www.car.cz
 

Interserie: Oslaví 40 let a míří znovu do Mostu
     11.4.2010 15:08 - Vladimír Rožánek


Psal se rok 1970, když začínala svoji historii Interserie. Tehdy ještě určena placatým monopostům, tedy prototypům se silnými motory. Vzorem pro tyto závody byly americké speciály ze série Can Am a v počátcích se objevovaly i speciální GT vozy skupiny 4.

Vůbec prvním vítězem Interserie se na okruhu Norisring stal Jürgen Neuhaus s vozem Porsche 917 K a na startu závodu stál také Niki Lauda, Gianpiero Moretti, či Helmut Kelleners, jenž zvítězil hned v dalším závodu na Hockenheimringu a ukázal sílu stroje Marsch 707 Chevrolet.

Postupem času se z Interserie stávala pravá mezisérie, tedy výplň mezi závody MS sportovních prototypů skupiny C. Porsche 956, či 962 se nesmazatelně zapsaly do historie této série. Týmy Joest Racing, Kremer Racing bývaly v té době ozdobou Interserie, která s jezdci Reuterem, Larraurim, Ongaisem, nebo Dauerem, Weidlerem dokázala na tribuny přilákat mnoho příznivců krásných prototypů.

Od roku 1979 patří Interserie také na naše okruhy. Začínala ještě na staré mostecké trati a po dokončení autodromu přitahuje diváky rychlých strojů do ochozů v Mostě již několik sezón. Svůj závod pak Interserie odjela i na dalším našem druhém autodromu v Brně. Mezi velmi úspěšné jezdce Interserie můžeme zařadit i českého jezdce Miroslava Adámka, který s vozy Williams, Gebhard, Argo nebo HSS Audi Turbo hájil české barvy. V novodobé historii, kdy se k prototypům přidaly nejprve formule F1, F3000 a pak i dvoulitry, patří stále Interserii místo na mezinárodní scéně.

Mezi formulemi a prototypy pak v novodobé historii zaujali i čeští jezdci Václav Glogar, Vlasto Matouš a Michal Dolák.

Nyní patří Interserii Sprint Challenge místo na evropských okruzích, kde se však dnes již objevuje jako klubový seriál. Dřívější patronace FIA už dávno vzala za své se superrychlými prototypy (1974-1985).

Rychlost Interserie se nezměnila, startují zde vozy F3000 s motory Cosworth, třílitrové formule Renault, či Indycar. Seriál se na několik závodů v roce spojuje s rakouským Austria F3 Cupem, kde je promotérem známý bývalý závodník Franz Woess a po boku formulí z Interserie se pak prohání i formule F3. V letošním roce navštíví AvD Interserie Sprint Challenge nejen náš okruh v Mostě, ale také Lausitzring, Hockenheimring, Salzburgring a nově s rakouským Austria F3 Cupem se vydá do Francie na okruh Magny Course.

Interserie/Austria Formel 3 Cup 2010

18.04.Hockenheim

23.05.Most

19.06.Lausitzring

03.07.Hockenheim

08.08.Magny Cours (jen Austria F3 Cup)

26.09.Salzburgring

10.10.Hockenheim

Vláďa Rožánek

Interserie Sprint Challenge 2010

foto a spolupráce - Interserie R. Schindler


 
 
Fotogalerie:   Interserie Sprint Challenge©R.Schindler

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose