www.car.cz
 

Roman Kresta nakonec vyhrál sobotní Kopnou již potřetí
     18.5.2010 10:29 - tisková zpráva


Kresta vyhrál Kopnou potřetí, Tarabuse zastavil defekt

Posádka Enteria Rally Team Roman Kresta, Tomáš Kašpárek na voze Peugeot 207 S2000 vyhrála XVIII. IMPROMAT Rallysprint Kopná Vizovice 2010. Čtyřiatřicetiletý Kresta vyhrál rallysprint na Kopné již potřetí a zároveň se dostal do čela průběžného pořadí českého rallysprintu. Na druhém místě dojeli Jaromír Tarabus, Daniel Trunkát (soutěžící AK Rallysport Brno) na voze Ford Fiesta S2000 se ztrátou 32,9 sekundy, na třetím místě skončila polská posádka Grzegorz Grzyb, Premyslaw Zawada (soutěžící Rufa Sport) s vozem Škoda Fabia S2000.


Letošní osmnáctý ročník nejpopulárnějšího domácího rallysprintu se započítával do ECOSUN Mistrovství České republiky v rally 2010, K4 Poháru České republiky v rally, Mistrovství České republiky juniorů, Poháru mládeže a Dámského poháru v rally. Kresta s Tarabusem vzali režii soutěže do svých rukou hned od první rychlostní zkoušky Barák a střídali se ve vedení. Pozdější vítěz vyhrál šest testů, Tarabus dva. Rozhodnutí padlo v předposlední erzetě Kameňák, v níž Tarabus po defektu nabral téměř čtyřicetisekundovou ztrátu a přišel o první místo. „Nasadili jsme s Tarabusem hned po startu vysoké tempo. Pokud by soupeř neměl defekt, tak bych zřejmě nevyhrál. Soutěž jsme brali hlavně jako důkladný test před Rallye Český Krumlov, která se uskuteční ve velkém šampionátu příští týden. S výsledkem jsem spokojený, s vozem jsme měli ještě nějaké problémy," uvedl Kresta, který vyhrál v Kopné už potřetí.

Předtím triumfoval v okolí Podkopné Lhoty v letech 2004 a 2008. Tarabus si ke sprintu pouze odskočil z "velkého" šampionátu. „Letošní ročník byl určitě náročnější než předchozí. Tuším, že mě defekt v předposlední rychlostní zkoušce potkal při nájezdu do Vlčkové nebo ve zpomalovacím retardéru o obrubník. Zhruba sedm kilometrů jsme jeli na prázdné pneumatice. S druhým místem jsem i po této smůle spokojený," uvedl obhájce loňského prvenství v závěrečném servisu. Na třetím místě skončila polská posádka Grzegorz Grzyb, Premyslaw Zawada na voze Škoda Fabia S2000. Polák potřetí startoval na Kopné a potřetí obsadil medailové umístění. „Na rozdíl od místních jezdců jsme v nevýhodě, neboť zdejší tratě příliš neznáme. Bylo to dobré testování. Na trati se střídalo sucho a mokro a my jsme neznali podmínky na trati. Každopádně jsme rádi, že jsme udělali velmi dobrý výsledek. Byl to zdařilý závod,“ řekl sympatický Grzyb v cíli.

Na čtvrtém místě skončil dosavadní lídr rallysprintového šampionátu Roman Odložilík (Škoda Fabia S2000), pátý dojel Jaroslav Orsák (Mitsubishi Lancer EVO IX), který se potýkal s technickými problémy svého vozu. Rovněž další příčky v první desítce obsadili jezdci ze zlínského regionu. Od šestého místa dále dojeli Miroslav Jakeš, Martin Vlček, Jan Jelínek, Martin Bujáček a Petr Trnovec. Z favoritů odstoupil s poruchou motoru už po druhé rychlostní zkoušce Jan Štěpánek (Škoda Octavia WRC), ve třetí zradila převodovka Milana Pantálka a Slovák Igor Drotár (oba Škoda Fabia WRC) skončil ve stejném testu mimo trať. Při druhém průjezdu Rakovou skončil mimo trať Lumír Firla (Mitsubishi Lancer EVO VII).

V hodnocení dvoukolek a skupiny A byl suverénní Jan Dohnal (Suzuki Swift S1600), na druhém místě skončil se ztrátou 39,5 sekundy Antonín Novák (Citroën C2 S1600), třetí dojel Václav Dunovský (Suzuki Ignis S1600) s mankem 46 sekund na vítěze.

V hodnocení K4 Poháru České republiky v rally byl nejrychlejší Petr Šimurda na voze Opel Kadett Coupé, který se radoval i přes penalizaci z těsného, ale zaslouženého vítězství. Na druhém místě skončil Jakub Král (Škoda Felicia Kit Car), třetí dojel Jiří Ševeček (Renault Clio Sport), který uhájil bronzovou příčku před Zdeňkem Tichým (Opel Kadett Coupé). Přejímkami na letošní Kopnou prošlo celkem 107 posádek ze 118 původně přihlášených. Na startu se objevilo 106 vozů, v cíli bylo klasifikováno 72 soutěžících.

Český šampionát ve sprintrally a K4 Poháru České republiky pokračuje 4. Rally Krkonoše v Trutnově (18. – 19. června).


XVIII. IMPROMAT Rallysprint Kopná Vizovice 2010
Konečné pořadí v cíli soutěže (po 8. rychlostní zkoušce):
1. Kresta, Kašpárek (Peugeot 207 S2000) 44:30,9 min
2. Tarabus, Trunkát (Ford Fiesta S2000) + 32.9 s
3. Grzyb, Zawada (PL, Škoda Fabia S2000) + 1:08,4 min
4. R. Odložilík, P. Odložilík (Škoda Fabia S2000) + 1:21,4 min
5. Orsák, Vajík (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 1:26,8 min
6. M. Jakeš, T. Jakeš (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:23,6 min
7. Vlček, Švajda (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:37,6 min
8. Jelínek, Kotěna (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:59,1 min
9. Bujáček, J. Král (Mitsubishi Lancer VO IX) + 3:18,6 min
10.Trnovec, Staněk (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 3:28,6 min

Vyhrané RZ:
Kresta – 6, Tarabus – 2.


K4 Pohár České republiky v rally:
1. Šimurda, Dlouhý (Opel Kadett Coupé) 52:31,8 min
2. J. Král, Hrabec (Škoda Felicia Kit Car) + 3,8 s
3. Ševeček, Fišer (Renault Clio Sport) + 20,6 s
4. Tichý, Horák (Opel Kadett Coupé) + 24,5 s
5. Daněk, Hlavatý (Škoda Favorit 136 L) + 2:40,7 min



Ve Vizovicích 15. května 2010 Roman ORDELT
tiskový mluvčí
IMPROMAT Rallysprint Kopná
Vizovice

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Impromat Sprintrally Kopná 2010 od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose