www.car.cz
 

Martin Semerád vyráží do Finska na zdejší šotoliny
     28.7.2010 22:19 - tisková zpráva


Martina Semeráda čeká start na finské šotolině

Mladý soutěžní jezdec Martin Semerád se jako jediný Čech tento rok účastní Mistrovství světa produkčních vozů PWRC, kam je zařazena i slavná Finská Rally. Oblast Finské Rally je stejně jako celé Finsko protkáno množstvím jezer, která v minulosti dala soutěži jméno Rally tisíce jezer. Ta tento rok slaví šedesátileté výročí, což jen potvrzuje její nenahraditelnost v soutěžích mistrovství světa. Na specifické finské šotolině vyrostly stovky špičkových místních závodníků.
Někdo může rychlou finskou šotolinu nenávidět, ale většina soutěžáků se na tratě v lesním porostu, kde se drtivá část rychlostní zkoušky jede pod plným plynem a na každé rychlostní zkoušce je bezpočet skákacích horizontů, velice těší. Mezi takové soutěžáky patří i Martin Semerád, který si Finskou Rally poprvé vyzkoušel v loňském roce, kdy usedal do Mitsubishi Lancer EVO X týmu Pirelli Stars. Finská Rally je pro Martina také první světovou soutěží, kterou pojede podruhé, takže o charakteru tratě už něco ví a dovede předpokládat, co ho ve dvou soutěžních dnech Finské Rally čeká. Pokud se Máci dnes zeptáte, kterou soutěž Mistrovství světa má nejraději, tak bez váhání odpoví, že je to právě Finská Rally.

Vedle Martina Semeráda ve Finsku opět usedne spolujezdec Michal Ernst, který si s Martinem odbyl premiéru na Rally Krkonoše. Semerád Rally Team je v současné době již kompletně ve Finsku a má za sebou test, který posádka s jejich Mitsubishi Lancer EVO IX absolvovala v pondělí. Martin tak měl téměř po třech měsících od poslední světové soutěže, kterou byla Jordánská Rally, možnost vyzkoušet si jízdu na šotolině. „Pondělního testu se zúčastnilo asi dvacet jezdců jak z PWRC, tak SWRC, což se hodně projevilo na trati, která byla na docela měkké šotolině, ta se ale na rychlostních zkouškách bude vyskytovat v reálu jen velmi málo. My jsme vyzkoušeli funkčnost auta, s nímž jsme nemuseli nic dělat a fungovalo skvěle. Odpoledne už byla trať hodně rozbitá, a tak ani nemělo smysl něco zkoušet, protože by se to stejně vůbec nepoznalo. Myšák (Michal Ernst) alespoň viděl, co ho ve Finsku čeká a mohl si najít správný timing na čtení rozpisu, který je tady alfou a omegou úspěchu. Jaké jsou naše reálné šance na úspěch uvidíme až po shakedownu a na úvodních rychlostních zkouškách,“ říká Martin Semerád, po prvním dnu seznamovacích jízd.

Před startem rally je v týmu dobrá nálada, kterou nekazí ani velmi vysoké teploty, které momentálně ve Finsku panují a dají se předpokládat i během soutěže. Spolujezdec Michal Ernst, pro něhož je tento start finskou premiérou, komentoval test takto: „Po dnešku už alespoň trochu vím, co mě tady čeká. Přes tři stovky ostrých kilometrů stále ve smyku a ve vzduchu...Finsko je prostě bez fyzikálních zákonů… Soutěž slaví šedesátileté výročí a bude tady určitě obrovské množství diváků a na tuhle atmosféru se moc těším.“

Finská Rally odstartuje úvodní diváckou rychlostní zkouškou ve čtvrtek 29. července a cílem projede první soutěžní vozidlo netradičně již v sobotu večer. Na soutěžní posádky čeká bezmála 310 ostrých kilometrů na lesní šotolině v okolí města Jyväskylä, vzdáleného asi 300 kilometrů severně od Helsinek. O počínání posádky Semerád – Ernst na Finské Rally vás budeme dál informovat.

 

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Mohelnice 2010 objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose