www.car.cz
 

Märtin a Tuohino ve Finsku po prvním dnu třetí a čtvrtý
     tisková zpráva


Rally Finland (6. – 8. 8. 2004)
 
Tisková zpráva – 1. etapa
 
Ford World Rally Team zakončil první etapu Finské rally na třetí a čtvrté pozici průběžného pořadí. Přestože se stále zotavují z těžké nehody při Argentinské rally, figurují po prvním dni Markko Märtin a Michael Park na třetím místě. Janne Tuohino a Jukka Aho startují za tovární tým teprve podruhé, ale také oni si vedou výtečně a patří jim čtvrtá příčka.
 
Finská rally je devátým podnikem světového šampionátu WRC a má pověst jedné z neklasičtějších soutěží. Během dneška absolvovaly posádky deset rychlostních zkoušek o celkové délce 119,65 metrů. Na hladkých šotolinových tratích dosahovali jezdci průměrných rychlostí přes 127 km/h!
 
Devětadvacetiletý Janne Tuohino byl týmem Ford nominován pro znalost místního prostředí a po celý den se držel mezi předními jezdci. Ještě v předposlední rychlostní zkoušce mu patřilo třetí místo průběžného pořadí. Na poslední supererzetě ho ale překonal týmový kolega Markko Märtin.
 
"Zajížděli jsme dobré časy bez hloupého riskování," říká Tuohino. "Soupeři nás ale přinutili trochu zrychlit a několikrát jsme najeli do zatáčky příliš rychle. Na poslední divácké vložce to hodně klouzalo a musel jsem auto dostat do smyku, abych nenarazil do bariéry. Jinak jsem neměl žádné problémy a auto se mi hezky ovládalo. Zítra pojedeme naplno, ale opět nechci zbytečně riskovat. Večer bych chtěl být zpátky mezi třemi nejlepšími." 
 
Märtin s Parkem postupně získávali zpět sebedůvěru po argentinské nehodě. V první rychlostní zkoušce byli osmí a během dne se stále zlepšovali. Čtyřikrát za sebou pak Markko zajel druhý nejrychlejší čas a vyhrál závěrečný test Killeri, když v přímém souboji porazil vedoucího jezdce soutěže, Marcuse Grönholma.
 
"Jsem opravdu překvapený, že jsem na pomyslných stupních vítězů, protože dnešek byl nejtěžším dnem mé kariéry," říká Märtin. "Stále nejsem po nehodě na sto procent v pořádku a ve vysokých rychlostech se necítím moc jistě. Tohle je ale soutěž, kde jedete na plný plyn skoro pořád. Bylo těžké se koncentrovat, ale postupně se to zlepšovalo. Je to těžké, když hlava chce něco udělat a tělo ji neposlouchá. Ráno jsem byl šokovaný z toho, jak nesnadné bylo řídit."
 
"Zbytečně jsem neriskoval, ale zažili jsme jedno tvrdé přistání po skoku na Ruuhimäki. Loni jsme tu skočili perfektně, ale tentokrát šlo auto předkem k zemi. Nic se mu nestalo, ale nebyl to příjemný pocit, vidět jenom zem. Zítřejší erzety jsou dost obtížné a zase budeme muset jet naplno. Marcus má slušný náskok a asi nebude jednoduché ho dostihnout. O druhé místo se ale chci pokusit."
 
Duval s Prevotem jedou bez tlaku, protože nemusí nutně bodovat. Jejich úkolem je zdokonalování rozpisů a lepší poznání finských tratí. Francois se ale učí rychle a když během prvních ranních průjezdů své poznámky upravil, zajel na stejných tratích odpoledne třetí a pátý nejrychlejší čas.
 
"Naše rozpisy jsou o hodně lepší, než byly loni. Pořád jsou ale místy příliš pomalé, takže je za jízdy měníme. Jedu letos lépe, než loni, ale pořád je to jenom na 95%. Stejné tempo si chci udržet i zítra. Tratě jsou nádherné, ale strašně rychlé. Mám pocit, že se tu potím více, než v červenci v Turecku!" říká Francois Duval.
 
 
Pořadí po první etapě Finské rallye:
1.    GRÖNHOLM, Marcus    Peugeot 307 WRC     59.08.6
2.    LINDHOLM, Sebastian    Peugeot 307 WRC     59.26.9
3.    MARTIN, Markko    Ford Focus WRC     59.37.0
4.    TUOHIN0, Janne    Ford Focus WRC     59.51.0
5.    SAINZ , Carlos    Citröen Xsara WRC     59.59.9
6.    PAASONEN, Jani    Skoda Fabia WRC    1.00.05.1
7.    LOEB, Sebastien    Citröen Xsara WRC    1.00.09.8
8.    DUVAL, François    Ford Focus WRC    1.00.10.3
9.    SOHLBERG, Kristian    Mitsubishi Lancer WRC    1.00.36.0
10.    CARLSSON, Daniel    Peugeot 206 WRC    1.01.22.6
11.    SOLBERG, Henning    Peugeot 206 WRC    1.01.31.9
 
 
tisk info
 
Martin Linhart,
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose