www.car.cz
 

Jarin Orsák na domácí Kopné pátý za čtveřicí speciálů S 2000
     18.5.2010 10:41 - tisková zpráva


Orsák sahal na domácí půdě na bronz

Třetí díl rallysprintového seriálu Impromat Rallysprint Kopná se odehrával netradičně ve Vizovicích a pro obhájce titulu Jaroslava Orsáka byl téměř domácí soutěží. Tratě rychlostních zkoušek většinou dobře znali i jeho největší soupeři a navíc měli technickou výhodu.
Ve startovní listině figurovaly tři speciály WRC a sedm vozů kategorie Super 2000 v čele s dvojnásobným vítězem Romanem Krestou za volantem. Posádka Jaroslav Orsák – Karel Vajík zůstala věrná osvědčenému Mitsubishi Lancer Evo 9 skupiny N týmu K.I.T. Racing.

Navzdory nepříznivé předpovědi počasí celou sobotu nepršelo, ale na mnoha úsecích bylo hodně bláta, které s každým průjezdem přibývalo. Do itineráře se po několikaleté přestávce vrátila vložka Loučka, která soutěž zahajovala. Pětadvacetiletý Orsák krátký úsek dobře znal ze svých amatérských začátků a uvedl se čtvrtým nejrychlejším časem. Ještě lépe se mu dařilo na RZ Raková, kde zajel třetí nejrychlejší čas a na bronzový stupínek se posunul i v průběžné klasifikaci rallysprintu. To ještě jela všechna tři „wéercéčka“. Rychlejší byli pouze Tarabus a Kresta s moderními speciály S2000, kteří spolu sváděli napínavou bitvu o vítězství.

Valašský jezdec potvrdil svoji pozici na stupních vítězů třetím časem i na RZ3 Kameňák a na svého nejbližšího pronásledovatele Odložilíka už měl k dobru téměř 8 sekund. Na následujícím rychlostním testu bohužel potkala posádku Orsák – Vajík smůla ve formě poškozené poloosy. „Přestal nám fungoval zadní náhon,“ svěřil se v časové kontrole Orsák. „ Nevěděli jsme zprvu, zda se jedná o poloosu nebo o diferenciál, ale museli jsme zvolnit a dvě zkoušky zbývající do servisu absolvovat na blinkry. Ztratili jsme téměř minutu a naše naděje na stupně vítězů se rozplynuly.“

Jaroslav Orsák klesl v průběžných výsledcích po RZ5 na pátou příčku za obě Škody Fabie S2000 Odložilíka a Grzyba. Do závěrečné sekce však odstartoval v bojovné náladě a při druhém průjezdu populárního „Baráku“ se blýskl dalším třetím časem. Předposlední vložku projel o 10 sekund rychleji než Roman Odložilík a do strhujícího finále oba vstupovali naprosto shodným časem! V úplném závěru však jezdec Fabie S2000 využil přednosti svého vozu a Orsáka porazil. Mladík z Valašských Kloubouků ovšem neměl důvod ke smutku. Opět suverénně opanoval kategorii produkčních vozů a navzdory absenci na Rally Lužické hory patří Jarkovi Orsákovi v průběžné tabulce rallysprintového mistrovství ČR bronzová příčka.

Posádka nyní míří k našim východním sousedům, kde se zúčastní Salgó Gemer rally na slovenskomaďarském pomezí. Na svoji úspěšnou sérii se bude snažit navázat při třetí soutěži slovenského šampionátu.

ZW

IMPROMAT Rallysprint Kopná Vizovice 2010
Konečné pořadí v cíli soutěže (po 8. rychlostní zkoušce):
1. Kresta, Kašpárek (Peugeot 207 S2000) 44:30,9 min
2. Tarabus, Trunkát (Ford Fiesta S2000) + 32.9 s
3. Grzyb, Zawada (PL, Škoda Fabia S2000) + 1:08,4 min
4. R. Odložilík, P. Odložilík (Škoda Fabia S2000) + 1:21,4 min
5. Orsák, Vajík (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 1:26,8 min
6. M. Jakeš, T. Jakeš (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:23,6 min
7. Vlček, Švajda (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:37,6 min
8. Jelínek, Kotěna (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:59,1 min
9. Bujáček, J. Král (Mitsubishi Lancer VO IX) + 3:18,6 min
10.Trnovec, Staněk (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 3:28,6 min

Vyhrané RZ:
Kresta – 6, Tarabus – 2.


K4 Pohár České republiky v rally:
1. Šimurda, Dlouhý (Opel Kadett Coupé) 52:31,8 min
2. J. Král, Hrabec (Škoda Felicia Kit Car) + 3,8 s
3. Ševeček, Fišer (Renault Clio Sport) + 20,6 s
4. Tichý, Horák (Opel Kadett Coupé) + 24,5 s
5. Daněk, Hlavatý (Škoda Favorit 136 L) + 2:40,7 min


 
 
Fotogalerie:   Impromat Sprintrally Kopná 2010 od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose