www.car.cz
 

Czech Dakar Team taky s krasavicemi. První kroky na jihoamerické půdě
     29.12.2009 11:54 - tisková zpráva


Konečně je to tady! DAKAR 2010 - Kdo jej jednou okusil, ten nezapomene!

Czech Dakar Team je největším českým a jedním z největších evropských týmů, které se na Nový rok 2010 postaví na start nejtěžšího motoristického závodu světa - Rally Dakar. Jeho přičiněním má také Česká republika nepočetnější zastoupení v celé dakarské historii. Samotný Czech Dakar Team reprezentuje 36 odhodlaných týmových hráčů, kteří se pod vedením Marka Spáčila a Jiřího Janečka pokusí uspět ve 32. ročníku dakarské rallye.

V těchto chvílích, po ročních přípravách a „zbrojení“, se již první i druhá skupina týmu adaptuje v Argentině, konkrétně v hlavním městě Buenos Aires, kam dorazily ve zdraví, a kde DAKAR 2010 už za pár dní, na Nový rok, vypukne.


Czech Dakar Team – první kroky na jihoamerické půdě

„Nálada je výborná“

Většina členů do zámoří odletěla o posledním vánočním svátku 26.12.2009 z pražského ruzyňského letiště. Z Prahy zamířili do Londýna, odkud pokračovali do Sao Paula, aby nakonec přistáli v 10 hod dopoledne místního času v Buenos Aires.

První zprávu a fotografii jsme od Jirky Janečka obdrželi z mezipřistání právě v brazilském Sao Paulu, kdy CDT dělily od vstupu na argentinskou půdu asi ještě dvě a půl hodiny. „Nálada je výborná a energie máme na rozdávání,“ nechal se slyšet Jirka Janeček, který zároveň na adresu týmu popřál: „Hlavně, aby nám to vydrželo!“

Po příletu bylo hlavním úkolem pro všechny členy týmu vyzvednout bagáž, sestávající z bezpočtu nejrůznějších zavazadel a beden, které mimo jiné obsahovaly i zbývající náhradní díly, a hlavně na nic nezapomenout.

V poledne místního času 27. 12., po „hrkavé“ cestě starým autobusem, který spotřebovával oleje skoro stejně jako nafty a vyžadoval neustálé dolévání vody do chladiče, se tým šťastně ubytoval v hotelu 8 DE OCTUBRE…

O tom, že Argentinci jsou vskutku naklonění automobilovému sportu, se naši přesvědčili hned zkraje pobytu při „občerstvovací“ týmové návštěvě vyhlášeného steakhousu, kde se personál po několika seznamovacích minutách předháněl ve vytvoření „domáckých“ podmínek pro české jezdce.

„Konečně je to tady“
V pondělí, po krátkém odpočinku, měl tým na pořadu dne vyzvednutí všech 13 závodních, asistenčních i novinářských strojů a vůbec veškeré techniky, která koncem listopadu vyrazila na lodi z přístavu Le Havre. Po nezbytné technické kontrole tří motocyklů, čtyřkolky, dvojice automobilů a dua kamionů následují technické přejímky a pak již dlouho očekávaný start.

“Konečně je to tady,” shrnul své pocity členů týmu Marek Spáčil: „Čeká nás nejtěžší soutěž na světě. Tomu, abychom se mohli letos postavit na start s novými vozy, jsme podřídili vše. Osobně se velmi těším až se postavíme na start a vyrazíme do první rychlostní zkoušky.”

Navigátor Jiřího Janečka Viktor Chytka doplnil: “Dakar a vše co s ním souvisí představuje atraktivní koktejl. Kdo jej jednou okusil, tak nezapomene.“ S Jirkou jsme se do Jižní Ameriky znovu hodně těšili a moc si přejeme, abychom díky poctivé přípravě a s trochou nezbytného štěstí, navázali na náš úspěch v minulém ročníku.”

Nic jiného si nepřeje ani Oldřich Bražina, který stejně jako minule osedlá čtyřkolku: “Podle toho co zatím víme, by to letos mělo být ještě těžší, než při loňské jihoamerické premiéře. V mezích možností jsem připravený, ale mluvíme o Dakaru a ten dokáže vždy nějak překvapit.”

Ze startovní listiny
Podle organizátorů by se mělo DAKARu 2010 zúčastnit 141 osobních automobilů, 162 motorek, 30 čtyřkolek a 52 trucků.


Z početné startovní listiny patří trojčíslí 373 a 388 Jiřímu Janečkovi s Viktorem Chytkou, respektive Dušanu Kunovskému a Liboru Latinákovi a samozřejmě jejich Toyotám.

Dvě závodní Tatry z dílny Marka Spáčila ponesou na svých bocích čísla 510 a 545. V kategorii motocyklů jedou Martin Macek, Roman Krejčí a Jan Veselý s

čísly 15, 118 a 157. V kategorii čtyřkolek si Oldřich Bražina poveze startovní číslo 254.


České jezdce podpoří Miss World i Miss ČR

Českou účast letos v Jižní Americe podpoří Miss World 06 Taťána Kuchařová společně s Anetou Vignerovou, Miss ČR 2009. Obě krásky stráví v Buenos Aires Silvestra a měly by se zúčastnit slavnostního startu 1. ledna. Poté by měly pokračovat na trase soutěže až do Cordoby. Odtud se vrátí Aneta zpět do vlasti a Taťána za pracovními povinnostmi do New Yorku.



Podle posledních zpráv je v dějišti startu závodu Buenos Aires, na rozdíl od středu Evropy, krásné letní počasí tu a tam s nějakým mráčkem a teplotami kolem 32 stupňů “C“ ve stínu.



Czech Dakar Team
Úvodní souhrn z Dakaru 2010 CDT

28. 12. 2009

www.czechdakar.cz


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínky na Dakar 2009 objektivem fotografů týmu Marka Spáčila podruhé

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose