www.car.cz
 

Jarní Most 2010: Neděle premiérově ve znamení tříhodinovky
     17.5.2010 12:15 - tisková zpráva


Mistrovský víkend úspěšně zahájil sezónu 2010

Neděle se na Autodromu Most odehrávala především ve znamení vytrvalostního závodu cestovních vozů na tři hodiny. Diváci ovšem viděli také hlavní závod republikového šampionátu drifterů a druhé klání německého ADMV- GTÜ Tourenwagen Cupu. Krátce zhodnoceno - divácká atraktivita i sportovní hodnota na velmi slušné úrovni a vše se navíc obešlo bez zásadních kolizí, či jiných problémů.

Tříhodinovkou vrcholil program celého mistrovského víkendu a nastoupilo do ní nakonec 22 posádek. Už od kvalifikace bylo jasné, že dominovat budou opět dva Mercedesy specifikace DTM, takže hlavní otázkou bylo, který z dalších strojů dokáže ukořistit třetí místo na startovním roštu. Nejlépe se dařilo dvojici Machánek Sládečka na Porsche 911 GT3 RS a čtvrté místo na startu získala posádka Stanco Želinský na Ferrari 430 Scuderia RS.

Mercedesy po letmém startu logicky opanovaly čelo závodu a velice brzy se začaly proplétat mezi vozy soupeřů o kolo zpět. Klíčovým okamžikem byl nájezd do první šikany za cílovou rovinkou, ale tentokrát se naštěstí žádné incidenty nekonaly. Na trati se po celé tři hodiny neustále něco dělo a v boxech koneckonců také. Zastávky u mechaniků s povinným střídáním jezdců, tankováním a přezouváním mají skutečně neopakovatelnou atmosféru.

Po třech hodinách pak bylo pořadí na prvních dvou místech celkem lehce očekávatelné. První skončila posádka Antonína Charouze, kterého střídali Tomášové Enge a Kostka a také Rakušan Lukas Lichtner-Hoyer. Druhý Mercedes v cíli vedla čtveřice, v níž se střídali Adam Lacko, Štěpán Vojtěch a s nimi opět Charouz a Lichtner-Hoyer. Jako třetí byla vyhodnocena posádka Miro Konopka a Andrej Studenič, kteří pilotovali Porsche 997 RSR. Náročné tři hodiny pochopitelně přinesly některým týmům smutek v podobě závodu nedokončeného pro technické problémy. Extrémní zatížení tak poslalo předčasně do boxů celkem pět vozů.

Druhý závod německého poháru cestovních vozů opět patřil strojům Seat Leon Supercopa s tím, že první skončil Werner Cvetko a druhý Heiko Fulsche, kteří v sobotu dojeli v opačném pořadí. Za nimi dojel třetí Lucemburčan Michele Caccione na stejném voze.

Velice atraktivní bylo hlavní klání drifterů, které tentokrát historicky poprvé v Mostě obohatilo běžný okruhový podnik. Nejbravurnější smyky předvedli bratři Bezouškové na strojích BMW E30, přičemž komisaři tentokrát prvenství přiřknuli Ladislavovi před Stanislavem. Jako třetí byl vyhodnocen Zdeněk Wertheim s BMW E36.

"Jednoznačně se ukázalo, že přizvání drifterů do programu závodů bylo dobrým krokem. Je to zase něco jiného a atraktivita jejich řízených smyků určitě nadchla diváky, kteří přišli," konstatoval sportovní ředitel Autodromu Most Michal Marek. "Je fakt, že jsme toho během víkendu zažili hodně. V pátek nás potrápil déšť. Počasí se ale nakonec umoudřilo a po zbytek víkendu už nepršelo. Ekonomická krize se bohužel podepisuje i na počtu startujících, takže hlavně v mistrovské Divizi 4 do dvou litrů je vidět citelný úbytek vozů. Odpadly hlavně malé týmy, které si závodění platí zcela samy.

Nám nezbývá nic jiného, než doufat, že se situace bude postupně zlepšovat. Během tříhodinovky jsme nemuseli naštěstí řešit žádné havárie. Závodění a povinné zastávky v boxech však mají svá přesně daná pravidla a v několika případech jsme museli řešit například porušení bezpečnostních předpisů při tankování. Provinilci dostali dodatečnou penalizaci 25 sekund k celkovému času. I takové věci ovlivňují celkové výsledky závodů," dodal Marek.

Hned následující víkend hostí mostecký okruh automobilové Mistrovství Švýcarska. První víkend v červnu se pak v Mostě opět sejdou účastníci českého okruhového šampionátu k pokračování svých bojů ve sprintech a vytrvalostních závodech. Motoristická sezóna je v plném proudu.

PR
(16.5. 2010)

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Okruhová sobota v Mostě od V. Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose