembery na sobotní show v Brně

DODATEČNÁ TISKOVÁ INFORMACE POŘADATELE
„OLYMPIA SUPERMOTO NIGHT SHOW 2009“

Milí přátelé,
v sobotu 19.9.2009 pořádala brněnská AGENTURA FORSAGE čtvrtý ročník závodu“ Olympia Supermoto Night Show 2009“, v jehož rámcovém pořadu došlo k vážnému zranění jezdce Lukáše Šembery. Událost se stala předmětem nedělního a pondělního zpravodajství českých médií s použitím předběžných informací o zdravotním stavu postiženého závodníka.

Přípravě i průběhu celé akce i všech jejich dílčích oblastí včetně zajištění bezpečnosti aktivních i pasivních účastníků jsme jako vždy věnovali skutečně maximální pozornost. A pak ve zlomku okamžiku přichází osudová velká sportovní tragédie, jakou jsme za 13 let naší práce při organizaci sportovních podniků doposud nezažili.

Ve snaze nabídnout komplexnější pohled na problematiku a zajištění výše uvedeného, mezi jezdci a veřejnosti oblíbeného podniku, předkládáme coby pořadatelská organizace následující tiskovou informaci.

Sportovně zábavní akci „Olympia Supermoto Night Show“ na specifické trati vybudované v sousedství nákupního a zábavního centra Olympia Brno pořádá AGENTURA FORSAGE nepřetržitě od roku 2006. Stěžejní prvek celodenního a z části i večerního programu akce tvoří závody motocyklů třídy Supermoto, jejichž vrcholným domácím seriálem je už řadu let mezinárodní mistrovství České republiky.

Přestože závod u Olympie má pro tuto třídu statut volného motoristického podniku, jeho příprava a organizace přísně respektují reglementy oficiální motocyklové sportovní autority, kterou je Federace motocyklového sportu Autoklubu České republiky. V souladu s tím jsme jako pořadatelé postupovali i v případě sobotní „Olympia Supermoto Night Show 2009“. Účastníci museli u administrativní přejímky předložit platnou jezdeckou licenci, závodní stroje prošly technickou přejímkou a závod řídili licencovaní sportovní činovníci.

Přítomný byl rovněž tým licencovaných časoměřičů s odpovídající měřicí technikou a samozřejmě i lékařská, protipožární a další bezpečnostní opatření. Podél specifické tratě na malém prostoru bylo v inkriminovaných místech instalováno 180 kusů velkých balíků lisované slámy, jejichž lokalizace a poloha odpovídala požadavkům jezdců nejsilnější a tudíž z hlediska bezpečnosti dominující třídy Supermoto. Jejich vybraní jezdci se podíleli jak na vytyčení a stavbě trati, tak i na průběžných připomínkách k jejímu aktuálnímu stavu. Podobně byla z hlediska organizace včetně bezpečnosti řešena i komunikace s oběma dílčími třídami Fechtly a Pitbike, za které byli určeni mluvčí pro spolupráci s pořadatelem.

Za balíky slámy byly vytyčeny bezpečnostní a únikové zóny vně ohraničené celkem 250 kusy kovových zábran, vymezujících zakázané a divácké prostory. Kolem trati bylo dále rozmístěno v důležitých místech celkem 15 stanovišť traťových komisařů s potřebným sportovně-technickým vybavením a 3 stanoviště protipožárních hlídek včetně dvou hasičských vozů. Výčet bezpečnostního zajištění zahrnoval také 2 stanoviště středního zdravotnického personálu a jedno stanoviště plně vybaveného sanitního vozu s odborným lékařským označením RLP (rychlá lékařská pomoc) a zkušeným lékařem resuscitačního týmu.

V sobotu 19.9.2009, ještě před zahájením programu, schválili speciálně vytyčenou trať pro závody Supermoto příslušní sportovní činovníci, a to za účasti zástupce jezdců. Po úvodním bloku volných tréninků byla v souladu se sportovními řády svolána tzv. rozprava se všemi jezdci tříd Supermoto, Fechtly a Pitbike, z jejichž strany nebyly k organizaci podniku vzneseny žádné připomínky. V průběhu dalších volných tréninků se obrátil na vedoucího trati zástupce jezdců třídy Supermoto s drobnými připomínkami k rozmístění bariér na dvou místech trati, které byly neprodleně realizovány. Ostatní třídy neměly připomínky žádné.

Jak jsme už v úvodu této tiskové informace uvedli, nosnou konstrukci programu „Olympia Supermoto Night Show 2009“ tvořil závod třídy Supermoto, doplněný kromě doprovodných akcí také ukázkovými jízdami motocyklových tříd Pitbike a Fechtly. V těchto jízdách nebyly vypsány žádné peněžité odměny a šlo o předvedení tohoto druhu motosportu divákům s důrazem na zábavu a show. V průběhu těchto jízd fungovala bezpečnostní opatření ve stejném rozsahu jako při závodech třídy Supermoto.

Kromě Lukáše Šembery byl během dne převezen k nemocničnímu ošetření pouze jeden jezdec třídy Supermoto s pohmožděním hrudníku a podezřením na otřes mozku.

K pádu jezdce mistrovství světa silničních motocyklů Lukáše Šembery, jezdícího i na malém motocyklu Pitbike krásným silničářským stylem, došlo při první odpolední jízdě (v té době už měli jezdci Pitbike odjety 2 volné tréninky a jednu kvalifikační jízdu, vše v rozsahu vždy 15 minut ježdění). Nehoda se stala v poslední zatáčce před cílem, vzdálené zhruba 80 metrů od stanoviště sanitního vozu. Došlo k samovolnému pádu samostatně jedoucího jezdce na zadních pozicích a po cca 25 metrech ke střetu s ochrannou bariérou. Následoval bezprostřední odborný zásah lékaře, a po prvním ošetření převezl Lukáše Šemberu do nemocnice mezitím přivolaný vůz rychlé záchranné služby. Je nepochybné, že zásah zdravotníků na závodišti proběhl na vysoké profesionální úrovni.

Vážné zranění jakéhokoliv jezdce, což se týká i podniků mimo sféru našich organizátorských aktivit, se nás jakožto příznivce motoristického sportu vždy citelně dotýká. Nešťastného okamžiku Lukáše Šembery litujeme tím víc, že řada z nás ho zná osobně a fandí mu. Lukáš byl za řídítky vždy velkým bojovníkem a věříme, že díky svému mládí vyhraje i svůj boj proti nepřízni osudu. Upřímně si vážíme i dlouhodobého přínosu Lukášovy rodiny českému motoristickému sportu. Bohužel, motoristický sport přináší vedle krásných zážitků i okamžiky, které si nikdo nepřeje...


Závěrem si dovolujeme připomenout, že AGENTURA FORSAGE není v pořádání motoristických podniků žádným nováčkem. Na seznamu našich třináctiletých aktivit figuruje 350 motoristických a dalších akcí, promotersky jsme zajišťovali jedenáct ročníků mezinárodního mistrovství České republiky v superkrosu, sedm ročníků mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu, freestyle závody a akce, počínaje rokem 2001 pořádáme mezinárodní halové motokrosy v brněnském Rondu, a v listopadu 2006 jsme představili tuto disciplínu i v pražské Sazka Aréně. V přípravě všech závodů a akcí vždy pečlivě dodržujeme oficiálně schválené reglementy a samozřejmě nepodceňujeme ani bezpečnostní aspekty.

Děkujeme za pozornost.


V Brně, 22. září 2009 

S přátelským pozdravem
Ing. Jan Juřička                               Amos Krejčí
organizační ředitel závodu            mediální spolupráce
AGENTURA FORSAGE


 
 
Fotogalerie:   Supermoto ve Vyškově 2009 objektivem Dušana Belici

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose