www.car.cz
 

Martin Prokop jede do Estonska potrénovat na Finsko
     17.7.2010 00:14 - tisková zpráva


Martin Prokop potrénuje na Finsko na estonské šotolině
 
 
Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem se o nadcházejícím víkendu (16. až 18. července) zúčastní Rally Estonia. Pro posádku Czech Ford National Teamu bude estonská soutěž především přípravou na srpnovou Finskou rally, která je součástí mistrovství světa.
 
Prioritou úřadujícího juniorského mistra světa Martina Prokopa a jeho navigátora Jana Tománka jsou letos starty v rámci mistrovství světa v rally. Czech Ford National Team je přihlášen do šampionátu vozů kategorie Super 2000 (S-WRC). V polovině sezony patří Martinu Prokopovi čtvrtá příčka v hodnocení jezdců, v hodnocení týmů figuruje česká stáj na třetím místě.
 
V rámci přípravy na srpnové podniky S-WRC absolvoval Czech Ford National Team na počátku července asfaltovou Rally Bohemia, při které hledal optimální nastavení pro Německou rally. Dalším ostrým testem bude víkendová Rally Estonia, jež by měla posádce i týmu posloužit především jako trénink na slavnou Finskou rally.
 
Rally Estonia je největší automobilovou soutěží v této pobaltské republice. Centrem soutěže je lyžařské středisko Otepää ležící v horách 225 kilometrů jihovýchodně od estonského hlavního města Tallinnu. Pořadatelé připravili celkem 189,9 měřených kilometrů rozdělených do 12 rychlostních zkoušek. Soutěž odstartuje v pátek 16. července v 16:50 hod místního času. Na programu jsou 3 rychlostní zkoušky, včetně třicetikilometrového testu Wöro. V sobotu 17. července soutěž pokračuje dalšími šesti erzetami, v neděli 18. července pak účastníci rally absolvují poslední tři vložky. Na cílové rampě se nejúspěšnější posádky objeví téhož dne ve 12:30 hod.
 
Na startu Rally Estonia 2010 se sejde velice silná konkurence v čele s bývalým továrním jezdcem Fordu a Peugeotu a vítězem pěti soutěží mistrovství světa v rally Markkem Märtinem, který se představí za volantem Fordu Focusu WRC. Se stejným vozem jako Martin Prokop, tedy s Fiestou S2000, pojede v okolí Otepää další hvězda nedávné minulosti MS rally Fin Toni Gardemeister. Za volant produkčního Subaru Impreza usedne účastník loňské sezony mistrovství světa produkčních vozů Ott Tänak. České barvy budou kromě dvojice Prokop - Tománek hájit také Michael Honda s Lidií Vičíkovou s Citroënem C2 S1600. Celkem je přihlášeno 115 posádek z Pobaltí, Finska, Ukrajiny, Ruska, ale také z Keni.
 
Martin Prokop: Už při seznamovacích jízdách jsme viděli, že nás čekají opravdu krásné tratě. Musím říct, že jsou ještě hezčí než v lokalitě, kde se jelo před dvěma roky. Pořadatelé navíc vybrali ty nejrychlejší sekce, jaké měli k dispozici. Používám desítkový rozpis a zatáčky mám maximálně psané jako „pětky“. Pomalejších zatáček je minimum. Ale i do jednoduchých zatáček se tu musí docela dost brzdit, protože na rovinkách se jede vážně neskutečně rychle.
 
Bylo to krásné svezení už v tréninku. Stejně jako na Bohemku i sem jsme přijeli zkoušet různé věci, abychom se co nejlépe připravili na Finsko. Finská rally je každoročně úplně jiná, než všechny ostatní soutěže v kalendáři, ale Estonsko by nám mělo pomoci, abychom byli opravdu dobře připravení. Chceme tu správně nastavit auto a zvyknout si na opravdu vysoké rychlosti.“
 
„Ve čtvrtek při seznamovacích jízdách a shakedownu přišly silné bouřky. V jednu chvíli mi dokonce spadl strom přes trať. Tak snad počasí příliš neovlivní tratě a průběh soutěže. Jsem rád, že tu startují také další Fiesty S2000. Díky srovnání s nimi alespoň uvidíme, jestli jdeme při práci s nastavením auta správným směrem nebo ne. Estonsko je pro nás hlavně test, ale určitě si chceme soutěž také užít a jako vždy zabojovat o co nejlepší výsledek.“
 

Veškeré informace o soutěži naleznete na jejích oficiálních internetových stránkách  www.rallyestonia.com.

 

PR

BPA

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Suprová Rally Bohemia a její aktéři od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose