www.car.cz
 

XXIX. Zámeckému vrchu kraloval po oba dny Aleš Mlejnek s Opelem Lotus
     10.5.2010 15:17 - tisková zpráva


Nabité ochozy XXIX. Zámeckého vrchu byly svědky velké podívané při automobilových závodech do vrchu seriálu Liqui Moly Berg Cup 2010, které se konaly tento víkend v Náměšti nad Oslavou. Oba závodní dny měly jednoho vítěze a to jezdce týmu SVC Motorsport Náchod Aleše Mlejnka na formulovém voze Opel Lotus, který se tak pevně usadil v čele celkového hodnocení seriálu.

Obě vítězství byla ale perně vydřená. V sobotu si musel vítězný Mlejnek poradit se svým týmovým kolegou, druhým Martinem Novotným, který startoval se sportovním prototypem Ligier JS49 a ztrácel 1,3 sekundy. Novotný startoval s krásným speciálem francouzské výroby. V nedělním závodě se již na stupně vítězů nedostal a obsadil šestou příčku.

V neděli byl druhý Michal Novický, jezdec Kovosteelu Novitech Sudoměřice, s další formulí Reynard 032 F3, který za Mlejnkem ztrácel 0,9 sekundy. Tento výborný pilot měl našlápnuto na bednu již v sobotu, ale drobné technické problémy ho odsunuly na místo čtvrté. V sobotním i nedělním závodě bral třetí místo David Komárek s vozem Mitsubishi Colt Evo 550+, který startoval za Liqui Moly Komvet Racing Team. V sobotu měl ztrátu na druhé místo pouze 0,3 sekundy, v neděli jednu sekundu.

Smolařem víkendu byl Jiří Špalek, další člen silného Liqui Moly Komvet Racing Teamu, který se špičkovým vozem Mitsubishi Lancer WRC 05, obsadil v sobotu páté a v neděli čtvrté místo v absolutním pořadí. I výborné časy zajeté na místní 2030 metrů dlouhé trati ho neposunuly na stupně vítězů. V sobotu šestý a v neděli sedmý, to je umístění Martina Zemana na dalším Lanceru, ale tentokrát šesté evoluce. Rovněž výborně připravený vůz z dílen Komvetu ho v nabité konkurenci k lepšímu místu nedovezl. Už není překvapením umístění domácího jezdce Drahomíra Šuberta, který s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX skupiny S1 zajíždí neuvěřitelné časy. V sobotu se dostal díky skvělé jízdě na sedmé místo, v neděli si o jednu příčku pohoršil a skončil osmý. Výborně si po celý víkend vedl i jezdec SVC Motorsport Náchod Vladimír Vitver.

Jeho dvoulitrový Lotus WR9 ho vedl již v sobotu k výbornému výsledku, ale chyba na trati ho odsunula na místo osmé, v neděli se prokousal před své těžké konkurenty a obsadil místo páté, jen 1,6 sekundy od stupňů vítězů. Loňský Mistr střední Evropy a vítěz KW Berg-Trophy 2009,Marek Rybníček, se i tentokrát s vozem Mitsubishi Lancer Evo X dostal do TOP 10. Jezdec Liqui Moly Komvet Racing Teamu byl v sobotu na místě devátém a to jednu sekundu za Vitverem, v neděli zase na místě desátém. Tyto dvě umístění si vyměnil s neustále se zlepšujícím Petrem Plešou, který startoval s formulí Reynard 09 Ninja za Kovosteel Novitech Sudoměřice. V sobotu byl Pleša 0,6 sekundy za Rybníčkem, ale v neděli mu porážku vrátil s náskokem 0,9 sekundy.

Potřetí za sebou byl na jedenáctém místě Aleš Fučík. S velkou pravidelností atakuje absolutní TOP 10 a je příjemným překvapením úvodu letošní sezóny. Po sobotním dalším jedenáctém místě skončil v nedělním závodě na místě třináctém. Fučík startoval s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX. Výborně si v seriálu vede prozatím i nejlepší slovenský jezdec Peter Vahančík. V Náměšti nad Oslavou bral dvanácté a jedenácté místo s dalším Lancerem, ale Evo VIII. Což jsou velmi dobré výsledky s ohledem na těžkou konkurenci. Z havárie v Násedlovicích se rychle vzpamatoval Tomáš Rojka, startující s vozem Subaru Impreza WRX STi. V sobotním závodě obsadil místo třinácté, v neděli klesl na místo patnácté. Pravidelně bodujícím v TOP 20 absolutního pořadí je i Karel Hrouzek a to jak jinak než s Mitsubishi Lancerem Evo IX.

Patnácté a sedmnácté místo jsou toho důkazem. Postupně se zlepšuje i nejlepší polský pilot Robert Steć. Tento populární jezdec startuje s formulovým vozem Intech osazeným motocyklovým motorem Suzuki. V sobotu obsadil šestnácté místo a v neděli po výborném výkonu si polepšil na místo dvanácté. Doslova bombou byly zajeté časy dalšího domácího borce Vojtěcha Staňka. S vozem Peugeot 106 Maxi obsadil v sobotním závodě sedmnáctém místo a v neděli skvělé čtrnácté místo. V tak kvalitní konkurenci nezbývá než smeknout.

Třída S-2000 přinesla po celý víkend vyrovnané boje její špičky. V sobotu se z vítězství radoval Zdeněk Klusák na Hondě Civic Type R, když porazil druhého Františka Ančíka o 0,2 sekundy. V neděli si tito dva jezdci pořadí vyměnili a zvítězil Ančík o 0,6 sekundy. Ančík startoval za Kovosteel Novitech Sudoměřice s vozem BMW 120d. Třetí místo v sobotním závodě získal Miroslav Kropáč s vozem Nissan Sunny, když zaostával za druhým Ančíkem o 1,2 sekundy. V neděli si na stupně vítězů stoupl třetí Jaroslav Winter, který startoval s Hondou Civic Type R.

Ve třídě S+2000 zvítězil suverénně Jiří Frkal s Mitsubishi Lancerem Evo X. V sobotním i nedělním závodě porazil vždy druhého Zdeňka Hrstku, který startoval s vozem Subaru Impreza GT. V sobotu byl na třetím místě polák Jacek Koraszewski s Audi RS4, v neděli zase jeho krajan Marcin Staniak na voze BMW 318 iS.
Jasným lídrem třídy S1-1600 je Martin Zimák, jezdec SVC Motorsport Náchod. Po oba závodní dny nenašel ve své třídě přemožitele a s vozem Citroen Saxo zcela jasně zvítězil. V sobotu obsadil druhé místo Ladislav „Ladin“ Ázsóth, který startoval rovněž na „saxu“ a místo třetí Antonín Piekarz na dalším Citroenu, ale typu C2. V neděli si tito dva jezdci místa vyměnili, když Piekarz porazil Ázsótha o 0,5 sekundy.

Pěkné souboje byly k vidění i ve třídě S1-2000, kde si obě víkendová prvenství připsal Jakub Satek na Hondě Civic Type R. Jeho největším soupeřem mu byl Petr Mitánek startující na Opelu Astra GSi. V sobotu byl náskok Satka pouhou jednu sekundu, v neděli již o něco větší. V sobotu si třetí místo vybojoval překvapivě další ze závodnického klanu Firtlů a to Radim jr. S vozem Renault Clio Sport dosáhl zatím svého největšího úspěchu. V neděli ho na tomto místě vystřídal Jaroslav Zemánek s dieslovým Fiatem Punto. K tomuto umístění měl nakročeno již v sobotu, ale náraz do svodidel mu jeho šanci vzal.

Tradičně nabitou a to téměř „lancerovou“ třídou je S1+2000. Tak jako při prvním závodě v Násedlovicích, byl i zde výborný Drahoslav Šubert s Mitsubishi Lancerem Evo IX. Po celý víkend se s ním rval další „domorodec“ Marek Rybníček s Evo X, ale na skvělého Šuberta nestačil. V sobotu byla jeho ztráta 1,8 sekundy a v neděli již 3,5 sekundy. V sobotu si na bednu stoupl třetí Aleš Fučík na Lanceru, tentokrát deváté evoluce, v neděli slovák Peter Vahančík na Lanceru osmé evoluce.

Třída HA1-1300 měla jenom tři účastníky, ale mezi nimi byl boj o každou sekundu. V sobotním závodě zvítězil o 0,5 sekundy vrbenský Leopold Pleva na Škodě 100 před Otakarem Teyschlem na pěkném Mini Cooperu Britax. Tento jezdec byl druhý i v nedělním závodě, ale tentokrát za vítězným polákem Piotrem Mazem, který startoval s Fiatem 128 Abarth. Jeho ztráta byla na vítěze 1,8 sekundy. Maz obsadil v sobotu místo třetí, na které spadl v neděli Pleva.

Třída HA1+1300 má jasného favorita v podobě ostravského Libora Jelínka. Jeho krasavec BMW 3.5 CSLi ho dovezl k dalším dvěma vítězstvím a tím si upevnil první místo v celkovém hodnocení této třídy. Po oba dva závodní dny obsadil druhé místo Jaromír Hofírek, který startoval s Mazdou RX7 Wankel. Jeho ztráta byla, ale příliš velká. I třetí místo patřilo v sobotu i neděli jednomu jezdci a to třebíčskému Pavlu Rásochovi s vozem Renault 8 Gordini, rovněž s větší ztrátou na druhého v pořadí.


Třída E1-1400 již není tak nabitá, jako v loňské sezóně. Proto ji zcela jasně ovládl Jakub Trnka s vozem Suzuki Swift GTi. Jeho náskok byl po oba dny velký, přesto to nesnižuje jeho výkony a časy. Ty byly opět skvělé, na hranici TOP 20. V sobotu byl druhý Josef Žák na Škodě 100, který si to rozdával s Martinem Plevou, startujícím na Škodě Felicia. Žák udržel toto umístění o 0,1 sekundu! V neděli se Pleva Žáka již neudržel a jeho ztráta byla jednu sekundu. Bohužel jeho dosažený čas stačil až na místo čtvrté, protože po sobotních technických problémech s převodovkou se do hry vrátil nebezpečný Petr Šrahůlek na Škodě 130 RS Evo I. Jeho zajeté časy znamenaly dokonce druhé místo.
Doslova melou jsou souboje jezdců ve třídě E1-1600. Nikdo z jezdců nemá nic jistého, pořadí se neustále měnilo.

Přesto dvě první místa si připsal na své konto jezdec Liqui Moly Komvet Racing Teamu Vojtěch Staněk. Jeho Peugeot 106 Maxi fungoval skvěle. V sobotu porazil o 0,5 sekundy dravého Josefa Dohnálka jr., který startoval s vozem Citroen Saxo VTS. Třetí místo obsadil se špičkovým VW Golf I Zdeněk Němec, kterému se nepovedla výrazně první jízda. I přes velké zlepšení v jízdě druhé, to stačilo jen na bronzový stupínek. V nedělním závodě bojoval vítězný Staněk s dalším Němcem, ale tentokrát Petrem, který startoval na legendárním voze Lada VFTS. Němec s výbornými časy přesto zaostal za Staňkem o 2,3 sekundy. Po dlouhé odmlce se na bednu v seriálu dostal navrátilec Roman Štilec. Výborný nedělní výkon ho v těžké konkurenci této třídy posunul na místo třetí a to s vozem Honda Civic.

Třída E1-2000 má tradičně jednoho vítěze a to Vladimíra Vitvera. Lotus WR9 ho spolehlivě dovezl k dalším dvěma vítězstvím a to s obrovskou převahou nad jeho dalšími soupeři. Jeho dosažené časy patřily k těm nejlepším v celém startovním poli. Druhé místo si relativně v poklidu hlídal po oba dny Stanislav Firtl jr. s velmi čmoudící Škodou Octavia TDi. Oblak dýmu byl za vozem tak silný, že jezdci startující za ním měli problémy s viditelností. V letošní sezóně se nemůže podcenit výrazně se zlepšující Václav Fibich na Opelu Corsa B. Přesto jeho časy stačily na dvě třetí místa.

Třída E1+2000 přináší souboje hlavně o stupně vítězů mezi třemi vozy značky Mitsubishi. Po oba závodní dny si nejlépe vedl David Komárek s Coltem Evo 550+, který porazil vždy druhého Jiřího Špalka na Lanceru WRC 05. V sobotu byl jeho náskok 1,5 sekundy, v neděli 1,2 sekundy. Třetí místo bral vždy Martin Zeman na Lanceru Evo IV, ale již s větším odstupem za Špalkem a Komárkem. Všichni tři jezdci jsou členové Liqui Moly Komvet Racing Teamu.

Třída E2/C-1400 se stala kořistí Petra Pleši na Reynardu 09 Ninja. Po oba závodní dny si v Náměšti nad Oslavou poradil s polákem Robertem Stećem, startujícím na Intechu Suzuki. Třetí místo obsadil v sobotu i neděli veterán a nestor našich kopců Milan Parč, který startoval s pěknou formulí Škoda MTX 1-01.
Třída E2/C+1400 přinesla vítězství libereckému Aleši Mlejnkovi na Opelu Lotus. V sobotu porazil druhého Martina Novotného, startujícího na Ligieru JS49 o 1,3 sekundy. V neděli zase Michala Novického na Reynardu 032 F3 o 0,9 sekundy. Sobotní třetí místo bral Novický, nedělní zase Novotný.

Na Zámeckém vrchu bylo k vidění mnoho dalších výborných jezdců s krásnými vozy, kteří se přes velkou konkurenci na stupně vítězů nepodívali. Mezi nimi třeba Dušan Doseděl se Subaru Impreza STi N14, Jan Trnka a Antonín Daniel na Škodě Felicia Kit Car, Jaroslav Fikota jr. na Hondě CRX, Vojtěch Macek na pěkné Škodě 1500 R Coupé, Pavel Chlum na Škodě Felicia Pick-Up, Pavel Kotek na BMW 325 Coupe, Ladislav Pazdera na Renaultu Megane Sport či Milan Rýzek na formuli Van Diemen. Časy, které dosáhli nejrychlejší jezdci závodu, při porovnání s posledním závodem MMČR 2008, dokazují vysokou kvalitu tohoto někdy podceňovaného seriálu. Připomeňme, že v roce 2008 nebyl ještě před cílovým prostorem retardér, při závodech Liqui Moly Berg Cupu již byl.

Slunečné počasí, výborná organizace domácích pořadatelů v čele s panem Ivanem Rybníčkem a 90 spokojených jezdců z České republiky, Polska a Slovenska, to byly hlavní znaky velmi podařeného víkendu započítávaného do Liqui Moly Berg Cupu 2010, které je současně i IHA Mistrovství střední Evropy. Závody se obešly bez jakékoliv větší havárie, pořadatelé měli problémy pouze s olejem na trati a několika drobnými kolizemi.

Dalším závodem v seriálu je Jankóv Vŕšok nedaleko Bánovců nad Bebravou, který se koná 22. – 23. 5. 2010. Veškeré informace k jednotlivým závodům, ale i celému seriálu naleznete na webových stránkách.

StF

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Zámecký vrch 2010, foto Jaromír Pazderník

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose