www.car.cz
 

Freestyle Motocross Race Brno 2010 je úspěšnou minulostí
     18.3.2010 14:34 - tisková zpráva


Premiérový Freestyle Motocross Race Brno 2010 se vydařil

FREESTYLE MOTOCROSS RACE 2010 sršel adrenalinem
 
Salta dozadu v několika variantách, vývrtky, placky, kankány, ležáky na letící motorce...a spoustu dalších adrenalinových triků namixoval mezinárodní Freestyle Motocross Race, který v sobotu premiérově opanoval pavilon V na brněnském výstavišti.

 Vzrušení přinesla už úvodní tréninková série, kdy hned po prvním zkušebním skoku skončil populární Petr Kuchař v sanitce. Ta ho promptně dopravila na traumatologické oddělení blízké Fakultní nemocnice v Bohunicích a když po obědě přišla zpráva, že Kuchta kromě naraženého hrudníku a zad je O.K., všichni ve „véčku“ vydechli úlevou. „První skoky jsou vždycky nejtěžší. Jezdec ještě nemá vyzkoušené odrazy a neví, jak dlouhé skoky si může dovolit. Motorka švihla Petra přes záda, moc dobře to nevypadalo. Hlavně, že je v pořádku,“ spadl trojnásobnému freestylovému vicemistru světa Liboru Podmolovi kámen ze srdce.

Kuchaře, který freestylovou lahůdku v Brně spoluorganizoval, propustili z nemocnice v neděli a průběh akce mohl k lítosti početného publika pouze na dálku odhadovat. „Pochopitelně mě to mrzelo, hodně jsem se těšil. Bohužel, novou motorku jsem neměl ještě pořádně odzkoušenou. Na mém pádu se podepsala i únava, celý pátek jsme stavěli trať a museli řešit problémy s mokrou hlínou. Spát jsem šel v jednu v noci, jenže v hlavě mi to pořád všechno šrotovalo a usnul jsem až ve tři hodiny. Měl jsem toho plné kecky,“ přiznal Kuchař.

Mezitím jeho šťastnější soupeři naplno odstartovali ohňostroj neuvěřitelných vzdušných kousků. Petr Pilát vyrukoval se svým vlastním freestylovým vynálezem: k jednomu z četných sobotních backflipů se rozjel s nohama na jedné straně motorky (kdysi klasický dámský posez na tandemu skútru) a do standardní pozice se srovnal až vysoko nad hlavami diváků. Ze svého arzenálu vynechal pouze cliffhanger, kdy jezdec si ve skoku stoupne na řídítka. „Dva jezdci ho tady udělali, ale já ho po tréninku raději vypustil. Měřím 190 centimetrů a najednou jsem měl před očima roury stropu. Tak jsem si řekl, že to nebudu hrotit a raději se na trik vykašlu. Kdybych o ty trubky brnknul, byl by to průser..., no jako Brno," usmál se Pilát aktuálnímu příměru.

A bodované dicsiplíny? Best Tricku (nejlepšímu skoku) dominoval Libor Podmol, jinak výsledky nabídly stejně proměnlivou podívanou, jako létající polohy jezdců. V odpoledním pořadu se na medailových stupíncích za Podmolem umístili Petr Pilát a Alastair Sayer z Botswany, večer nejúspěšnější duo doplnil velmi dobře skákající Martin Koreň. Ten se radoval z prvenství v úvodním klání Best Run (nejlepší jízda), když dokázal odsunout Podmola a Piláta na druhou resp. třetí příčku. Večerní repeté patřilo Sayerovi, který se s druhým Pilátem a třetím Podmolem vtěsnal do rozdílu pouhého jednoho bodu.

Výbornou formu potvrdil Koreň i vítězstvím v prvním závodě Speed and Style Race před Sayerem a Podmolem. Večerní odveta dekorovaným pořadím pořádně zamíchala. Svoje motokrosařské a superkrosařské zkušenosti uplatnil zkušeně Němec Weis, na druhý stupínek poskočil Podmol a zelený vavřín si odvezl Koreň.

Přestávky vyplnily diváky vděčně přijaté exhibice desetiletého Matěje Česáka na pětaosmdesátce KTM a Itala tmavé pleti Emanuela Angiuse, jehož freestylovou zbraní je unikátně španělský trialový speciál Montesa.


Adrenalinové třeštění pod střechou pavilonu uzavřela spontánní autogramiáda zúčastněných freestylistů, po níž se jezdci přemístili na afterparty ve známém klubu Melodka v Kounicově ulici.

Až předevčírem jsem se vrátil z dlouhého tréninkového pobytu v USA a asi kvůli tomu jsem se dnes moc dobře necítil. Ale teď už je to lepší, takže nějaký ten panáček neuškodí," zamrkal vesele Podmol.

 

 
ŘEKLI PO ZÁVĚREČNÉM TRIKU 

Oslovili jsme závodníky s několika otázkami na závěr. Zatím se zpět ozvali první dva. Jakmile odpoví další, hned to sem vložíme.


Ondřej ZÁRUBA alias Čert:
Neměl jsem skoro vůbec natrénováno, přesto jsem se svým výkonem spokojený. Skoro tři měsíce jsem nejezdil, takže jsem rád, že jsem podnik zvládl bez problémů. Během celého dne jsem se parádně rozjezdil a líbilo se mi to. Všechny triky jsem se snažil protáhnout co to šlo, v podstatě mi udělaly radost všechny, které jsem dělal. Ale nejvíc mě asi potěšil rock solid.
Překvapily mě výkony malého Máti Česáka, který má teď větší motorku než loni a počíná si velice pěkně. Petr Pilát a Libor Podmol byli z USA pořádně rozskákání a skákali husté triky.

Atmosféra podniku byla určitě výborná, trošku mě rozhodil pád Petra Kuchaře, který vypadal děsivě, ale naštěstí se obešel bez zlomenin a podobných zranění.
Připomínky? Nelíbil se mi časový skluz příprav tratě. Hlína byla kvůli počasí mokrá a zmrzlá. Na to se pak nabalovaly další problémy s přípravou. To se, myslím, podepsalo i na pádu Petra Kuchaře, který byl za přípravu tratě zodpovědný a měl s ní mnoho starostí.

Celkový můj dojem z Freestyle Motocross Race je super, jsem moc rád, že jsem v něm mohl skákat. Lidí přišlo dost a my jezdci jsme se parádně bavili při závodech Speed and Style. Jen se domnívám, že místo velkého prostoru na stání mohla být postavena další tribuna. Anebo tuto část pavilonu mohli pořadatelé jako další doplněk programu využít pro další adrenalinové sporty, jako například BMX, Skate atd.
Byl bych moc rád, kdyby se tato akce stala tradicí, jak tomu bylo dřív při motokrosech v Rondu.

Zdeněk FUSEK alias Fusekle
Se svými výkony jsem byl velmi nespokojený...Vždy je co zlepšovat, ne? Dobrý snad byl jackhammer, při něm se mi zdálo, že jsem nějak vysoko.
Roleta mě vždycky překvapí. Především kvůli tomu, že jsem nikdy nejedil superkros.

Každopádně se mi atmosféra podniku zamlouvala, a tak doufám, že brněnský Freestyle Motocross Race se stane každoroční záležitostí.
Co se mi naopak nelíbilo? Kdyby byla o trochu víc suchá hlína, neměl bych k této otázce co dodat.
Freestyle Motocross Race považuji za novinku, která má budoucnost. Pro mne konkrétně to tedy znamená natrénovat ty rolety a přidat ve fyzičce

 

PAVILON V UŽ JE OPĚT V PŮVODNÍM STAVU 

Po sobotním úspěšném freestylovém šílenství jsme se pustili do rychlého úklidu pavilonu, protože v pondělí už patří zase jiné akci. I když jsme měli obavy, zda vše stihneme včas, kolem 18 hod. jsme halu opravdu předali.

Díky všem, kteří nám při přípravě, v průběhu i po akci pomáhali, protože bez společné spolupráce by nešlo tak náročnou akci vůbec realizovat.

VYSÍLÁNÍ NA ČT4 SPORT

Pro zájemce o TV vysílání připomínáme, že na ČT4 SPORT bude v úterý 16.3.2010 v 16.35h. FREESTYLE MOTOCROSS RACE BRNO 2010 součástí pořadu Svět motorů (repríza středa 13.40h.) a ve středu ve 21.00h. uvidíte 75 min. záznam večerní sobotní show (repríza čtvrtek 00.25h. a pátek 12.30h.)

Forsage

Reportáž z akce bude k vidění  rovněž v motoristickém magazínu TV MotorMIX - viz také  www.tvmotormix.cz

Forsage

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Motosalon Brno 2010 a kočičky objektivem Mirka Knedly sen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose