www.car.cz
 

Dakar 2010 : Mirek Zapletal na startu mezi zcela nejlepšími
     2.1.2010 16:07 - tisková zpráva


DAKAR 2010 - Dobrodružství začíná

Včerejším slavnostním startem začal 32. ročník pouštní rallye Dakar 2010. Po přejezdu rampy čekal závodníky pouze 317 km dlouhý přejezd do města Colon. Odtud se dnes konvoj posune o dalších 700 km dále a závodníci si tak ukrojí z celkových 9-ti tisíc kilometrů první sousta.

„Včera jsme si užili nádherný start. Mezi těmi nejlepšími. Je tu neuvěřitelná atmosféra, miliony diváků. Cesta byla neustále lemována fanoušky. Do bivaku jsme se dostali až za tmy, a až do 2 hodin do rána jsme se připravovali na dnešek. Takže nám museli stačit jen 3 hodiny spánku. Teplota venku je okolo 30 stupňů a v autě bylo 56!“, popisuje zážitky včerejšího dne posádka Zapletal – Ouředníček.

Něco málo o bezpečnosti..
Bezpečnost na Dakaru není v žádném případě podceňována, právě naopak.Je také hlavním bodem slavnostního slibu závodníků. Každoročně jej skládá na prvním briefingu před startem rallye nejmladší účastník.Organizátoři nekontrolují pouze překročení maximální rychlosti, ale také průjezdy obydlených oblastí, kde musí piloti ubrat plyn na 50 nebo až 30 km/h.

Postihy za nedodržení jsou velmi přísné a můžou končit i vyloučením ze soutěže, a to i tehdy pokud rychlost nedodrží asistenční posádka týmu.Argentinci milují motoristický sport, tradice domácího mistrovství světa tomu nasvědčuje.Pro diváky pořadatelé vymezili tzv. „public zone“. V letošním roce jich bude 57.Vyznačeny jsou také v závodních itinerářích a závodníci musí při průjezdu dbát zvýšené opatrnosti.Dakar 2010 bude zabezpečovat na 25 000 policistu a příslušníků argentinské i chilské armády. Všechna rádia vysílají bezpečnostní pokyny pořadatelů, domácí autoklub distribuoval ohromné množství letáků a televize vysílají animované video, jak se mají diváci chovat.


Čísla..
V letošním roce čeká na závodníky 14 etap mezi Argentinou a Chile. Celkově najedou 9 026 km a z toho 4 806 km ostrých rychlostních zkoušek.Na start se postavilo 364 závodních strojů. 178 motorek a čtyřkolek, 134 automobilů a 52 kamionů.Každý den se v bivaku sejde skoro 2 500 lidí, pro které je potřeba připravit občerstvení. Navaří a nachystá je na 80 kuchařů a pomocníku.

Denně dopraví potraviny 10 kamionů tzn. 1,5 tuny jídla denně. Účastníci také spotřebují 12 000 půllitrových lahví vody.Pořadatelé mají mimo jiné k dispozici také 12 letadel, 20 helikoptér, 7 autobusů, 6 TV vozů, 6 bezpečnostních vůz (safety cars) a mnoho dalších.

Dnes na závodníky čeká první ostrá rychlostní zkouška. Původně o délce 251 km. Kvůli prosincovému prudkému dešti a spoustě vody na trati byla nahlášena už i první změna. Rz bude zkrácena a startuje se až od 51 kilometru. Miroslav Zapletal s Tomášem Ouředníčkem startují z desáté pozice v 11:35 argentinského času. (ČR + 4 hodiny).

Po dojetí rz je ještě čeká 84 km dlouhý přejezd do města Córdoba.Držte nám palce!Záznam z dnešního dne uvidíte na programu ČT 4 Sport ve 22:20Za tým OffroadSport cz Katka

 

www.ofroadsport.cz


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2010: Mirek Zapletal před startem a po přejímkách, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose