www.car.cz
 

Po besedě k 80. výročí prvních závodů se připravuje výstava k Masecu
     1.10.2010 12:30 - Pavel Jelínek


Vydařená beseda k 80. výročí prvních závodů na Masarykově okruhu

28. září, to není jen datum, důležité  pro český stát. Jedná se rovněž o datum, důležité z hlediska brněnského Masarykova okruhu, kde se právě tento den jel první automobilový závod. A to již před  kulatými 80 lety.

Akci si  připomněli i fandové a to hned několika různými akcemi. Jednak přímo na trati původního okruhu ve známé Farinově zatáčce byl v neděli odhalen pomníček, ve stejný den, ale  na startovní a cílové rovince u tehdejšího  depa se uskutečnila  rovněž vzpomínková akce, na které zavrčel i třeba Frankie  Mrázek se svým  strojem.

Stejný jezdec, ale třeba  i další závodník a bývalý funkcionář okruhu Miroslav Čada se pak  zúčastnili  úterní besedy ve známém klubu  Šelepka, kam  přišlo mnoho  fandů i dalších závodníků. Všichni pak mohli zhlédnout i  filmy z tvorby Františka Kocmana i třeba záznam ze zajímavé akce, kdy se jmenovaný okusil s vozem Porsche  absolvovat celý původní Masarykův okruh pro srovnání rychlosti tehdy a nyní. Stalo se tak s pomocí  Policie ČR, která postupně v několika dnech uzavírala jednotlivé  úseky a jezdec tak  postupně  absolvoval celý  třicetikilometrový okruh. Komentář s popisem trati, který  připravoval Pavel Jelínek, pak načetl přímo Miroslav Donutil.

František Kocman mimochodem připravuje i unikátní DVD z historie  Masarykova okruhu, ale momentálně se řeší některé právní problémy. Jinak  snad někdy bude i v prodeji pro různé zájemce...

A zapomenout nelze ještě jednu akci, o které podrobněji píšeme i na jiném místě. V pondělí vernisáží zahajuje velká  výstava Masec v Technickém muzeu v Brně na Purkyňově ulici ( Královo Pole). Bude pro veřejnost otevřena  od úterý a to nejméně  pět měsíců.

 

 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Češi v akci při Cardion AB GP ČR v Brně 2010

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose