www.car.cz
 

Enge se soustředí na boj (alespoň) o třetí příčku v šampionátu
     tisková zpráva


Hlavním cílem Tomáše Engeho, jezdce týmu ma-con Dark Dog Charouz, v nadcházejícím závodu Mezinárodního šampionátu FIA F3000 v Belgickém Spa je vylepšení pozice v boji o celkové třetí místo v šampionátu. Český jezdec vidí největšího soupeře v Patricku Friesacherovi.

Belgický okruh ve Spa-Francorchamps je jedním z posledních mohykánů – v kalendáři F3000 patří mezi klasické tratě snad již jen Monza. Loni šampionát F3000 Spa vynechal, stejně jako F1, letos se však na dlouhou trať 6973 metrů znovu vrací. Od posledního závodu došlo k mírné úpravě šikany Bus stop těsně před cílem, jinak se profil dráhy nezměnil. Pro jezdce je hlavní výzvou zatáčka Eau Rouge, která se projíždí takřka na plný plyn a zároveň se v ní mění klesání ve stoupání. Právě značné výškové převýšení je jedním z charakteristických znaků Spa. A protože jde o předposlední závod šampionátu, nabývá boj o konečné pozice na intenzitě. Tomáš Enge je momentálně na pátém místě průběžného pořadí a na třetího Friesachera ztrácí pouhé čtyři body, ovšem ve hře je více jezdců, neboť mezi třetím a osmým místem je rozdíl pouhých sedmi bodů.
 
Tomáš Enge: „Do Spa se hodně těším, je to trať, kde převažují rychlé zatáčky a to mám rád. Loni tento závod v šampionátu chyběl, což by pro nás mohla být malinká výhoda, protože ostatní tam nebudou mít tolik zkušeností. Na druhou stranu se domnívám, že stejně jako v předchozích závodech budou o nejvyšší příčky bojovat Liuzzi, Toccacelo, Friesacher a také já.
 
Cílem je samozřejmě zajet co nejlepší výsledek, ale v boji o třetí příčku v šampionátu je neméně důležité porazit i Friesachera. O Spa je známo, že se tam může rychle měnit počasí, osobně bych preferoval sucho, na vodě je trať dost nebezpečná. Nicméně nejhorší by bylo proměnlivé počasí, které by ze závodu či kvalifikace udělalo loterii. Belgický okruh patří k těm, kde se dá předjíždět, ale dobrá startovní pozice vám samozřejmě hodně pomůže už jen proto, že v úvodní vracečce La Source často dochází hned po startu ke kolizím.“
 

Závod se Spa se jede na 22 kol. Enge stál v roce 2002 na startu na druhém místě a před první zatáčkou předstihnul svého hlavního soka v boji o titul Sebastiena Bourdaise, ten však do něj zezadu najel. Enge i s poškozeným vozem dokázal dojet do cíle na čtvrtém místě.

 

BPA


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose