www.car.cz
 

Desatero proti krádežím automobilů se může hodit i vám !
     22.10.2009 12:30 - tisková zpráva


LEASEPLAN: DESATERO PROTI KRÁDEŽÍM AUTOMOBILŮ

(Praha, 22. října 2009) – Společnost LeasePlan, která se specializuje na operativní leasing automobilů a služby spojené s firemními vozovými parky, vyslala za svou čtrnáctiletou historii na české silnice již více než 50 tisíc automobilů, a proto má bohužel četné zkušenosti i s jejich krádežemi. Nyní přichází LeasePlan na základě čtyřleté studie pojistných událostí v jím spravovaném vozovém parku s desaterem pro všechny firmy, ale i běžné motoristy, kteří chtějí omezit riziko krádeže automobilů. Brzy bude toto desatero obzvláště aktuální, protože statistiky dlouhodobě ukazují, že automobily se nejvíce kradou právě před Vánoci (druhé takové období je před letními dovolenými).

1. Věnujte pozornost výběru vozidla
Nejvíce se kradou automobily, které jsou na trhu nejpočetněji zastoupené. Chcete-li tedy minimalizovat riziko krádeže, podřiďte tomu svůj výběr vozového parku. Riziko krádeže ale závisí i na dalších faktorech – v menší míře se například kradou japonské vozy, zřejmě kvůli méně známým a složitějším technologiím. Důležitá je i motorizace – například pokud jste jezdili v letech 2005 až 2008 s Fabií 1.4, existovalo riziko cca 1:200, že vám ji za tuto dobu ukradnou. U Fabie 1.9 už ale toto riziko činilo 1:100.

2. Znesnadněte identifikaci vozidla
Mnoho vozidel je odcizeno tzv. na zakázku, to znamená, že pachatelé hledají konkrétní značky a typy vozidel, pro které mají v danou chvíli odbyt. Pokud např. necháte ze svého vozu odstranit označení motorizace, rozhodně tím zlodějům znesnadníte práci. Samozřejmě zloděj „profesionál“ si i s tímto poradí, ale automobily rozhodně nekradou pouze zkušení zloději.

3. Nenechávejte ve vozidle technický průkaz ani náhradní klíče
Nechávat ve vozidle např. technický průkaz nebo náhradní klíče je hazard, který vám přidělá problémy navíc při likvidaci pojistné události u pojišťovny. Pojistitel totiž může po přezkoumání věci pojistné plnění snížit, nebo dokonce i odmítnout. Pokud tyto věci ve svém vozidle necháváte, uvědomte si, že velice usnadňujete zloději další legalizaci vozidla. V případě náhradních klíčů se navíc pravděpodobně dočkáte toho, že pachatel, který chtěl původně „pouze“ odcizit autorádio, nakonec ukradne vozidlo celé. Zmíněnou neopatrností se vyznačují hlavně firemní řidiči.

4. Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete
Zamyslete se nad tím, kde své vozidlo zaparkujete. Některá tmavá zákoutí zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro „práci“. Pravděpodobně najdete ve svém okolí řadu míst, která jsou buď pod dohledem kamer, nebo kolem nich častěji projíždí policejní hlídka, či jsou v nejhorším alespoň v dohledu nějakého obytného domu. Pár kroků navíc v tomto případě určitě stojí za větší klid. Ideální je samozřejmě garáž či hlídané parkoviště, máte-li tuto možnost.

5. Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu
Každé vozidlo by mělo být vybaveno nějakým zabezpečením. Cena těchto zabezpečovacích prvků se vám často vrátí na slevách, které při jejich instalaci do vozidel většina pojišťoven nabízí. Pro příklad: u standardního vozidla Škoda Octavia se pořizovací cena kombinace vyleptání VIN kódu a mechanického zamykání převodovky může vrátit v závislosti na ceně vozidla už za 4 roky. Pro případného zloděje toto zabezpečení sice neznamená nepřekonatelnou překážku, ale určitě mu maximálně znesnadní další nakládání s vozidlem. Zloděj si proto raději vybere vedle stojící automobil, který podobnou ochranu nemá.

6. Zvažte „nadstandardní“ zabezpečení
Jedná se o různá vyhledávací a monitorovací zařízení, kde sice musíte počítat s vyšší pořizovací hodnotou a určitými náklady za přenos dat, ale na druhou stranu vám tyto přístroje zaručí přesnou informaci o pohybu vašeho vozidla. V některých případech je lze v případě firemních vozidel navíc spojit s elektronickou knihou jízd, čímž lze podstatně ušetřit celkové náklady na provoz vozidel.

7. Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej
Na první pohled se jeví toto doporučení jako zbytečné, ale studie společnosti LeasePlan ukázala, že velké procento řidičů v případě krátkodobého zastavení vůbec zabezpečení neaktivuje. Nejčastěji se jedná o uzamykání řadící páky. I to ovšem už lze technicky řešit – zámek se může aktivovat úplně sám po vypnutí zapalování nebo velice jednoduchým úkonem.

8. Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené
Opět možná pro někoho zbytečné doporučení, ale je s podivem, kolik vozidel je ročně odcizeno poté, co je řidič nechal odemčené, někdy i nastartované, byť jen na malou chvilku. Například při odstraňování sněhu ze skel nechává řada řidičů automobil nastartovaný, aby se vytopil vnitřní prostor. Nebo si jdou něco uložit do zavazadlového prostoru a klíčky si nevezmou s sebou. Ano, i takto se kradou auta. Drzost a rychlost některých pachatelů je opravdu nepředstavitelná.

9. Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu
Vždy si dobře rozmyslete, komu klíče od svého automobilu dáte do ruky. Nebezpečné mohou být například různé „nadstandardní“ služby, kdy vám „zdarma“ vozidlo přivezou, odvezou a podobně. Udělat kopie klíčů je dnes otázkou minut.

10. Firemní řidiči jsou lhostejnější
Výsledky studie společnosti LeasePlan ukázaly také mnohem menší opatrnost firemních řidičů oproti běžným motoristům. „Stalo se nám, že firemní řidič si nechal ukrást automobil několikrát za sebou na stejném místě. Bylo mu to jedno, protože hned další týden si vždy mohl vyzvednout nové služební auto, a to bez jakýchkoliv sankcí,“ říká Peter Škoda, technický ředitel společnosti LeasePlan. Zaveďte proto ve firmě určitou spoluzodpovědnost firemních řidičů za svěřený služební automobil.


O LeasePlan ČR, s.r.o.

LeasePlan je evropským lídrem operativního leasingu automobilů a celosvětově patří k největším firmám poskytujícím automobilové služby. Každou minutu nakoupí pro své klienty v průměru dvě vozidla. Je zastoupen ve 30 zemích. V roce 1995 přivedl operativní leasing do České republiky a stal se jedničkou tuzemského trhu. Dnes zde spravuje vozový park téměř tisícovce klientů a v jeho flotile je přes 20 tisíc vozidel. Pro další informace prosím navštivte www.leaseplan.cz.



Operativní leasing:

Operativní leasing je nástrojem pro pořízení a externí správu firemních vozidel. Jde o dlouhodobý pronájem vozidel firmám včetně zajištění veškerých služeb. Operativní leasing pomáhá firmám ušetřit, protože veškerou agendu i servis spojené s firemními vozidly za ně efektivněji vyřizuje LeasePlan. LeasePlan jako specialista na firemní vozidla dosahuje nejnižších cen u dodavatelů, a tuto výhodu přenáší na své zákazníky.
Operativní leasing je dnes standardně nabízen od 12 do 60 měsíců a do celkového nájezdu kolem 180 tisíc km.

Hlavní výhody operativního leasingu v podání LeasePlanu jsou:

• Všechny služby v jednom a bez starostí – firmy se mohou plně věnovat hlavnímu předmětu své činnosti, a ne se zabývat správou vozového parku.
• Operativní leasing zahrnuje pořízení vozidel, servis i veškerou administrativu. Umožňuje také přesně spočítat měsíční náklady na vozidlo - vyjádřené v jediné měsíční položce, kterou klienti předem znají.
• Firmy s pomocí operativního leasingu ušetří - lepší ceny u dodavatelů přenášené na zakázníky.
• LeasePlan nakupuje 6 tisíc automobilů ročně a je významným zákazníkem servisů i dalších dodavatelů – díky tomu nižší ceny pro klienty.
• Žádná počáteční akontace – operativní leasing je výborný pro cash flow firmy.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Porsche Panamera -novinka na našich silnicích, podzim 2009, foto K.Kolečko

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose