www.car.cz
 

Ženeva 2010: Audi představí také sportovní kupé RS 5
     25.2.2010 09:24 - tisková zpráva


Audi představí v Ženevě sportovní kupé RS 5

• Pohon sportovního kupé obstarává vysokootáčkový vidlicový osmiválec o výkonu 331 kW (450 k)
• Také RS 5 se může díky spotřebě 10,8 l/100 km pochlubit obdivuhodnou hospodárností
• Nově vyvinutý mezinápravový diferenciál pro pohon quattro 

Audi představí na Ženevském autosalonu sportovní kupé RS 5, které nabídne náročným řidičům strhující výkony v klasicky elegantním balení. Vynikající výkonová charakteristika vysokootáčkového motoru V8 4,2 litru vyladěného na nejvyšší výkon 331 kW (450 k) se pojí s mimořádnou hospodárností. Mohutná hnací síla je přenášena na všechna čtyři kola prostřednictvím sedmistupňové převodovky S tronic a nově vyvinutého mezinápravového diferenciálu poháněcího ústrojí quattro.

Modely RS vyvíjené společností quattro GmbH tvoří dynamický vrchol modelové nabídky značky Audi. Nové kupé RS 5 navazuje na tradice započaté před více než 15 lety nekompromisním vozem RS 2 Avant, který přinesl do střední třídy novou koncepci suverénní dynamiky.

Vysokootáčkový atmosférický motor V8 se zdvihovým objemem 4163 cm3 je úzce příbuzný s agregátem V10 z vysokovýkonného sportovního vozu R8. Jako téměř všechny zážehové motory Audi spoléhá na přímé vstřikování benzinu FSI, což je technika, která dopomohla závodním vozům Audi R8 ke čtyřem triumfům v legendárním vytrvalostním závodě 24 h Le Mans. Motor 4.2 FSI s náročnou konstrukcí sacího a výfukového traktu připomíná svým vyladěním závodní motor. Nejvyššího výkonu 331 kW (450 k) dosahuje při 8250 min-1 a maximum točivého momentu 430 N.m poskytuje v širokém pásmu otáček od 4000 do 6000 min-1.

Ručně vyráběný motor se spontánními reakcemi na pohyb pedálu plynu se s chutí vytáčí až do nejvyšších otáček za úchvatného zvukového doprovodu, který přispívá k fascinujícímu zážitku z jízdy. Kupé o hmotnosti 1725 kg zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,6 s a při rychlosti 250 km/h zabrání dalšímu rozletu elektronický omezovač. Na přání může být hranice zásahu omezovače posunuta na 280 km/h. Silný osmiválec si přitom v průměru řekne o 10,8 l benzinu na 100 km, což je mnohem méně než u hlavních konkurentů. Zásluhu na tomto vynikajícím výsledku má minimalizace tření v motoru a v celém poháněcím ústrojí, použití elektronicky řízeného olejového čerpadla a aplikace rekuperačního systému pro dobíjení akumulátoru během zpomalování.

Další účinnou zbraní ve snaze o zvyšování účinnosti je sedmistupňová převodovka S tronic, která byla pro RS 5 patřičně zesílena. Dvouspojková převodovka řadí extrémně rychle, hladce a téměř nepozorovatelně. Kromě automatizovaného řazení je k dispozici manuální režim ovládaný nově tvarovanou pákou voliče nebo pádly na volantu. Maximální zrychlení s minimálním prokluzem kol zajistí program „Launch Control“.

Jak je u modelů RS zvykem, přenáší hnací sílu na vozovku trvalý pohon všech kol quattro. Audi vyvinulo pro kupé RS 5 nový samosvorný mezinápravový diferenciál s talířovými koly, který se vyznačuje kompaktní a lehkou konstrukcí a vysokou účinností. Sady lamelových spojek umožňují rozdělovat točivý moment mezi přední a zadní nápravu v širokém rozpětí. Sportovně zaměřené standardní rozdělení v poměru 40:60 % se může v případě potřeby změnit až na 70:30 % nebo 15:85 % ve prospěch přední, resp. zadní nápravy. Elektronicky řízený systém pracuje v zájmu ještě vyšší příčné dynamiky také s přibrzďováním odlehčených vnitřních kol v zatáčkách. Na přání se dodává sportovní diferenciál pro zadní nápravu.

Sportovní podvozek modelu RS 5 dostal upravené pružiny, tlumiče
a stabilizátory a v porovnání s Audi A5 byla karoserie snížena o 20 mm. Devatenáctipalcová kola z lehkých slitin disponují pneumatikami 265/35, na přání jsou k dispozici 20“ kola s pneumatikami 275/30. Mohutné kotoučové brzdy s vnitřním chlazením mají na přední nápravě průměr 365 mm, na přání je mohou nahradit keramické kotouče vyztužené uhlíkovými vlákny o průměru 380 mm.

Stabilizační systém ESP je vybaven sportovním režimem a lze jej zcela vypnout. Se speciální tuhou charakteristikou pracuje rovněž řízení s posilovačem servotronic. Standardní systém regulace jízdní dynamiky Audi drive select umožňuje zvolit jeden ze tří programů comfort, auto a dynamic pro činnost řízení (na přání dynamické řízení), převodovky S tronic, sportovního diferenciálu, motoru a výfukové soustavy. V kombinaci s navigačním systémem si může řidič sestavit vlastní čtvrtý režim.

Klasický design kupé RS 5 získal decentními stylistickými úpravami ještě ostřejší charakter. Změny zahrnují zvýrazněnou masku chladiče Singleframe, světlomety xenon plus s denními světlomety LED a nový nárazník s většími vstupy pro přívod vzduchu do motorového prostoru a k brzdám. Na klasické Audi quattro, které mělo premiéru na autosalonu v Ženevě přesně před 30 lety, odkazují rozšířené blatníky s ostrými horizontálními horními hranami doplněné hranatými nástavci bočních prahů. Zádi s rozměrným difuzorem dominují dvě oválné koncovky výfuku integrované do nového nárazníku, zatímco spoiler v zadním víku vyjíždí automaticky z klidové polohy po překročení rychlosti 120 km/h a zpět se do ní vrací, jakmile rychlost klesne pod 80 km/h.

Atmosféra dynamické elegance vládne také v interiéru. Součástí sériové výbavy jsou elektricky nastavitelná sportovní sedadla s výraznými bočními polštáři
a integrovanými opěrkami hlavy čalouněná kombinací kůže a Alcantary.
Silný věnec sportovního volantu je obšitý perforovanou kůží. Přístroje mají bílé stupnice na černém podkladu. Po zapnutí zapalování oběhnou červené ručičky celou stupnici a vrátí se zase zpátky do klidové polohy. Do palubního počítače jsou integrovány stopky pro měření času na kolo při jízdě na závodním okruhu
a teploměr oleje.

Dodávky vozů Audi RS 5 zákazníkům budou zahájeny na začátku léta. Cena pro český trh zatím nebyla stanovena.

 

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Svoboda tým s Tatrou v sezóně 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose