www.car.cz
 

Filip Salaquarda opět na pódiu, tentokrát v Magny Cours
     21.6.2010 02:27 - tisková zpráva


Magny-Cours, 20. června 2010

Filip podruhé na podiu!

Filipu Salaquardovi se podařilo na francouzském okruhu Magny-Cours navázat na svůj výkon z Brna. V nedělním závodě Světové serie Renaultu obsadil už podruhé v této sezoně vynikající třetí místo a přesvědčil tak o svých schopnostech i mimo „domácí“ autodrom.

Na startovním roštu stáli oba jezdci týmu ISR Racingu za sebou. Salaquarda dosáhl v kvalifikaci čtvrtého nejrychlejšího času a Esteban Guerrieri pátého. Počasí si se závodníky hrálo na schovávanou. Chvíli pršelo, chvíli ne, takže volba obutí byla nesnadným rébusem. Nakonec všichni vyjeli z boxů na pneumatikách do deště, jenže těsně před startem několik stájí, včetně ISR, přezulo na hladké slicky. Bylo to moudré rozhodnutí, jenže v případě české ekipy mělo neblahý vedlejší účinek. Práce na Guerrieriho voze se protáhly nad povolený limit a Argentinec byl potrestán průjezdem boxovou uličkou.

Filip začal na kluzké dráze s rozvahou a raději pustil před sebe Guerrieriho a posléze i divokého Španěla Costu. Potom se však v důsledku správně naordinované týmové strategie ocitl ve vedení. V té chvíli se vzepjal k jedinečnému výkonu a zajížděl jeden excelentní čas za druhým. Z povinné zastávky u mechaniků, která tentokrát proběhla naprosto hladce, se vrátil už na třetí pozici, o kterou zápolil s Australanem Ricciardem. Mezitím se znovu rozpršelo a jízda na pneumatikách bez vzorku se stala velkým dobrodružstvím. I za těchto podmínek si udržel Salaquarda chladnou hlavu:

„Na další zajetí do boxů a přezutí na mokré gumy to nebylo. Věděl jsem, že během dvou, tří kol asfalt uschne. Chtělo to jen vydržet.“ To se podařilo, byť nakonec Ricciardo českého pilota zdolal. Ten se však na bronzový stupínek vzápětí vrátil, protože do té doby druhý Aljošin se nedobrovolně projel kačírkem a propadl se těsně za Salaquardu. Dělal pak možné i nemožné, aby se dostal zpět. Se zlou se však potázal. „Byl jsem v klidu, protože jsem byl přesvědčen, že mně auto jede lépe,“ svěřil se v cíli Filip. „Aljošin na mě dorážel na rovinkách, průjezdy zatáčkami jsem ale měl jasně rychlejší,“ dodal.

Ruský formulový matador se záhy musel začít věnovat i dění za sebou, neboť se k němu raketovým tempem blížil Guerrieri. Ten se po absolvování penalizace na chvíli ocitl až na deváté pozici, jenže potom se nekompromisně začal drát vzhůru. V souboji o páté místo předjel Costu a v předposledním kole zaútočil i na Aljošina. Manévr však skončil srážkou, při níž byla na Jihoameričanově monopostu proříznuta pneumatika. Přesto dokázal Esteban i s takto raněným autem dojet na devátém místě a získat tak cenné dva body.

Zpracoval: Sport-Press
PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Filip Salaquarda s FRenault v sezóně 2010, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose