www.car.cz
 

Dakar 2011: Vůbec poprvé v historii přijela generalita ASO do Prahy !!
     17.5.2010 11:33 - Pavel Jelínek


World Dakar Tour zavítala do Česka
 
Vůbec poprvé v historii vážila generalita ASO cestu do Prahy, aby zařadila Česku republiku na seznam zemí, v nichž probíhá promotion k novému ročníku legendárního Dakaru.
 
Pražská prezentace se nakonec obešla bez obou hlavních aktérů dakarského maratónu, když Etienne Lavigne i Davide Castera museli zůstat v Barceloně poté, co kvůli prachu z islandské sopky nemohlo vzlétnout jejich letadlo do Prahy. Jejich úlohu tak zastoupil emisar ASO pro střední Evropu, maďarský jezdec, promotér a podnikatel Balasz Szalay, který představil hlavní body nového ročníku.
 
„70 procent trasy je zcela nová,“ uvedl hned na úvod a podotkl, že speciální zkoušky budou měřit okolo 4350 km, což není rekordní hodnota, ale má být vyvážena jednak atraktivitou míst, kudy se bude projíždět, a jednak jejich velkou variabilitou a náročností. Na malém prostoru bude možno poznat spoustu druhů povrchů a komplexní závodníci budou mít navrch. K tomu se přidá i navigační náročnost, když pořadatelské GPS systémy zaznamenají waypointy nikoli v okruhu 3 km, ale jen 400 metrů, byť s dvojnásobným radiusem validace.
 
Novinkou je úsek mezi Cordobou a pouští Atacama, jdoucí až k hranicím s Bolivií. „Tyto úseky budou velmi technické a také dost úzké,“ podotkl Szalay. Do Chile se závodníci dostanou v etapě do Calamy, kdy překročí Andy přes dvojici horských průsmyků ve výšce nad 4800 metrů. Od té chvíle zůstane na osm etap určujícím povrchem písek a duny, ať už půjde o šest speciálek v legendární poušti Atacama nebo o dvojici drakonických dunovišť po návratu do Argentiny přes Paso San Francisco, v bílých píscích u Fiambaly nebo těch šedých u San Rafael. Volný den bude v nejsevernějším místě rallye, v Arice na peruánských hranicích.
 

Na pražské prezentaci chyběli nejen oba ředitelé soutěže, ale také někdo, kdo všechny akce spojené s kontaktem s novináři v posledních letech za ASO zajišťoval. Šéfka tiskového odboru dakarské rallye Emilie Poucan, kterou jsme všichni znali a s níž jsme všichni v dobrém vycházeli při čemkoli, co souviselo s novinářskou prací na Dakaru, byla bohužel jednou z obětí úterního leteckého neštěstí libyjského airbusu poblíž letiště v Tripolisu.

Emilie byla na cestě z dovolené v Jihoafrické republice domů a Tripolis měl být pouze přestupním stanovištěm. Emilie nám všem bude chybět, opustila všechny dakaráky v den svých 32. narozenin, když se její přátelé už chystali na její narozeninovou oslavu, kterou měla po příletu stihnout… Ti všichni byli šokováni, když namísto poděkování za gratulace dostali od Emiliena bratra na jejím facebooku hroznou novinku…

 
Jiří Vintr

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2010 - závěr a dojezd do cíle objektivem fotografů Czech Dakar týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose