www.car.cz
 

Vítězství na vydařené Bohemii 2010 obhájil Fin Hänninen
     7.7.2010 10:59 - Pavel Jelínek


Vítězství obhájil Hänninen

První červencový víkend se konal v Mladé Boleslavi a okolí Železného Brodu 37.ročník Rally Bohemia.Byl součástí Mezinárodního mistrovství České republiky v rally a Polského mistrovství. Tím se na start dostavila početná konkurence z obou šampionátů např. Martin Prokop, Václav Pech, Pavel Valoušek, Juho Häninen, Bryan Bouffier, Michal Solowow a mnozí další.
Úvodní dějství se odehrálo v Rallycrosovém areálu v Sosnové. Zde byl odjet shakedown a hlavně superspeciání RZ.

První odstartovali historici v rámci Historic Show, která mnohým divákům připomněla co tato vozidla v minulosti na tratích soutěží dokázala. Poté odstartovalo 103. posádek do prvních ostrých kilometrů soutěže. Bojovalo se o každý metr trati což dokazuje shodný čas Pavla Valouška a Romana Kresty.Nejrychlejším ale byl Juho Hänninen který tak přenocoval na prvním místě pořadí. Smůlu měl Martin Prokop který dostal desetivteřinovou penalizaci za předčasný start.

Sobotní etapa přivedla jezdce do okolí Železného Brodu a Tanvaldu, kde první ostré kilometry nabídla RZ 2 Bzí. Nejrychleji ji projel Pavel Valoušek před Bouffierem a Hänninenem. Na RZ Smržovka byl naopak nejrychlejší J. Hänninen před B. Bouffierem a P.Valouškem.

RZ Šumburk byla pro mnoho neukázněných diváků zrušena. Jezdci projeli volným průjezdem. Přesto zde odstupuje pro technické potíže D.Landa. Druhé kolo sobotní etapy proběhlo již kompletní a zahájil ji průjezd RZ Bzí. Vyhrál ji Pavel Valoušek před B.Bouffierem a J.Hänninenem. Souboj svedli i Kresta s Pechem o čtvrté místo. Druhý průjezd Smržovkou přinesl další ostrý souboj ve kterém vítězí vedoucí Pavel Valoušek o pět desetin před Bouffierem a Krestou. Pátý dojel V. Pech jako nejlepší enkař.

Následuje Šumburk který míchá absolutním pořadím. Vyhrál Hänninen a ujal se vedení, před Bouffierem a doposud vedoucím Valouškem. Smůlu má V. Pech, který se pro defekt propadl až na 14. místo. Tím se na vedoucí pozici v N-kách dostal V.Štajf. Havárií v této RZ se rozloučili se soutěží L . Kuzaj a M.Tuček. Konec sobotní etapy tvořily tři RZ a to dvakrát Vinec a Staroměstská.

První průjezd Vincem vyhrál o1,5 vteřiny Valoušek před Hänninenem a ujal se vedení, třetí je Prokop. Následovala Staroměstská kde vyhrál Hänninen a opět se dostal do vedení. Valoušek lehce ztratil. V. Štajf se probojoval na celkovou sedmou pozici. Ve Vinci se vítězství v RZ dočkal i Bouffier před Hänninenem a Valouškem. Ze soutěže tu odstoupil J.Orsák a E. Smékal.

Po sobotní etapě je pořadí:
1 .Hänninen
2. Valoušek
3. Bouffier
4. Kresta
5. Prokop
6. Solowow
7. Štajf
8. Tarabus
9. Kajetanowicz
10. Kuchar

Závěrečná nedělní etapa, do které nastoupilo 93 posádek, připravila těžké rychlostní zkoušky v okolí Turnova a Železného Brodu. Kromě RZ Chloudov, je tu pověstný Návarov a devětadvacet kilometrů dlouhý Sychrov.
V Chloudově je první Bouffier o tři desetiny před Hänninenem a Valouškem.

První průjezd Návarova již lehce naznačil jak se soutěž bude vyvíjet dál, První je Hänninen, druhý Bouffier třetí Valoušek. Technická závada tu vystavila stopku pro Štěpána Vojtěcha.
Průjezd Sychrova se nese v dalším upevnění vedoucí pozice J. Hänninena který zde poráží Bouffiera i Valouška. Celkovým pořadím stoupá i Václav Pech, který je už sedmý. Smůlu tu mají dosavadní lídři skupiny A7 Petr Brynda-Štěpán Palivec kteří havarovali a odstupují.

Na druhém průjezdu Chloudova stahuje pár vteřin na vedoucího Hänninena první Bouffier na kterého začíná ztrácet třetí Valoušek. Předposlední Návarovskou RZ nezvládl v jedné zatáčce Pavel Valoušek a havaruje což pro něho znamená konec.Vyhrává opět Hänninen, druhý je Bouffier a třetí Prokop který přeskakuje v pořadí Krestu, kterého trápí technika, na třetí místo. Václav Pech se probojoval na páté místo v celkovém pořadí. Pro poruchu diferenciálu odstupuje také Václav Arazim.

Sychrov je už jasně v režii vedoucího Juho Hänninena s Mikko Markkulou, druhý je Prokop a třetí Bouffier. Havarující Vojtěch Štajf s Marcelou Dolečkovou opouštějí závod s průběžného sedmého místa. Ze stejných důvodů končí i Dan Běhálek. Vítězství obhájil loňský „zimní“ vítěz a tovární pilot Škody Motorsport Juho Hänninen s Mikko Markkulou , druzí jsou Bryan Bouffier-Xavier Panzeri, třetí naši Martin Prokop-Jan Tománek. Čtvrtí Kresta – Gross a pátí Pech-Uhel kteří jsou zároveň první v N-kách . Vítězství ve dvoukolkách vybojoval Blaťák s Wagnerem před Minaříkem a Tomkem.
Celkem dokončilo 57 posádek.

Konečné pořadí :

1. Hänninen - Markkula (Fin., Škoda Fabia S2000) 2:01:35,4 min., 2. Bouffier - Panseri (Fr., Peugeot 207 S2000) +20,2,
3. Prokop - Tománek (ČR, Ford Fiesta S2000) +2:00,3 min.,
4. Kresta - Gross (ČR, Peugeot 207 S2000) +2:16,5,
5. Pech - Uhel ČR, Mitsubishi Lancer Evo IX) +4:03,2,
6. Solowow - Baran (Pol, Ford Fiesta S2000) +4:23,5,
7. Kajetanvowicz - Baran (Pol, Subaru Impreza Sti) +4:56,9,
8. Tarabus - Trunkát (ČR, Škoda Fabia S2000) +5:01,0.
9. Kuchar – Dymurski ( Pol. Peugeot 207 S2000) + 5:48,9
10. Odložilík – Tureček (ČR, Škoda Fabia S2000) + 6:49,5


Standa Musil

 


 
 
Fotogalerie:   Suprová Rally Bohemia a její aktéři od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose