www.car.cz
 

Na brněnské GRAND PRIX se představí také letoun L159B z AERA
     tisková zpráva


AERO Vodochody poprvé předvede letoun L159B divákům Grand Prix Brno

Společnost AERO Vodochody a.s. předvede dne 22.8.2004 letovou ukázku vojenského cvičného proudového letounu AERO L159B divákům na Gauloises Grand Prix České republiky v Brně. 
 
„Pod heslem „Silné stroje na zemi, silné stroje ve vzduchu“ chceme široké veřejnosti předvést vynikající letové schopnosti českého letounu AERO L159B, který je v současnosti nejmodernějším dostupným vojenských cvičným proudovým letounem na světě. Například může nést laserem naváděnou munici, kterou používají nadzvukové  letouny typu F-16 či F-18,“ sdělil tiskový mluvčí společnosti Vítězslav Kulich.
 
 Součástí prezentace společnosti AERO Vodochody a.s. bude také statická ukázka letounu AERO L-139, který byl mezistupněm k vývoji letounu AERO L159. Letoun L-139 bude vystaven před tribunou V.I.P.s na parkovací ploše proti vjezdu do brněnského areálu automotodromu.
 
 
AERO Vodochody a.s. je jedním z nejstarších výrobců letadlové techniky na světě, je největší českou zbrojovkou a naším největším výrobcem letadel. Společnost vyrobila dosud zhruba dvě třetiny všech vojenských cvičných proudových letounů na světě (to představuje v posledních 50 letech více než 6 500 kusů).
 Vojenské proudové letadlo AERO L-29 Delfín bylo od 1962 do 1974 vyvezeno do 14 zemí světa na 4 kontinenty včetně Ameriky. Celkem vyrobilo AERO Vodochody a.s. 3 655 kusů těchto komerčně velmi úspěšných letounů.
 
 Na AERO L-29 úspěšně navázala produkce vojenského proudového cvičného letadla AERO L-39 Albatros, který byl dodáván od 1971 do 2000. Tyto stroje v současnosti létají ve  více než 30 zemích světa. Více než 250 kusů je podle odhadů provozováno uživateli na území USA. Celkem bylo vyrobeno 2 882 letounů AERO L-39.
 
 Modernizovanou verzí L-39 se stal letoun AERO L-59 a AERO L-39MS (celkem bylo vyvezeno 67 kusů).
 Na osvědčené vlastnosti předchozích generací vojenských cvičných letounů navázala rodina letounů AERO L159, kterou představují jednomístný AERO L159A a dvoumístný AERO L159B. Tyto letouny mají osvědčenou konstrukci, která umožňuje velmi dobrou manévrovatelnost a operační schopnost i na nezpevněných plochách.
 
Jsou plně kompatibilní se standardy NATO.
 Letoun AERO L159A je pokročilý lehký bojový vojenský letoun pro plnění řady operačních a taktických úkolů typu vzduch-země, vzduch-vzduch a průzkum. Je vybaven nejmodernějším víceúčelovým radarem pro všechny druhy počasí, denní i noční provoz. Nese širokou škálu výzbroje včetně laserově naváděné munice schopnou zasahovat cíle s chirurgickou přesností. Disponuje výzbrojí proti pozemním cílům srovnatelnou s výzbrojí nadzvukových letounů např. F-16 či F-18.
 
Prvních 72 kusů vojenského proudového letounu AERO L159A odkoupila Armáda České republiky.
 Letoun AERO L159B je určen zejména pro pokročilý, operační a zaváděcí výcvik pro všechny typy užívaných stíhacích strojů.  Na přání zákazníka může být přizpůsoben i pro plnění bojových úkolů.
 
Letoun L159B, o který je ve světě největší zájem, úspěšně testovalo od poloviny roku 2002 (kdy byl poprvé představen světové veřejnosti) až do současnosti deset vojenských letectev světa.
 
tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose