www.car.cz
 

Mistr světa Martin Prokop pojede MS s Fordem Fiesta !!!
     11.12.2009 23:42 - tisková zpráva


Martin Prokop pojede soutěžní mistrovství světa S2000 s Fordem Fiesta!
 
/V Praze 11. prosince 2009/ – Automobilový soutěžní jezdec Martin Prokop (27), úřadující mistr světa juniorské kategorie J-WRC a špičkový představitel mladé české „soutěžácké“ generace, se pro další sezony rozhodl spojit svou sportovní budoucnost se značkou Ford.
 
S vozem Ford Fiesta S2000 tak Prokop v příštím roce nastoupí v sedmi z deseti podniků série s oficiálním názvem Super 2000 World Rally Chamionship, který se pojede v rámci soutěžního mistrovství světa WRC. Na sedadle spolujezdce ho opět podpoří Jan Tománek, s nímž Prokop v letošním roce získal i historicky první titul mistra světa v automobilových soutěžích pro Českou republiku.
 
"Pro Fiestu S 2000 jsem se rozhodl proto, že je to výborné a nádherné auto. Navíc se mi velice líbí způsob, jakým se Ford angažuje v mistrovství světa, jak své úspěchy umí prezentovat – a také to, jak účinně podporuje své klientské týmy. Ford má totiž vizi, jak pomáhat mladým jezdcům k postupu do nejvyšších pater soutěžního sportu. Fiestu S2000 bude pro sezonu 2011 možné přestavět na vůz WRC podle nových technických předpisů – a to je pro mě ideální řešení. Chci pochopitelně jako jezdec jít ještě dál – a taková plynulá možnost postupu do kategorie WRC mě velice láká."
 
V příštím roce tak dvojice Prokop – Tománek s vozem Ford Fiesta S2000 odjede sedm z deseti soutěží (což je maximální možný počet) nově vyhlášeného šampionátu, zkráceně označovaného jako S-WRC. Prvním podnikem s Fiestou S2000 pro ně bude sněhová Švédská rally, zahajovací podnik světového šampionátu 2010. Na přípravu ovšem nebude příliš mnoho času: vůz totiž jihlavský tým Jipocar Racing dostane jeden či dva týdny před startem…
 

"Velice nás těší, že úřadující mistr světa juniorů pojede s jedním z našich vozů", řekl Malcolm Wilson, ředitel týmu M-Sport, který pro Ford Fiestu S2000 vyvinul. M-Sport je dlouhodobým partnerem Fordu v mezinárodním soutěžním sportu – a nasazuje také špičkové Fordy Focus RS WRC jménem BP Ford Abu Dhabi World Rally Teamu v mistrovství světa.

"Jsem rád, že se Martin poté, co skončil mezi juniory, rozhodl pro kategorii S2000 jako pro další postup ve své kariéře. Těšíme se na spolupráci s ním a dáme mu tolik technické podpory, kolik bude potřeba. Kategorie S2000 je pro nás velmi důležitá a já jsem si jist, že to v příští sezóně pro všechny zúčastněné posádky bude velice zajímavý šampionát!" dodal Malcolm Wilson.

 
V českém zastoupení Fordu přijali Prokopovo rozhodnutí také s potěšením. "Start Martina Prokopa s novou Fiestou S 2000 v mistrovství světa – to je pro nás skvělá zpráva," komentoval zprávu Jan Laube, ředitel společnosti Ford Motor Company, s.r.o. "Věřím, že Martin Prokop s Fiestou dosáhne v mezinárodní konkurenci spousty úspěchů a že nám tak pomůže dále zlepšit už tak výborné prodejní výsledy Fiesty na českém trhu!" 
 
Kromě absolvování mistrovství světa S-WRC uvažuje dvojice Prokop – Tománek s Fiestou S2000 také o několika startech v rámci českého soutěžního šampionátu. Ve hře jsou přitom zejména jeho nejprestižnější soutěže jako Barum rally či Bohemia rally. O přípravu a servis vozu se přitom na světových i českých soutěžích nadále budou starat osvědčení technici a mechanici z jihlavského Prokopova Jipocar Racing Teamu.
 
A jaké jsou vlastně ambice posádky Prokop – Tománek pro příští rok?: "O sbírání zkušeností nám už nepůjde. Ve světových soutěžích jsme toho odjeli dost na to, abychom mohli mít vyšší cíle. Jen se s novým autem musíme rychle naučit pracovat. Věřím, že když se nám tohle podaří, budeme i v kategorii S2000 schopni pokračovat na stejné úrovni jako loni. A to znamená boj o stupně vítězů v každém podniku!" říká úřadující mistr světa juniorů a novopečený pilot Fordu Fiesta S2000 Martin Prokop.
 
Aktuální informace:
Světová rada FIA rozhodla před několika hodinami o tom, že vozy S2000 pojedou v roce 2010 v rámci mistrovství světa hned dva seriály: Super 2000 World Rally Championship určený jednotlivcům a S2000 WRC Cup pro týmy.
Posádka Prokop – Tománek se zúčastní obou seriálů.
 
 
Martin Prokop
Narozen 4. 10. 1982, svobodný, žije střídavě v Jihlavě a v Praze, koníčky: floorball, motocykly, sport obecně
 
Kariéra v kostce:
2001: první start v MR ČR v Rally (Škoda Felicia, Mitsubishi Lancer Evo VI)
2004: První vítězství v absolutním pořadí (Šumava Mogul Rally, Škoda Octavia WRC)
2005: První start v mistrovství světa juniorů (JWRC), Suzuki Ignis
2007: První start v MS produkčních vozů (P-WRC), Mitsubishi Lancer Evo IX
 
Největší úspěchy: Mistr světa juniorů (J-WRC) 2009, Citroen; Vicemistr světa produkčních vozů (P-WRC) 2009, Mitsubishi
 

 
 
Fotogalerie:   Sardinie 2009 objektivem Mírka Knedly seniora

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose