www.car.cz
 

Vznik Masarykova okruhu na výstavě MASEC v Technickém muzeu v Brně
     16.9.2010 22:13 - tisková zpráva


„Masec“ aneb 80 let Masarykova okruhu v Brně

Vznik Masarykova okruhu ovlivnil společenský a kulturní obraz.
Brno se tak stalo jedním z center evropského okruhového závodění. Masarykův okruh prezentuje Brno s několika přestávkami už 80 let. Od počátku hrál významnou roli ve vývoji automobilismu, inspiroval konstruktéry a výrobce automobilů k hledání nových koncepcí. Jejich snaha ovlivnila v konečném důsledku také vývoj motorů, motocyklů a automobilů vyráběných nejen v Brně, na Moravě, ale i v celém Československu.

Cílem výstavy je připomenout toto výročí a především složit hold všem nadšeným jezdcům, konstruktérům, automechanikům a ostatním, kteří stáli u zrodu okruhu a okruhového závodění vůbec a bez nichž by ani vývoj automobilového průmyslu nebyl dnes tak daleko. Byli to hrdinové, kteří usedali za volanty leckdy nespolehlivých strojů a vydávali se vstříc dobrodružství doslova s větrem o závod. Jen díky jejich odvaze se zkoušely nové vozy, mohly být vyvíjeny další moderní, dokonalejší a rychlejší vozy.

Masarykův okruh se během své historie proměnil celkem pětkrát. Výstava představí jednotlivé etapy vývoje prostřednictvím historických závodních automobilů a motocyklů. Každá etapa by měla být zastoupena minimálně dvěma až třemi exponáty. Drobnější předměty, jako např. trofeje, medaile, pamětní plakety, dobové programy, přilby slavných jezdců, budou prezentovány v uzavřených vitrínách.

Výstava „Masec“ bude tedy jedinečnou příležitostí, kdy bude možné shlédnout na jednom místě originální zástupce jednotlivých historických etap. Vedle sebe budou tak stát „prvorepublikové“ závodní automobily s „moderními“ vozy z šedesátých a osmdesátých let.

Převážná většina historických závodních automobilů a motocyklů je v rukou soukromých majitelů a část z nich je stále aktivní při závodech. Atraktivní budou především závodní vozy a motocykly, které přímo zvítězily na Masarykově okruhu, např. Tatra 603 B5 (posádka Hajdušek – Veřmiřovský v roce 1967), nebo Aero Minor (cena města Brna v roce 1950) atd.

Mgr. Sylvie Dyková

TM Brno

ilustrační foto

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Historici na Nordschleife od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose