www.car.cz
 

Závodnice Emma Kimiläinen testuje AutoGP v českých barvách
     9.5.2010 00:33 - tisková zpráva


Emma Kimiläinen se zúčastní testů AutoGP spolu s týmem Charouz-Gravity Racing

Tým Charouz-Gravity Racing, startující v šampionátu AutoGP, čekají ve dnech 9. a 10. května testy na maďarském Hungaroringu. Kromě stálých členů jezdecké sestavy Jana Charouze, Waltera Grubmüllera jun. a Adriena Tambaye se jich zúčastní také dvacetiletá finská pilotka Emma Kimiläinen.


Emma Kimiläinen je nadějnou finskou závodní jezdkyní. Svou kariéru zahájila v závodech motokár a v letech 2005 až 2006, tedy od svých patnácti let, startovala v šampionátech Formule Ford (FF). Ve finském šampionátu FF skončila již ve své první sezoně na druhém místě a tento výsledek zopakovala i o rok později, když jí vítězství uniklo o jediný bod. Připomeňme, že finská formule Ford patří k nejlépe hodnoceným šampionátům FF na světě.

 Druhého místa dosáhla v roce 2006 také v NEZ-series, severoevropském šampionátu Formule Ford. V roce 2007 přestoupila Emma Kimiläinen do série Nordic Radical, ačkoli v kontextu její kariéry to nebyl nejlepší krok. Kvůli technickým problémům, které její vůz trápily v druhé půli sezony, přišla tehdy osmnáctiletá Finka o vítězství v šampionátu a konečné třetí místo pro ni bylo zklamáním.

V roce 2007 byla Emma Kimiläinen přizvána k testu DTM továrním týmem Audi, který hledal náhradu za Vaninu Ickx. Ačkoli finská pilotka patřila k nejrychlejším účastnicím testu, Audi nakonec dalo vzhledem k Emmině nízkému věku přednost Katherine Legge. Protože však Emma zaujala, automobilka VW/Audi ji podpořila při vstupu do VW Formula ADAC Masters v roce 2008. Ovšem sezona byla pro Emmu zklamáním – nevýkonný vůz nevyhovoval jejímu jezdeckému stylu. Na konci sezony pak Emma program opustila a pro sezonu 2009 vstoupila do britského šampionátu Formula Audi Palmer, v němž odvedla skvělou práci. Mezi třicítkou jezdců z celého světa vybojovala páté místo.

V neděli a pondělí 9. – 10. května absolvuje 20letá Emma Kimiläinen spolu s týmem Charouz-Gravity Racing test monopostu AutoGP na maďarském okruhu Hungaroring. Doplní tak tři stálé členy týmu Jana Charouze, Waltera Grubmüllera jun. a Adriena Tambaye. Původně čtvrtá členka týmu Natacha Gachnang se ještě před startem sezony AutoGP zranila v havárii v úvodním závodě šampionátu GT1 World. Zlomená noha pak švýcarské závodnici nedovolila nastoupit do prvního podniku AutoGP v Brně.

Emma Kimiläinen, závodní jezdkyně: „Test AutoGP spolu s týmem Charouz-Gravity Racing je pro mě velkou a vzrušující příležitostí. Myslím, že monopost AutoGP bude vyhovovat mému jezdeckému stylu, protože právě výkonné vozy mi sedí nejvíce. Jsem si naprosto jistá, že Charouz-Gravity Racing je velmi profesionálním týmem, který skvěle odvádí svou práci. Na Hungaroringu do toho půjdu na sto procent a možná i na víc. Zpočátku chci poznat tým, auto i trať, potom však pojedu naplno. Těším se také, že si užiji to, co mě nejvíc baví – závodění.“

Poznatky z testu na maďarském Hungaroringu využije tým v dalším podniku prvního ročníku šampionátu AutoGP, který se odehraje 21. – 23. května v italské Imole.


PR

BPA

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Emma Kimiläinen testuje AutoGP s českým týmem, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose