www.car.cz
 

Dakar 2010 se opět stěhuje se znovu za oceán do Argentiny a Chile !!
     4.5.2010 15:41 - tisková zpráva


Dakar 2011 - Jižní Amerika potřetí, a přesto jinak.

Pořadatelská A.S.O. podle plánu oznámila základní kontury 33. ročníku dakarské rallye. Legendární závod se potřetí přestěhuje za oceán do Argentiny a Chile a nabídne další jihoamerické, tentokrát však znovu lehounce jinak kořeněné menu.


I v nelehké situaci Dakar žije dál. Pořadatelé se nakonec dohodli s vládami Argentiny a Chile a Dakar se stěhuje znovu za oceán. Za své vzaly plány i přání soutěžících o návratu dakarského závodu k africkým kořenům, politická situace v severní Africe je pro to momentálně příliš vyhrocená. A tak na Nový rok odstartuje další ročník smyčky se startem a cílem v argentinském Buenos Aires a bodem zvratu kdesi daleko na severu Chile.

Dakar se postupně stěhuje na sever. Při prvním jihoamerickém ročníku rallye nevhodně zavítala až na jih do Puerto Madryn a do prachových koridorů v Patagonii, letos pořadatelé posunuli trasu severněji a hlavně svedli hned šest speciálek do chilské pouště Atacama, jíž si účastníci v roce 2009 moc neužili. To nejlepší zůstane i v roce 2011, i tentokrát se hned šest speciálek odbude v Atacamě, přibyly však i nové úseky. Na Nový rok se soutěžící spojovačkou přesunou do Victorie, odkud následující den odstartuje první speciálka do Cordoby, tedy již známé menu.

Z Cordoby odstartuje speciálka v horách Sierra Cordoba, kterou již důvěrně známe, ale rallye se neposune k Fiambale, ale do nové oblasti měst San Miguel de Tucumán a San Salvador de Jujuy. Určující povrch v této oblasti není znám, ale Jižní Amerika vždy přinášela velkou variabilitu povrchů. Přes Calamu a horský průsmyk Paso de Jama se soutěžící dostanou do chilské pouště Atacama, kde začne ta pravá bitva. Legendární pouštní sjezd do Iquique vše odstartuje a bude na rozdíl od letoška pokračovat až na sever Chile k hranicím Peru do Ariky, kde bude den volna.

Po něm bude atacamské peklo pokračovat etapou do Antofagasty, která má ambice nabídnout nejdelší speciálku v celém ročníku, a poté do Copiapó. Tam bude i okružní následující etapa, aby se všichni zbývající o den později přesunuli další pouštní speciálkou a horským přejezdem přes Paso San Francisco do argentinské Fiambaly, kde na ně čekají zrádné bílé duny s pískem jemným jako popel.

Ještě v následující etapě do San Juanu bude jistě písku dost a dá se čekat přejezd šedivých dunovišť u san Rafaelu. Soutěžící pak skončí znovu v Cordobě a nejspíše je čeká další díl horské ságy, kde už to všichni známe. Poslední speciálkou po argentinských pampách se soutěžící přesunou do Buenos Aires a čeká je zároveň i drakonicky únavný celodenní přesun.

"Předně jsem rád, že Dakar žije dál a přestál i tuto kritickou situaci, jaká nastala po přírodní katastrofě v Chile. Těší mě, že tato země dokázala nejen najít zdroje pro vlastní obnovu, ale i pro hostitelství tohoto bájného závodu, na nějž se rozhodně všichni těšíme. Přestože se Dakar zrodil v Africe, která jej zformovala, v Jižní Americe našel svůj klid a nové útočiště, místní mu přejí a je skvělé mít před sebou metu, které chceme dosáhnout. Tou metou je pro nás uspět v jistě nelehké konkurenci, jaká se tam sejde. Na Jižní Americe jsem měl rád velkou variabilitu povrchů a nejen moje zkušenost, ale i zkušenost soupeřů hovoří o obrovské náročnosti jihoamerických ročníků," poznamenává Aleš Loprais.

Čas před startem tedy začal odpočítávat, byť sezona 2010 je ještě v plném proudu. Pro Loprais Tatra Team v ní bude určující pečlivé dokončení nového závodního kamionu a účast na dalším podniku dakarské série Silk Way Rally z Petrohradu do Soči.

Jiří Vintr

Dakar 2011 - trasa:
1.1. start Buenos Aires
1.1. Buenos Aires - Victoria
2.1. Victoria - Cordoba
3.1. Cordoba - San Miguel de Tucumán
4.1. San Miguel do Tucumán - San Salvador de Jujuy
5.1. San Salvador de Jujuy - Calama
6.1. Calama - Iquique
7.1. Iquique - Arica
8.1. volný den Arica
9.1. Arica - Antofagasta
10.1. Antofagasta - Copiapó
11.1. Copiapó - Copiapó
12.1. Copiapó - Fiambalá
13.1. Fiambalá - San Juan
14.1. San Juan - Cordoba
15.1. Cordoba - Buenos Aires
16.1. slavnostní vyhlášení Buenos Aires

www.loprais.cz

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Nepřehlédněte !!! Trucktrial v Milovicích 2010 objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose