www.car.cz
 

Nová řada nákladních automobilů je kompletní
     tisková zpráva


 
 
Řady P, R a T s novými kabinami a motory
 
Praha, 23. srpna 2004V září na veletrhu IAA v Hannoveru představí Scania dvě další nové řady nákladních automobilů s označením P, T a několik zbývajících modelů z řady R. Všechny přináší nové interiéry kabin, nabídka je doplněna také o zcela nové denní kabiny. Premiéru bude mít rovněž nový 9-litrový pětiválcový motor, který rozšíří modulární řadu motorů Scania.
 
Dálkové nákladní automobily představené v dubnu letošního roku, předznamenaly počátek kompletního přechodu evropské produkce značky Scania na nové výrobní řady. Nabídka vozidel je nyní rozsáhlejší, než kdykoli předtím, současně dále vzrostl význam modulárního systému Scania.
 
Nové řady P, R a T tvoří celkem zhruba 450 základních modelů s rozsáhlou škálou možností specifikací dle konkrétního způsobu použití vozidla. Nabídka zasahuje do tří hlavních segmentů přepravy - dálkové, stavební, rozvážkové – od celkové hmotnosti 16 tun až po 150 tun hmotnosti soupravy.  
 
Řady P a R jsou navrženy pro všechny typy přeprav – dálkovou, stavební i rozvážkovou. Řada T je určena pro dálkovou a stavební přepravu. Všechny je pak možno využít v nejrůznějších speciálních přepravních odvětvích.
 
Po doplnění o nový pětiválcový 9-litrový motor je nyní kompletní i řada pohonných jednotek Scania. Deset motorů, všechny v modulární 9-11-12-16-litrové řadě, pokrývá výkony od 230 do 580 k. Zákazníci Scania, kladoucí důraz zvláště na nízké emise, si od září 2004 budou moci vybrat 12-litrový motor Scania o výkonu 420 k ve verzi Euro 4.
 
Stejně jako u dálkových nákladních automobilů, tak i u nových stavebních, rozvážkových             a speciálních se vývoj zaměřil především na vytvoření optimálního pracoviště řidiče a zvýšení produktivity vozidel. Interiér všech modelů kabin je zbrusu nový, s inovovaným ergonomickým řešením. Řady P a R byly doplněny o nové denní kabiny s délkou prodlouženou o 280 mm, tvořící mezičlánek mezi krátkou a spací kabinou. Nové nákladní automobily budou uváděny do výroby postupně, v několika etapách, od září 2004 do února 2005.
 
Kabiny
 
Řada P
Trambusová kabina P je na podvozek namontována nízko, aby umožňovala snadné nastupování a vystupování, takže je vhodná pro stavební a rozvážkový provoz, jakož i pro dálkovou regionální přepravu.
§         krátká kabina CP14
§         denní kabina CP16 – nová
§         spací kabina s plochou střechou CP19L
§         spací kabina CP19N
 
Řada R
Trambusová kabina R je na podvozek namontována vysoko, má téměř plochou podlahu zajišťující maximální prostornost a snadný průchod napříč kabinou. Je určena především pro dálkovou dopravu a stavebnictví, ale i pro rozvážkovou přepravu.
§         denní kabina CR16 – nová
§         spací kabina s plochou střechou CR19L
§         běžná spací kabina CR19N
§         kabina CR19H Highline
§         kabina CR19T Topline
 
Řada T
Kabina T s přední kapotou je na trhu unikátní. Má identický nový interiér a navíc nabízí zcela rovnou podlahu v kabině.
§         krátká kabina CT14
§         spací kabina CT19N
§         kabina CT19T Topline (zvláštní objednávka)
 
 
Nové 9-litrové motory
 
Charakter tohoto řadového pětiválce je zcela v souladu s ostatními motory Scania. Na svou velikost nabízí dostatečný točivý moment a slušný tah již od nízkých otáček, takže minimalizuje potřebu řazení. Výkon je 230, 270 a 310 koní, točivý moment dosahuje 1050, 1250 a 1550 Nm. Spotřeba paliva je zhruba o tři procenta nižší než u předchozích 9-litrových motorů.
 
 
Dodatečné informace:
 
Co ta písmena znamenají?
 
Značení modelů na mřížce chladiče nové řady nákladních automobilů Scania se liší od předchozího a vystihuje charakteristiku automobilu – kabinu a výkon motoru.
 
Příklad nového typového označení P 230 DB4x2MEB:
P          – typ kabiny
230      – výkon motoru
D         – typ přepravy
B         – adaptace podvozku
4x2      – uspořádání náprav
M        – třída zátěže
E          – výška rámu
B         – typ odpružení
 
Nebo-li:
Jedná se o kabinu P a motor o síle 230 k, dvounápravové rozvážkové vozidlo s  podvozkem pro extra nízkým podvozkem pro střední zátěž a vzduchovým odpružením všech náprav. Je vhodné například pro městskou nebo regionální rozvážku vyžadující nízkou nákladovou hranu nebo maximální přepravní objem.
 
 
Scania Czech Republic s.r.o.                                     Mmd Public Relations Czech Republic
Martina Jirásková                                                     Radka Strachotová
 
 
www.scania.cz
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose