www.car.cz
 

Inovativní, přizpůsobivý, elegantní: Opel Meriva druhé generace
     9.1.2010 22:44 - tisková zpráva


Nový Opel Meriva: Přeborník ve flexibilitě

• Inovace: Řada originálních prvků potvrzuje pověst nejflexibilnějšího modelu
• Originální řešení: Protisměrně se otvírající dveře FlexDoors zlepšují přístup do interiéru
• Světová premiéra: Březen 2010 na autosalonu v Ženevě

Inovativní, přizpůsobivý, elegantní: Opel Meriva druhé generace, který se ve světové premiéře představí 4. března na autosalonu v Ženevě, bude vybaven řadou inovativních prvků a řešení, díky kterým potvrdí vedoucí roli modelů Meriva při hodnocení flexibility a optimálního využití obestavěného prostoru. Nová Meriva navíc vyniká výrazným designem.
Poté, co Opel v roce 1999 prošlapal svým sedmimístným modelem Zafira cestu kompaktním MPV modelům, vyjel v roce 2003 malý a dostupný monocab Meriva. I přes skromné vnější rozměry byla Meriva díky revolučnímu konceptu sedadel FlexSpace, vyššímu posezu a prostorné kabině nepřekonatelná při hodnocení flexibility. Všechny tyto přednosti vynesly Merivu na vedoucí pozici třídy malých monocabů - na evropských trzích se dosud prodalo přes milion modelů Opel Meriva!

Nyní vyjíždí Meriva druhé generace – a samozřejmě posouvá laťku flexibility zase o stupeň výš. Koncept uchycení sedadel FlexSpace byl dále rozpracován a je nyní ještě lépe a intuitivněji ovladatelný. Zásadní novinkou Merivy druhé generace je originální systém protisměrně otvíracích dveří FlexDoors, který výrazně zlepšuje přístup do interiéru – tento systém se díky Merivě objevuje v masově vyráběném modelu vůbec poprvé. Flexibilní středová konzole nabízí spoustu úložných míst a schránek. Dalším unikátním prvkem je integrovaný záďový nosič jízdních kol FlexFix, který je zcela ukrytý v zadním nárazníku a vysouvá se jako zásuvka pouze když je to potřeba.

Osobitost nového Opelu Meriva dotváří expresivní vnitřní i vnější styling, který odpovídá novému designérskému jazyku značky Opel, spojujícím sochařské umění designerů s příslovečnou německou precizností. Jednoprostorová karoserie má elegantní splývavé křivky, podokenní linie v zadních dveřích vytváří originální vlnu, která jednak zvýrazňuje konstrukci originálního uchycení dveří FlexDoors a zároveň zlepšuje výhled vzadu sedících pasažérů, což ocení především děti.

Nová laťka interiérové versatility
„Se systémem uchycení sedadel Flex 7 u Zafiry a FlexSpace u Merivy jsme stanovili standardy interiérové přizpůsobivosti celé automobilové branži,“ říká Alain Visser, vicepresident automobilky Opel odpovědný za prodej, marketing a poprodejní služby. „S novou Merivou potvrzujeme pozici lídra v hodnocení versatility v celé automobilové branži. Na trhu nenajdete konkurenta, který by nabízel tolik nápadů, usnadňujících život řidič i jeho pasažérům.“

Flexibilitu nového Opelu Meriva umocňuje celá řada promyšlených prvků a řešení. Originální systém uchycení zadních sedadel FlexSpace, se kterým vyjela již Meriva první generace, byl pro nový model dále vylepšen – posouvat zadní lavici nebo překlápět opěradlo je nyní ještě snazší a celý systém se ovládá ještě intuitivněji.

Interiér nabízí spoustu odkládacích schránek a prostorů – revoluční středová konzole FlexRail sestává z několika zaměnitelných odkládacích schránek, které se mohou posouvat po ližinách umístěných mezi předními sedadly. Toto řešení garantuje pohodlné a adaptabilní využití vnitřního prostoru.

Sedadla nové Merivy mají obdobnou konstrukci a proporce, jako sedadla nové Astry nebo Insignie. Rozsah podélného i výškového nastavování předních sedadel (240 mm, resp. 65 mm) patří k největším ve třídě a garantuje optimální komfort cestujícím každého věku a vzrůstu.

Novinkou v řadě Meriva je i unikátní integrovaný záďový nosič jízdních kol FlexFix, který je většinou zcela „neviditelně“ ukrytý v zadním nárazníku a vysouvá se jako šuplík pouze když je to potřeba.

FlexDoors: Dveře nové generace
Unikátní vzadu zavěšené zadní dveře zaručují dosud nevídaný komfort přístupu k zadním sedadlům. Systém FlexDoors je prvním příkladem využití protisměrně otvíracích dveří ve velkosériově vyráběném modelu v automobilovém průmyslu. Na rozdíl od několika podobných systémů protisměrně otvíracích dveří se dveřní křídla systému FlexDoors otvírají nezávisle a není nutný obvyklý překryv předních dveří přes zadní. Konvenční B-sloupek karoserie Merivy umožňuje jednak nezávislé otvírání křídel dveří a zároveň zaručuje vysokou tuhost struktury karoserie a účinnou ochranu při bočních nárazech. Kromě toho dveře této koncepce usnadňují přístup především k zadním sedadlům.

Umístění závěsů zadních dveří do C-sloupků karoserie přináší více volného prostoru pro nohy vzadu sedících pasažérů při vystupování a nastupování, křídla předních i zadních dveří FlexDoors se vyklápějí v úhlu až 84 stupňů, což je mnohem více, než u konvenčních dveří, které se vyklápějí v úhlu 68 až 70 stupňů. Dveře FlexDoors nejenom usnadňují přístup do kabiny, ale usnadňuje i takové situace, kdy si například řidič nebo jeho vpředu sedící spolujezdec chtějí odložit na zadní sedadla kabát nebo tašku.

Sedadla systému FlexDoors zvyšují i bezpečnost při převozu dětí – pro rodiče je výrazně snazší usadit děti vzadu do dětských sedaček a bezpečnější je i vystupování, protože otevřené přední i zadní dveře vytvářejí jakýsi chráněný prostor a rodiče a děti nejsou ani na chvíli odděleni vyklopeným křídlem zadních dveří, jako u konvenčních automobilů.

Systém FlexDoors byl klinicky úspěšně testován zákazníky modelů Meriva už od roku 2006. Na konstrukci dveří FlexDoors uplatnili jejich tvůrci hned několik patentových řešení.

Design zvýrazňující jednoprostorovou koncepci
Nová Meriva svým vnitřním i vnějším stylingem rozvíjí novou designerskou filozofii automobilky Opel, ve které se snoubí sochařské umění s německou precizností. Meriva nové generace proto na první pohled doslova vyzařuje kvalitu, tak, jako je tomu u předchozích modelů Insignia a Astra.

Designeři automobilky Opel vytvořili dynamický a zároveň elegantní monocab. Nízko posazená originálně zvlněná podokenní linie a charakteristický motiv břitu propůjčují Merivě svěží vzhled.

Dveře FlexDoors zvou do harmonicky stylizovaného interiéru se splývavými liniemi. Prostornost interiéru opticky umocňuje do boků protažená palubní deska a pocit volného prostoru podporuje i dopředu skloněná středová konzole.

Interiér může být vyvedený v kombinaci šesti různých stupňů výbav a barev – takovou škálu nenabízel dosud žádný model značky Opel. Vysokou úrovní zpracování a kvalitními materiály se nová Meriva vyrovná dražším vozům.

Šest ekologických a hospodárných motorů
Nová Meriva těží z dlouhého rozvoru a širokého rozchodu kol vpředu i vzadu – to vše zlepšuje jízdní vlastnosti i cestovní komfort.

O pohon se starají hospodárné a výkonné přeplňované motory o výkonech od 75 k do 140 k. Na zákazníky čeká i výjimečně úsporná verze ecoFLEX. Motory Merivy jsou propojeny s pěti- a šestistupňovými převodovkami, k dispozici je také šestistupňový automat.

Nový Opel Meriva byl připraven ve vývojovém centru automobilky Opel v německém Rüsselsheimu, vyrábět se bude ve španělské Zaragoze. U prodejců automobilů Opel se objeví již v létě.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Nový Chevrolet Aveo RS

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose