www.car.cz
 

Jiří Mičánek zaznamenal další kvalifikační double NF v Mostě
     tisková zpráva


 
O velké překvapení kvalifikace se třetím místem postaral nováček Josef Král
 
Nejvýhodnější postavení na startu do pátého a šestého mistrovského závodu Národní formule 1400 si zajistil Jiří Mičánek junior. Vedoucímu jezdci průběžného pořadí mezinárodního českého šampionátu v závodech automobilů na okruzích v měřených trénincích před třetím podnikem mistrovství na dráze mosteckého autodromu nikdo ze soupeřů nestačil a brněnský mladík obě kvalifikační jízdy vyhrál s náskokem více než jedné vteřiny.
 
V obou měřených trénincích Mičánek podal vyrovnané výkony, takže rozdíly v jeho dosahovaných časech byly velmi malé. Ve druhé části kvalifikace sedmnáctiletý student na jedno kolo zrychlil jen o dvě desetiny sekundy. „Jel jsem v pohodě. Na zajetí času mi stačila dvě tři rychlá kola. Jsem rozjetý ze závodů v Německu,“ komentoval jezdec svůj výkon.
 
Dvakrát druhý David Palmi, který při květnových závodech v Mostě v kvalifikaci dosahoval nejrychlejší časy, nyní nad výsledky kroutil hlavou. „Rád bych věděl, proč nám Jirka tak ujel. Zajel časy jako na jaře, zatímco my všichni jsme se o to snažili marně. Nechápu to,“ podivoval se čtyřiadvacetiletý jezdec. „Nejsem s výsledkem spokojen a snažíme se najít příčinu, kde ztrácíme. Snad to je v motoru, ale na ten to svádět nechci. Možná to způsobila tříměsíční pauza před závody a že jsem kvůli tomu nějaký ztuhlý. Zkusíme pozměnit nastavení formule a uvidíme, zda to pomůže,“ řekl dále Palmi.
 
O třetí pozici se v dvou měřených trénincích podělili loňský mistr Tomáš Chabr a premiérově startující Josef Král. Jeho bronzová příčka v prvním díle kvalifikace byla také největším překvapením. „Měl jsem takové hodně odvážné tajné přání v podobě čtvrtého místa a nakonec to vyšlo ještě lépe, takže velká radost. Za odměnu z toho byla týmová večeře,“ prozradil Král. „Trefil jsem se do nejrychlejšího kola. Auto bylo nastaveno na výbornou a tak i fungovalo,“ pochvaloval si čtrnáctiletý jezdec po své senzačním debutu. „Říkali jsme si, že spokojenost by mohla být s výsledkem od pátého do desátého místa, ale tohle jsme nečekali. Jen to potvrdilo talent, který jsme avizovali,“ konstatoval spokojeně Josef Křenek, jehož tým mladíka do závodů premiérově nasadil společně s dalším mladým nováčkem Adamem Koutem. Ten obsadil osmé a sedmé místo.
 „Kvůli problémům s motorem se Adam s vozem před závody příliš nesvezl, takže auto teprve poznával. Určitě ještě zrychlí,“ slíbil Křenek.
Zrychlení s novou formulí očekává rovněž Chabr. „Auto fungovalo dobře, ale na první dva jsem ještě neměl. Musím ještě přidat,“ hlásil chomutovský pilot po dosažení čtvrtého a třetího místa. „V prvním tréninku mě asi trochu rozhodilo, že z trati zmizel Martin Matzke, který vyjel opět s naším starším vozem a odstavil jej povolený rozdělovač. Druhý trénink byl už bez problémů. Martin se ve výsledcích dostal hned za mě,“ řekl Chabr.
 
Nadšený ze dvou pátých pozic nebyl Radek Mifka. „Snad to byla jen smůla. Nejsem pověrčivý, ale co bych asi jiného mohl čekat v pátek třináctého,“ říkal třetí jezdec průběžného pořadí mistrovství. „Čekal jsem víc. V prvním tréninku jakoby motor nešel dobře z malých otáček a pak se mi formule zdála být nedotáčivá. Ve druhé kvalifikaci se mi ulomilo přední přítlačné křídlo, které mi potom půjčila ze svého vozu Věra Vostrá, ale znovu jsem vyjel na trať, když zapršelo a to už nebyla šance na zlepšení,“ dodal Mifka.
 
Největším smolařem se stal Antonín Sus. Při testech mu začala formule hořet, v prvním měřeném tréninku u vozu upadlo rameno a ve druhém se rozpadla převodovka.
 
tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose