www.car.cz
 

Organizátoři bezpečnostního semináře k rallye shánějí materiální pomoc
     24.12.2009 14:04 - tisková zpráva


V březnu 2010 se bude konat další bezpečnostní seminář zaměřený na oblast rallysportu

Organizátoři bezpečnostního semináře shánějí materiální pomoc


Už několikrát se během minulých let ve Zlíně uskutečnilo speciální školení záchranářů zaměřené na vyprošťování posádek ze závodních vozů. Tyto automobily jsou totiž vybaveny mnoha bezpečnostními prvky jako ochranný rám, speciální sedačky či nejnověji v případě posádek systém HANS chránící krční páteř, což vyžaduje poměrně odlišný styl práce ve srovnání s vyprošťováním osob z civilních vozidel.

V druhé polovině března 2010 se na Zlínsku bude konat další bezpečnostní seminář zaměřený na oblast rallysportu. Rozdíl ale bude v rozsahu a velikosti celé akce; zatímco doposud byli těmto školením přítomní zejména zlínští záchranáři a dalších několik vybraných týmů z Čech a Moravy, tentokrát bude kromě tuzemských účastníků přizvána rovněž řada odborníků, lékařů či záchranářů z mnoha zahraničních zemí.

Aby se daly předvést a nacvičit různé krizové situace, je potřeba zajistit široké spektrum pomůcek. „Už při květnovém školení se velice osvědčil vrak vozu, který zlínští pořadatelé dostali od Vojtěcha Štajfa po jeho velké havárii na Rally Šumava. Ukázalo se, že praktické zkoušky prováděné na opravdovém havarovaném voze mají velice pozitivní přínos, a proto by se i další setkání záchranářů mělo odvíjet podobným směrem,“ řekl Jan Regner, člen bezpečnostní komise FAS AČR a hlavní organizátor akce. Jeden jediný trenažér je ale poměrně limitující na to, aby se na něm dalo vyzkoušet například vyprošťování posádky z vozu po bočním nárazu či dokonce rozřezání automobilu s vestavěnou ochrannou klecí.

Pořadatelé bezpečnostního semináře tedy tímto prosí všechny zainteresované v oblasti rallysportu, zda by v rámci spolupráce nebyli ochotni poskytnout potřebné vybavení, na němž by se dala prakticky demonstrovat práce záchranářů – jedná se např. o nabourané a dále nepoužitelné skelety závodních vozů s vevařeným bezpečnostním rámem, použité či poškozené sedačky, bezpečnostní pásy, helmy či kombinézy v neopravitelném stavu či s prošlou homologací atd. V případě možnosti poskytnout některou z výše uvedených věcí prosím dejte vědět na e-mail barum@rallyzlin.cz. Za jakoukoliv pomoc Vám budou organizátoři vděční.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   5.AMATER RALLYE Cup Sosnová 12.12.2009 foto Luboš Novosád

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose