www.car.cz
 

Příbramsko – pražská posádka Honza Černý – Pavel Kohout před Valaškou.
     26.3.2010 13:28 - tisková zpráva


Mladík Jan Černý připraven na Valašskou rally

Příbramsko – pražská posádka Honza Černý – Pavel Kohout odstartuje o víkendu do Sheron Valašské Rally Bonver, tentokrát s ještě menším vozem, než obvykle.

Kluci jsou známí svou výškou, až by člověk zapochyboval, zda se vůbec do Citroën C2R2MAX oba skutečně bez problémů vejdou: „Celý minulý víkend probíhala ve Francii jednání s vývojovým oddělením Citroënu. Žádali jsme dodatečnou instalaci střešního okénka, ale zatím to vypadá, že nám nebude vyhověno, s ohledem na bezpečnostní předpisy.

Pavel navíc žádal o drobné úpravy a posunutí bloku motoru více vlevo, aby měl nějaké místo na nohy. Tady zřejmě narazíme na problém s homologací. Teď vážně. Ačkoli poslední dobou jezdíme v malých autech, tohle není vůbec problém,“ žertuje ještě před závodem Černý.

Proč Černý přesedlal právě do malého Citroënu? Odpověď je nasnadě. Pomohla tomu existence Citroën Racing Trophy v Česku. Objevila se možnost závodit s kvalitním vozem, získat tím další cenné zkušenosti, a také se poprat se slušnou konkurencí. Lákavé jsou jistě i ceny za případné umístění v jednotlivých závodech. Výzvy jsou tedy jasné. Na Valašku se Černý snažil připravit, co to dalo: „Máme za sebou dvě testování, při kterých se nám vůz podařilo celkem slušně nastavit. Auto se nám moc líbí. Udělali jsme nějaké změny, takže jsme konečně spokojeni i s podvozkem.“

Jestli kluci auto skutečně dobře připravili, uvidíme koneckonců už zanedlouho – na Valašsku se včera začalo s tréninky: „Rychlostní zkoušky se nám moc líbí,“ spokojeně kvituje se Černý. Pravdou je, že se mu v této soutěži ještě příliš nedařilo: „Doufáme, že se to tentokrát zlomí,“ reaguje s úsměvem Kohout. Zatím se nad celou Moravou usmívá slunce, ale předpovědi na víkend slibují přece jen trochu více zábavy, v pátek večer by se mělo výrazně ochladit a objevit se má dokonce i déšť: „My sice máme deštivé počasí rádi, ale přece jen bychom se raději poprvé uvedli na suchu,“ dodává Černý.


Ačkoli je Valaška prvním českým závodem, pro kluky začala sezóna už dříve, na konci ledna v Monte Carlu, kde se předvedli s Renault Clio R3. Zdá se, že se posádka snaží trhnout rekord nejvíce odjetých závodů za sezónu. Mnohokrát budou přesedat mezi třemi vozy: „Máme v plánu absolvovat oba české mistráky, a také Renault Clio European Trophy,“ prozrazuje Honza. Při sprintech sednou do nejnovější evoluce Subaru: „Rádi bychom zužitkovali naše zkušenosti z předchozích sezón, a pokusili se o odpovídající výsledky v rámci skupiny N,“ popisuje své cíle Černý. Na závody v rámci MMČR přesednou do Citroënu C2R2MAX, jak jsme již nastínili. I tady se posádka bude samozřejmě snažit bojovat o příčky nejvyšší.

Mimo ČR čekají na Černého s Kohoutem závody v IRC a ME právě s vozem Renaul Clio R3: „Tohle je pro nás obrovská výzva. V podnicích je velká konkurence, navíc máme jedinečnou možnost se poměřit s ostatními a zjistit, jak na tom skutečně jsme,“ hodnotí Kohout. I když Monte Carlo nedopadlo pro mladíky příliš slavně, rozhodně na sebe svými výkony důrazně upozornili a ukázali všem, že se dokážou měřit s nejlepšími posádkami v Renault Clio European Trophy. Kdyby se náhodou někdo z vás nudil, stačí sledovat sezónu Honzy Černého, protože v ní bude, jak vidíte, o zábavu postaráno. Těšme se na to, jak se Honza popere s přechody do různých vozů. „Lepší školu přizpůsobování jednotlivým vozům a stylu jízdy si snad ani neumíme představit,“ usmívají se mladíci.

Hned další víkend po Sheron Valašské Rally Bonver si kluci vyzkouší první přesednutí. Se Subaru Imprezou N14 pojedou Horáckou Rally Třebíč. Aby si svůj trojlístek připravili kompletně, odjedou ke konci dubna i s Cliem do Itálie na Mille Miglia, kde vloni startovali se Subaru.

„Italský závod patří k tomu nejhezčímu, co jsme měli možnost jet. Bude velmi zajímavé se poměřit s konkurencí v Trophy, ale i s místními jezdci s R3, kterých bude zřejmě hodně,“ předjímá Honza. Můžeme se rozhodně na Honzovy starty těšit, protože tento nadějný mladík, jak je jeho zvykem, dá do všech soutěží naprosté maximum. Uvidíme, jak dokáže využít svých zkušeností a kolik jich nasbírá do sezón dalších. Držíme palce na Valašku a hodně štěstí do celé sezóny.


Ofic. stgránky  www.honzacerny.com  

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na CER 2008 v Maďarsku, foto Pavel Pustějovský

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose