www.car.cz
 

Petr Válek a Marcel Kusín opět pojedou v dubajském šampionátu na okruzích
     8.1.2010 12:16 - Pavel Jelínek


Na moderní okruh v Dubaji v Arabských Emirátech se opět v prosinci vrátili Petr Válek a Marcel Kusín, kteří mají také v letošním roce v plánu startovat ve zdejším okruhovém šampionátu., který právě v závěru roku odstartoval. Navíc se již brzy objeví také v prestižní dvacetičtyřhodinovce, která se rychle blíží a startuje již v druhé půlce ledna.
 
Již vloni ostravský i pražský jezdec startovali v téměř celém dubajském okruhovém šampionátu, nazvaném UAE Touring Car Championship 2009. Nicméně v případě Kusína je možné doplnit, že v Dubaji podniká a také zde žije. Ostatně také Válek zde má jisté obchodní aktivity, takže pak již byl jen krůček k nápadu zde také závodit.
 
 „Důležité  je, best replica watches že můžeme jezdit celý rok a tím pádem to bereme hlavně jako trénink na české mistrovství, ale současně je to příprava na 24 hodinovku tady v Dubaji,“ prozrazuje ostravský jezdec Petr Válek. Své speciály BMW M3 GTR ale oba jezdci pro dubajské starty nechali v ČR a pojedou zde s BMW 130i, což sice není vozidlo až tak výkonné a rychlé, ale jeho provoz je současné době finančně přijatelnější. V Dubaji je čekají vždy dva sprinty na 12. kol v jednou dni. „Jestli chceme jet celý seriál ještě teprve zvažujeme, momentálně se chystáme na 24h Dubai, takže jsme start pojali především jako přípravu pro tento závod,“ doplňuje Marcel Kusín.
 
Doplňme, že závodní auta obou jezdců jsou téměř stejná, i když Kusínovo je v této chvíli inovované a o něco „lepší“. Marcel Kusín se totiž s loňským šampionátem v Dubaji rozloučil poměrně velkou ránou do svodidel, když po zabrždění šlo vozidlo do smyku a v rychlém úseku přímo do svodidel. Znamenalo to předčasné ukončení účinkování v loňském šampionátu a nakonec se ukázalo, že zle pošramocené BMW bude přece jen opravitelné, takže v předchozích měsících došlo k opravě a zároveň již dříve plánovanému vylepšení. Marcelovo auto po opravě dostalo větší brzdy, karbonové dveře, velké křídlo, chladiče diferenciálu a převodovky. Vše právě s ohledem na přípravu na 24h závod, protože tým nasadí právě toto vozidlo, do něhož usedne čtyřčlenná kompletně česká posádka.
 
„Tato inovace čeká samozřejmě i moje auto,“ doplňuje Válek a pokračuje ještě v popisu prosincového klání : „Po kvalifikaci jsem stál za Marcelem, ale on se snažil hlavně testovat a já bojovat, takže po startu jsem se dostal i před něj až na čtvrté místo a to jsem si také udržel. To samé potom bylo také v druhém závodě. Další pokračování se jede v lednu, únoru, březnu a poslední v dubnu 2010.“ Válek byl tedy z českého dua lepší a získal dvě čtvrtá místa. Nicméně proti loňsku a dvěma bronzům si tak o jednu příčku   pohoršil.

Z uvedeného a z českého okruhového kalendáře je tedy zřejmé, že zatímco dubajský šampionát v dubnu končí, v závěru dubna naopak začíná ten český. Což by měla být pro oba jezdce výhoda – na rozdíl od soupeřů budou „rozjetí“…. Nicméně vloni se rozjetí příliš nevyplatilo. Kusín hned v úvodu prvního závodu v Brně havaroval a ani jednomu z jezdců se nijak výborně nevedlo ani v dalších tuzemských závodech.

Pro mě bylo česko 09 fiasko, nedařilo se, ale hodně nás ten neúspěch motivoval pro příští sezonu !“ zakončuje Petr Válek i za svého kolegu a soupeře zároveň.

Do startu 24. hodinovky nyní zbývá již jen několik dní. Novinkou je, že v týmu K§K, který se ve zdejším vytrvalostním závodu představí již potřetí, se objeví premiérově jeden z předních českých okruhových jezdců - Petr Fulín. Více pak upřesníme v dalších tiskových zprávách.

 

 
 
Tisková informace týmů Válek Autosport a K&K Racing Team
 
Pavel Jelínek
Mediaservis
leden 20010
 
 
Související odkazy:                        http://www.valek-group.com
                                                       http://www.kkracingteam.cz
                                                       http://www.valek-tour.com 
 
Stránky okruhu:                             www.dubaiautodrome.com
Stránky závodu na 24 hod na stejném okruhu : www.24hdubai.com 
                                                               www.24hseries.com

 
 
Fotogalerie:   Dubaj 2009, 2. závod Válka s Kusínem, foto týmu P. Frýba

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose