www.car.cz
 

Jarní cena 2010 zahájí sezónu výročí 80. narozenin "Brna"
     22.4.2010 00:04 - tisková zpráva


JARNÍ CENA MASARYKOVA OKRUHU 23. - 25. 4. 2010 Mezinárodní mistrovství České republiky automobilů MASARYKŮV OKRUH BRNO

I když areál brněnského Masarykova okruhu už dávno procitl ze zimního spánku a má na svém kontě první letošní aktivity, skutečně plnohodnotnou sportovní podívanou nabídne motoristickým příznivcům až o nadcházejícím víkendu 23. - 25. dubna 2010. JARNÍ CENA MASARYKOVA OKRUHU v roce 80. narozenin původního Masarykova okruhu přináší premiérový díl letošního mezinárodního mistrovství České republiky okruhových automobilů a navíc potěší diváky několika závody zahraničních seriálů.

Největší očekávání budí nepochybně klání nové série AutoGP, jejíž startovní pole tvoří silné formulové monoposty s motory o objemu 3.4 litru. Kalendář mezinárodního mistrovství České republiky okruhových automobilů 2010 23. - 25.4. Divize 3, Divize 4 Brno 14. - 16.5. Divize 4, Most 28. - 30.5. Divize 2, Divize 3 Poznaň (PL) 04. - 06.6. Divize 4 Most 11. - 13.6. Divize 2, Divize 3 Slovakiaring (SK) 06. - 08.8. Divize 2, Divize 3, Divize 4 Most 20. - 22.8. Divize 4 Slovakiaring (SK) 24. - 26.9. Divize 3, Divize 4 Brno 22. - 23.10.

Divize 4 Brno Divize Mozaiku mezinárodního mistrovství České republiky okruhových automobilů 2010 tvoří divize 2 (volné formulové vozy do 2 litru), divize 3 (vozy Národní formule 1400 plus další značkové a národní formulové monoposty s motory do 1400 ccm a vozy „školní“ formule do 1600 ccm ) a divize 4 (vozy skupin A, N, SP, Super 2000, Diesel 2000, Superturismo, GT dle specifických předpisů, dále DTM, H a pohárové vozy.

Kromě Jarní ceny Masarykova okruhu se šampionát vrátí do Brna letos ještě Podzimní cenou Masarykova okruhu (24. - 26. září) a šestihodinovým Epilogem (sobota 23. října), který rozhodne o titulech ve vytrvalostních závodech. Ty se týkají jezdců divize 4, v případě ostatních podniků seriálu čekají piloty těchto divizí navíc krátké závody - tzv. sprinty. Nad startovními listinami Divize 3 Obvyklou směsici mladých talentovaných jezdců a ostřílených harcovníků by měli doplnit piloti s monoposty Gloria, jezdícími pohárové závody v Řecku, Itálii a Německu.

Na našich tratích se objeví Glorie zásluhou agilního týmu Křenek Motorsport. Divize 3 absolvuje v Jarní ceně Masarykova okruhu dva závody – jeden v sobotu (10.45 h.), druhý v neděli se startem v 15.05 h.

Divize 4 Na pozicích horkých favoritů zůstávají nadále vozy Mercedes Benz a Audi technické specifikace DTM. Zatímco do brněnského sprintu hlásí známý tým Bohemia Racing hned tři vozy Audi A4 DTM s Milanem Maděryčem, Slovákem Filipem Sládečkou a osvědčeným Švédem Thedem Björkem, ve startovní listině sobotního tříhodinového závodu značka propletených kruhů zatím chybí. Konkurenční mercedesy budou ve sprintu pilotovat Antonín Charouz a Rakušan Luka Lichtner Hoyer a ve vytrvalostním závodě je doplní Tomáš Enge, jehoţ letošní prioritou je mistrovství světa Grand Tourismo.

Nizozemec Carlo van Dam povede šestilitrový americký vůz Saleen S7R, za volantem nádherného, bohužel málo spolehlivého vozu Pagani Zonda se budou střídat Erik Janiš a Antonín Herbeck. Do velkých soubojů se pustí opět vozy Porsche (mj. Jiří Mičánek jr., Tomáš Mičánek, Martin Jerman, Slovák Miro Konopka, Švýcar Mathias Schmitter, Rakušan Claus Hable, Ital Girgio Vinella), BMW (Robert Šenkýř, Petr Válek, Dan Suchý, Marcel Kusín) a Ferrari (Dan Ţelinský, Robert Pergl, Hynek Charous, Kanaďan Patrick Jannard, Slovák Jan Daniš), jasným favoritem sprintu třídy do 3500 ccm je obhájce titulu Dan Michl na superlehkém voze Opel Michl.

Vytrvalostní tříhodinový závod zahájí divize 4 letmým startem v sobotu v 16.10 hodin, sprinty přijdou na řadu v neděli. Vozy do 2000 ccm odstartují v 12.05 h., hned poté přijdou ke slovu jezdci s vozy nad 2 litry. Překonají oficiální rekord? Nejrychlejší, nejryčnější a nejpikantnější chod v bohatém menu Jarní ceny Masarykova okruhu nesporně namixují formulové monoposty zbrusu nového mezinárodního šampionátu AutoGP. V podstatě se jedná o volné pokračování někdejší Euro formule 3000 a zrušeného seriálu A1 národních týmů.

Jednotné vozy Lola pohání osmiválcové motory Zytec 3 400 ccm o výkonu 550 koní. Šampionát, v jehoţ kalendáři následují po Brně závody v Imole, Spa-Francorchamps, Magny Cours, Navarre a Monze, poutá zájem v automobilovém sportu protřelých stájí. Například v týmu Supernova startuje výborný Novozélanďan Johny Reid, zatímco tým Durango bude spoléhat na Itala Giuseppe De Pasqualeho.

S vysokými akciemi vstupuje do premiérového ročníku Auto GP česko – lucemburský tým Charouz Gravity Racing. Jeho oporou by měl být Jan Charouz, vítěz loňské evropské Le Mans serie, testující nedávno efjedničkový monopost Renault. V předsezónních testech se ukázaly vozy Auto GP jako velmi rychlé, takže v Brně jejich brněnský start provází očekávání zrodu nového oficiálního rekordu Masarykova okruhu. Ostrá vystoupení pilotů Auto GP v Jarní ceně Masarykova okruhu se odehrají výhradně v neděli se starty v 11.00 h. resp. 16.00 hodin. Bojechtivé monoposty Renault

K nejpřitaţlivějším bodům programu mimo rámec mezinárodního mistrovství České republiky budou nepochybně patřit závody seriálu Formula Renault o body Northern European Cupu. Čtvrt stovky povětšinou mladých ambiciózních pilotů kypí odhodláním tvrdě se pobít o kaţdičký metr brněnské dráhy. Brazilec André Negrao, Američan Robert Siska, Fin Kalle Kulmanen, Belgičan Ludwig Ghidi, Němec Julien Eisenreich, to je strohý výčet těch, kteří se v kokpitu dvoulitrových monopostů Renault postaví na startovní rošt Masarykova okruhu.

 Českými želízky v ohni budou David Palmi, Jakub Knoll, Jakub Klášterka a Adam Kout. Zejména v jeho případě posledního z nich lze hovořit o ţelízku opravdu ţhavém. Oba brněnské závody pojedou monoposty Renault v neděli. První od 10.00 h., druhý od 14.05 h.

www.automotodrombrno.cz

Starý dobrý exmistr Evropy Příjemným protipólem adrenalinové hektiky současných závodních vozů budou při Jarní ceně Masarykova okruhu souboje historických cestovních a formulových vozů. Pod taktovkou rakouských organizátorů se bude závodit o body seriálů Histo Cup, Formula Historic a Young Timer. Letmý pohled do startovní listiny s vozy BMW, Alfa Romeo, Ford Escort, Opel Kadett, Porsche, Plymouth, Chevrolet Corvette, Dodge Challenger, Pontiac Trans Am, Mercedes, Brabham, Ralt či Argo vyvolává nostalgii pamětníků a zároveň zvědavost mladé generace.

Ani v případě historických vozů nebudou chybět slavná jména. Mezi přihlášenými totiţ figurují v Brně velice populární rakouský čtyřnásobný exmistr Evropy cestovních vozů Dieter Quester a Němec Altfrid Heger, v osmdesátých letech minulého století úspěšný jezdec DTM a posléze i formule 3000.

Bez vstupného Tradici bezplatných návštěv závodů mezinárodního mistrovství České republiky uchová pořádající akciová společnost Automotodrom Brno i o tomto víkendu. Návštěvníci Jarní ceny Masarykova okruhu budou mít bezplatný přístup na krytou tribunu u startovní rovinky a na Stadion (přírodní tribunu C). Lístek zaplatí pouze zájemci o vstup do paddocku za boxy. Dění na závodní dráze přiblíţí divákům na hlavní tribuně velkoplošná obrazovka.

 

 PR Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   ADAC GT Masters -Oschersleben 2010 a Matzke a Wirth, foto týmu Karel Kubeš

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose