www.car.cz
 

Sobotní tréninky v Brně provázelo slunce i déšť
     tisková zpráva


(21.8.2004) Časy na jedno kolo se zrychlily, nejrychlejším mužem na trati byl dnes ráno Španěl Pablo Nieto na Aprilii. Na druhém místě byl klasifikován další Španěl, Jorge Lorenzo na Derbi. Třetí nejlepší čas zajel Němec Steve Jenkner na Aprilii. Do jedné sekundy se vešlo všech prvních jedenáct jezdců. Lukáš Pešek zajel výborně a druhý volný trénink dokončil na sedmém místě.

Václav Bittman zajel 28. čas a byl nejlepším jezdcem týmu Elit Grand Prix. Teprve o dvě příčky za ním skončil další jezdec tohoto týmu, Němec Dario Giuseppetti. Thomas Lüthi měl problémy se strojem a tak ve druhém volném tréninku odjel jen osm pomalejších kol. Patnáctiletý Patrik Vostárek zajel 34. čas a znovu okusil tvrdost brněnského asfaltu, naštěstí opět bez následků. Markéta Janáková obsadila v druhém volném tréninku 37. pozici.

Ranní trénink třídy MotoGP se jel opět na suchu, dokonce po celou dobu svítilo slunce. Časy se těsně přiblížily k neoficiálnímu rekordu okruhu. Hned v úvodních kolech došlo k první dramatické situaci. Max Biaggi odbočil se svojí Hondou do boxů a o jeho zadní kolo zavadil těsně za ním jedoucí Neil Hodgson na Ducati. Svůj motocykl už nezvládl a skončil v kotrmelcích. Nezraněn odešel do boxů a než osedlal náhradní stroj, navštívil v boxech Biaggiho a snažil se mu vysvětlit, že do boxů se odbočuje jinak… „Mad Max“ zase vysvětloval rozzlobenému Britovi asi něco o „bezpečném odstupu“…

V každém případě oba kohouti záhy vyjeli znovu na trať a pokračovali v seznamovacím tréninku. Zhruba po půlhodině vylétly na stanovištích traťových komisařů červené vlajky a trénink byl přerušen. V nájezdu na „stadion“ nepříjemně havaroval Angličan Shane Byrne na tovární Aprilii. Dostal smyk, stroj ho katapultoval do vzduchu a Byrne až příliš tvrdě dopadl na dráhu. Musel být převezen do paddocku na mobilní kliniku a po prvním vyšetření vrtulníkem dál do úrazové nemocnice v Brně. Jeho stroj zanechal na místě havárie olejovou skvrnu, kterou bylo nutno odstranit. Nejrychlejším mužem ranního volného tréninku byl překvapivě Američan John Hopkins na Suzuki. Druhý nejlepší čas zajel Valentino Rossi na Yamaze, třetí byl Kenny Roberts na Suzuki.

Ve volném tréninku dvěstěpadesátek úřadovali favorité. Nejlepší čas zajel Argentinec Sebastian Porto na Aprilii, motocykl stejné značky sedlal i druhý v pořadí, Francouz De Puniet a třetí De Angelis ze San Marina. Vedoucí jezdec letošního světového šampionátu, Španěl Daniel Pedrosa byl se svojí Hondou čtvrtý, úřadující světový šampión Manuel Poggiali pátý. Našim se příliš nedařilo. Jakub Smrž byl klasifikován až jako 26. a Radomil Rous byl ještě o dvě místa horší.

V průběhu polední přestávky se obloha zatáhla a spadly první kapky. Drobný déšť jezdcům znepříjemnil život stejně jako včera. Přesto se ve stopětadvacítkách dokázala většina jezdců zlepšit. Kvalifikaci vyhrál Ital Simoncelli na Aprilii před vedoucím jezdcem letošního mistrovství světa, svým krajanem Doviziosou na Hondě. V první řadě na startu zítřejšího závodu je doplní Španěl Simon taktéž startující na motocyklu Honda a jeho krajan Jorge Lorenzo na Derbi.

Překvapením je pátý nejlepší čas Maďara Talmacsiho na stroji Malaguti. Lukáš Pešek startující za CzechGP.com obsadil v kvalifikaci místo deváté a bude tím pádem startovat ze třetí řady. Václav Bittman dokončil kvalifikaci jako 30., jako 32. dojela Markéta Janáková a o dvě místa za ní Patrik Vostárek. V deštivém tréninku se hodně padalo a s kačírkem se seznámil například i Steve Jenkner.

Stejné povětrnostní podmínky panovaly i v průběhu druhé kvalifikace třídy MotoGP. Ale i v této královské kubatuře většina jezdců své včerejší časy zlepšila. Pole Position patří Španělu Gibernauovi na Hondě. Vedle něho se do první řady postaví Brazilec Barros, taktéž na Hondě a Valentino Rossi na Yamaze. Velice dobře zajel Australan Troy Bayliss na Ducati a jeho čtvrtý čas ho vynesl do druhé řady na startu. Příliš neoslnil Max Biaggi, zajel až osmý čas. S mokrým povrchem si vůbec nerozuměly oba tovární stroje Kawasaki a skončily až na posledních dvou místech. V průběhu tréninku havarovali Kurtis Roberts na Protonu, Ruben Xaus na Ducati a Carlos Checa na Yamaze, ale bez jakýchkoliv následků.

Dvěstěpadesátky zažily včera osychající vozovku a tak se s napětím očekávalo, zda se někomu vůbec podaří svůj včerejší kvalifikační čas zlepšit. Několika jezdcům se to nakonec podařilo. Do první řady na startu se zítra postaví díky nejlepšímu kvalifikačnímu času Argentinec Porto. Vedle něho budou stát Fonsi Nieto, Alex De Angelis a Sylvain Guintoli. Daniel Pedrosa, vedoucí jezdec letošního mistrovství světa, zajel až 13. čas a to ho posouvá až do čtvrté startovní řady. Ještě hůře dopadl úřadující šampión Manuel Poggiali, díky sedmnáctému času bude stát až v páté řadě. Těsně před ním, tedy na šestnáctém místě dokončil kvalifikaci Jakub Smrž. Na 24. místě byl klasifikován Radek Rous na Yamaze stáje UGT Kurz.

Déšť a mokrá závodní dráha ovlivnily kvalifikaci. Někteří z favoritů budou muset závod rozjíždět z nevýhodných startovních pozic, ne které nejsou příliš zvyklí. O to budou souboje dramatičtější. Nedělní Gauloises Grand prix České republiky se pojedu na suchu, meteorologové předpovídají slunečné počasí s teplotou kolem 25°C. Nenechte si ujít vrcholný motoristický podnik letošní sezóny v České republice!

tisk info MO -  viz také czechGP.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose