www.car.cz
 

Je možné ještě zachovat a udržet národní formuli tak jak ji známe?
     7.11.2010 21:39 - tisková zpráva


Bude národní formule 1400 s motorem VW?

Je možné ještě zachovat a udržet národní formuli tak jak ji známe? Takovou otázku si položili ti, kteří se zúčastnili letošního mistrovství České republiky.

Na schůzce , která se uskutečnila při podzimní ceně v Brně ,došlo k dohodě a všichni účastnici letošního mistrovství třídy NF 1400 kteří odsouhlasili, že jen změna agregátu může tuto skomírající třídu zachránit. Na začátku sezóny po školení jezdců bylo navíc taky přislíbeno možnost změny agregátu. Jezdcům a týmům byla přislíbena možnost připravit návrh pro optimální změnu na rok 2011.

Na tuto výzvu reagovala jen firma LSC Motorsport, která připravila novou opět velmi zajímavou nabídku.(nabídka byla již připravena i pro rok 2010) Jednalo by se o změnu na sériový motor , který spadá do koncernu Škoda. Byl by to celohliníkový 16 ventilový motor VW o obsahu 1400 cm3. Úprava by spočívala jen v tom, že by byly vyměněny jen vačky a písty. Lehká úprava hlavy pro závodní písty by znamenala jedinou mechanickou úpravu
celého motoru!

Tento motor by byl osazen závodními klapkami a spolu se spec. sacím potrubím a elektronikou Euro 1 by měl po odbrzdění cca 160 hp. Samozřejmě i cena je v dnešní době velmi důležitá. Firma LSC připravila nabídku v ceně 106 000Kč včetně odbrždění a motorové kabeláže na míru pro danou formuli. Tato nabídka byla všemi zúčastněnými odsouhlášena jako akceptovatelná!!

Sám jsem předal toto zpracování okruhové a technické komisi s tím, že úroveň této třídy může být zachráněna. Předpokládáme, že „staré“ formule by mohly být s tímto up gradem důstojným soupeřem většině formulím BMW a Gloriím. Třída NF 1400 samozřejmě musí být zachována ,protože předpisy pro divizi 3 jsou dnes tak volné, že bojovat o vítězství v divizi 3 je nemožné. Divizi 3 dnes tvoří i vozy vycházející z kevlarové formule F3 nebo Gloriemi
s výkonem hodně přes 200hp.

Realita je však nyní úplně jiná . Po dotazu na předsedu technické komise jsem se dozvěděl bohužel zatím negativní stanovisko. Je smutné , že komise těmto změnám nechce rozumět. A odpovědi typu, že by to byla cupová třída jsem navrhl změnit tak, že by technická specifikace změněných dílů byla dána obecně.

Chtěl bych připomenout , že národní třída vznikla pro to ,aby mladí začínající měli s čím začít a to co za nejmenších nákladů nejen pro jezdce, ale i pro týmy a se stejně rychlou technikou. Dnes se v divizi pro začínající mladíky nabízí velmi rychlá a samozřejmě podstatně nákladnější technika. Já osobně si myslím ,že to není dobré taky z důvodu bezpečnosti. Vždyť tyto vozy s výkonem přes 200hp by měli řídit už zkušení jezdci.

Taky názor, že by národní formule volně přešla v divizi 3 je nesmysl. Kdo by chtěl závodit s Trabantem proti ostré Octavii. A co z toho vyplývá? Je možné, že příští rok již národní formuli Škoda, tak jak ji známe na našich okruzích již neuvidíme. Nedovedu si totiž představit někoho, kdo by chtěl dělat těm bohatším jezdcům ,kteří si mohou dovolit ostré formule 1400 „roští“ a jezdit závody, kdy nejrychlejší formule dávají kolo národním formulím, jak se letos běžně stávalo.

Jedině, že by komise dodržela předpis pro divizi 3 tak, jak původně bylo odsouhlašeno všemi týmy ,jezdci , ale i technickou komisí! A to vozy divize 3 osadit restriktory tak, aby jejich výkon byl takový, že časy dosahovány na jedno kolo budou odpovídat současným národním formulím. Tím by se startovní pole sjelo a opět by to byly závody,kdy o výsledku by rozhodovalo jezdecké umění a ne finance.

Samozřejmě , že změněný agregát asi nevyřeší naplnění formulové třídy, protože hlavní bude financování tohoto sportu ,ale pokusí se alespoň udržet stávající účastnickou úroveň. Takže uvidíme, jak to dopadne, neboť technická komise má nyní zasedat . Doufám, že rozhodne zdravý rozum a ne rozhodnutí ,které může v českých podmínkách formulový sport poškodit.



Ing.Palmi Ivo

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   PC MO 2010 - NF a jezdci Křenek Motorsport, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose