www.car.cz
 

Výrobní závod SEAT Martorell vzorem výroby solární energie
     12.11.2009 21:31 - tisková zpráva


PROJEKT „SEAT AL SOL“
Výrobní závod SEAT Martorell se stane vzorem výroby energie z obnovitelných zdrojů

• Společný projekt se společností GA – Solar
• Instalovaná kapacita solární elektrárny bude více než 10 MW
• Snížení emisí CO2 přesáhne 6200 tun ročně

Solární elektrárna „SEAT al Sol“ ve výrobním závodě SEAT v Martorellu u Barcelony začne od začátku příštího roku vyrábět ekologicky čistou elektrickou energii. Společnost SEAT ve svém projektu na ochranu životního prostředí, jehož cílem je snížit emise skleníkových plynů, maximálně využila jedno z největších přírodních bohatství Španělska, kterým je slunce s vysokým počtem hodin slunečního svitu v oblasti Martorellu a jeho okolí. Díky tomu je energie ze solárních elektráren ve Španělsku mnohem levnějším zdrojem než v např. České republice.

Ambiciózní projekt vznikl ve spolupráci se společností GA-Solar, která patří společnosti GESTAMP Corporation. Cílem je decentralizace výroby elektrické energie. To znamená, že energie z obnovitelných zdrojů se bude vyrábět přímo v místě spotřeby.

Výrobu elektrické energie budou zajišťovat panely fotovoltaických článků na střechách dílen a továrních hal s celkovou plochou 320 000 m2. Tato plocha bude zahrnovat také nosnou strukturu nově dokončeného parkoviště.

Systém fotovoltaických panelů s instalovaným výkonem přesahujícím 10 MW bude vyrábět více než 13 milionů kilowatthodin elektrické energie ročně, což odpovídá roční spotřebě 3000 domácností. Díky ekologicky čistému způsobu výroby elektrické energie se sníží emise CO2 o více než 6200 tun ročně.

Energie z obnovitelných zdrojů bude poprvé k dispozici v příštím roce

Projekt byl již schválen Ministerstvem průmyslu, turistiky a obchodu. První fáze výstavby solární elektrárny s výkonem 4 MW připojené do elektrické rozvodné soustavy bude zahájena začátkem roku 2010 a do plného provozu bude uvedena ještě před koncem téhož roku. Plánovaný rozpočet pro realizaci první fáze výstavby počítá s celkovou investicí ve výši 17 milionů euro.

Solární elektrárna společnosti SEAT v Martorellu se po dokončení první fáze a jejím uvedení do provozu stane druhou největší elektrárnou s fotovoltaickými články svého druhu ve Španělsku a jednou z největších v Evropě.

Nová iniciativa společnosti SEAT zaměřená na výrobu ekologicky čisté elektrické energie ze slunečního záření je důkazem, že se španělská automobilka nespokojuje pouze s výrobou automobilů s nižšími emisemi, ale snaží se omezit negativní dopady na životní prostředí ve všech oblastech od vývoje přes výrobu až po následnou recyklaci produktů značky SEAT.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   SM 09 v Sosnové a Prokopův C2 po kotrmelci objektivem Radka Závodníka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose