www.car.cz
 

Na startu ve Finsku nebude chybět ani posádka Prokop Tománek s Fiestou S2000
     28.7.2010 22:23 - tisková zpráva


Martin Prokop bude ve Finsku útočit na medailové pozice v S-WRC

Mistrovství světa v rally vozů třídy Super 2000 (S-WRC) pokračuje o víkendu šestým podnikem ve Finsku. Na startu populární soutěže nebude chybět ani posádka Prokop - Tománek s Fordem Fiesta S2000 v barvách Czech Ford National Teamu.


Martin Prokop má ve Finsku výtečnou bilanci. Z pěti předchozích startů jen jednou soutěž nedokončil, v posledních dvou letech na zdejších tratích vládl kategorii J-WRC a vítězstvím v roce 2009 si navíc zajistil zisk juniorského mistra světa v rally. S velkými ambicemi se s navigátorem Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 v barvách Czech Ford National Teamu postaví na start soutěže i letos, kdy bojují v nově vypsaném šampionátu S-WRC. Před Finskou rally patří Martinu Prokopovi čtvrtá příčka průběžného hodnocení S-WRC s odstupem pouhých dvou bodů od třetího Pera-Gunnara Anderssona.

Finská rally letos slaví šedesáté výročí. Všechny posádky i fanoušky rallysportu tak v Jyväskylä čeká velká soutěžácká party. Pořadatelé rally na letošek připravili inovovaný itinerář. Narozdíl od ostatních podniků letošní sezony mistrovství světa v rally má soutěž de facto pouze dvoudenní formát, kdy se vše podstatné odehraje v pátek a v sobotu. V neděli se už ve Finsku závodit nebude. Na soutěžní posádky čekají tradičně velice rychlé šotolinové tratě ve finských lesích se spoustou horizontů a mnohametrových skoků, která tradičně prověří jezdecké umění pilotů, ale ukáží i to, kdo má jak velké soutěžácké srdce.

Martin Prokop s Janem Tománkem absolvovali svou zatím poslední soutěž v rámci světového šampionátu na počátku května na Novém Zélandu, od té doby ale rozhodně nezaháleli. Czech Ford National Team absolvoval v uplynulých měsících několik testů a soutěží. Naposledy se Prokop s Tománkem představili před dvěma týdny na Estonská rally, která byla díky svému charakteru ideální přípravou na Finsko. Czech Ford Rally Team usilovně pracoval na nastavení Fiesty S2000 na rychlé šotolinové tratě a do Jyväskylä tak odjížděl maximálně připraven k útoku na nejvyšší příčky v kategorii S-WRC.

Martin Prokop: „Finská rally je nesmírně rychlá a krásná soutěž; rozhodně je to jedna z nejlepších rally v kalendáři šampionátu. Loni měla fantastickou atmosféru a já jsem si jistý, že letos to bude stejné. Rychlostní zkoušky jsou velice náročné na koncentraci, protože jsou místy poměrně technické a na tratích je spousta slepých horizontů a rychlých skoků. Loni jsem byl spokojený se svým celkovým umístěním, ale letos se budu maximálně snažit, abych ho ještě vylepšil.”

Finská rally 2010 startuje ve čtvrtek 29. července, kdy je od 18:45 hod na programu první rychlostní zkouška. V pátek a v sobotu čeká na posádky dalších 18 erzet. Výsledky rally budeme znát v sobotu 31. července kolem 18. hodiny.

Sestřihy jednotlivých etap přinese v sobotu a v neděli televizní stanice SPORT 5.

 

BPA

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Rallye Bohemia 2010 objektivem Jana Šnábla

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose