www.car.cz
 

Kohout při své premiéře na okruzích v Brně bodoval
     30.4.2010 23:56 - tisková zpráva


Jarní Brno: Aleš Kohout při své premiéře na okruzích velice dobře zabodovat

Mostecký HKC Racing Team úspěšně vstoupil do formulového mistrovství

Během svého premiérového vystoupení ve velkém motorsportu dokázal Aleš Kohout v barvách HKC Racing Teamu velice dobře zabodovat. Pražský jezdec při Jarní ceně Masarykova okruhu ve formulové Divizi 3 získal čtvrté místo v kvalifikaci a v závodech pak dvě páté příčky. V posledních třech sezónách sbíral Kohout zkušenosti v kartingu. Start přestupu do vyšší kategorie mu tedy vyšel na jedničku.

S formulí Van Diemen RF 02 přitom dosud testoval teprve dvakrát a tvar brněnské trati zatím vůbec neznal. Vše se tedy musel naučit hlavně během volných testů a pak v pátečních kvalifikačních jízdách. "Testoval jsem před několika dny v Mostě a tamní trať už umím naprosto nazpaměť. Závodit tam budeme až v srpnu. Brno je delší a hodně technické, je tam i veliké převýšení. Každopádně to vyžadovalo úplně jiný styl a rytmus," řekl Kohout.

Během brněnského víkendu pak zaznamenal veliký posun, když se dokázal zrychlit o dobrou čtvrtminutu na kolo. "Ve volných testech jsem se musel učit všechno znovu a jezdil jsem čas 2 minuty a 22 sekund. Byl jsem beznadějně poslední a ve čtvrtek večer jsem myslel, že do páteční kvalifikace vůbec nenastoupím. Přes noc se mi ale všechno v hlavě rozleželo, uzrálo a v měřeném tréninku jsem najednou dokázal držet krok se špičkou a zajel jsem čas 2 minuty a 5 sekund," dodal jezdec. Pochvaloval si i chování formule a její odlišnost od motokáry. "Monopost má pochopitelně mnohem silnější motor a vyšší hmotnost, ale naprosto dokonale tady funguje aerodynamika. Ve správné rychlosti auto fantasticky drží v zatáčkách díky přítlakům. Tohle všechno a k tomu spousta dalších detailů se mi pospojovalo v hlavě během pátečních kvalifikací a s jejich výsledkem jsem byl velice spokojený," řekl jezdec.

V závodech pak doplatil především na dosud malé zkušenosti a hlavně na nervozitu. "V první i druhé jízdě jsem z přemíry odpovědnosti ulil start. V sobotu mě to stálo penalizaci 25 sekund a v neděli trest Stop and Go během závodu. Pátá místa přesto rozhodně nejsou špatná a pokud se dokážu příště přinutit ke klidu hlavně v úvodu závodů, můžu snad myslet i na umístění na podiu. V samotných závodech pak problém nemám. Z motokár jsem zvyklý na velký provoz na trati i na kontakty. Ty tady nejsou obvyklé, protože by měly fatální následky, takže si všichni dáváme pozor. A je fakt, že jsem zažil motokárové starty, kde nás bylo na roštu třeba čtyřicet. To v české okruhové Divizi 3 opravdu nehrozí. S premiérou jsem každopádně spokojen a moc se těším na pokračování šampionátu v polské Poznani, kam zamíříme poslední víkend v květnu," dodal Aleš.

S jeho výkony vyjádřil velkou spokojenost i šéf HKC Racing Teamu Ivan Houzák, který pilota k závodění přivedl. "Aleš u nás začal na motokáře a ačkoli do motorsportu přišel už jako dospělý, dokázal velice rychle jezdecky vyzrát. Je na něm dobře vidět příklad programové práce naší stáje, která spočívá v hledání a výchově mladých talentů. Motokáry jsou základní stupínek, ze kterého se pak postupuje do vyšších pater motorsportu. Aleš tak následuje třeba Jana Bohuslava, Věru Vostrou, anebo Tomáše Chabra juniora. V naší motokárové líhni už vyrůstají další malí piloti, kteří bodují v mistrovské kategorii Bambini.

A jsme pochopitelně otevřeni k přijímání dalších zájemců, kteří by chtěli získávat šoférské a závodnické zkušenosti. Kategorie EasyKart je platformou, ze které vzešly takové hvězdy, jako třeba Juan Pablo Montoya, anebo Fernando Alfonso. Na Alešovi je vidět, že naše cesta rozhodně nevede špatným směrem," uzavřel Houzák.


(28.4. 2010)
PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Jarní cena Masarykova okruhu v objektivu Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose