www.car.cz
 

Rosina vystartoval za obhajobou titulu v Octávia cupu
     tisková zpráva


Pro první zlato v poháru si dojel Matějovský
 
Dvě skutečně hodně dramatické bitvy pohárových octavií byly k vidění na mosteckém Autodromu Duhové Energie v rámci MATADOR Czech Truck Prix 2004. Dopolední sprint vyhrál Rosina, v hlavním závodě si pro první místo po taktické dvacetikolové anabázi dojel Michal Matějovský. Na třicet tisíc lidí bez dechu sledovalo  karamboly, výlety z dráhy, radost vítězů i zklamání těch co nedojeli do cíle.
 
Startovní rošt dopoledního sprintu byl skrápěn drobným deštěm, ale až na Milana Maděryče nikdo nepřezul na mokré pneumatiky. Všechny překvapil poměrně razantní start Jiřího Navrátila, který se z druhého místa dostal přes Janáka a do retardéru vjížděl na první pozici. Samotný průjezd retardérem se naštěstí obešel bez zásadních problémů a první ochuzení startovního pole přišlo až ve čtvrtém okruhu, kdy s technickými problémy musel odstoupit Dostál. Do boxů zajel i Milan Maděryč, jemuž drážkované pneumatiky do mokra  na osychající trati logicky vůbec nevyhovovly. 
 
Mezitím už se vedení ujal Rosina před Navrátilem a Doškem. Závod byl velice vyrovnaný a záleželo na každém metru projetém v optimální stopě. Na první pozici se pak propracoval Došek a zdálo se, že si jede pro vítězství. Rosina mu ale dýchal na záda a nehodlal se vzdát představy lepšího bodového přídělu. Pro předjížděcí manévr si pak zvolil pověstný mostecký retardér a navíc přes Doška šel vnějškem! „Zdálo se mi najednou, že stojím, když se kolem Štefan přehnal. Kdyby to zkoušel vnitřkem neuhnul bych, ani nešel z plynu, to všichni ví,“ okomentoval pak Došek důležitý moment závodu. „Jel jsem tam za Fandou několik kol na jeho kufru a viděl jsem, že musím dokonce brzdit, tak jsem to zkusil. Čekal jsem jak se auto zachová a co udělá, ale vůbec nic se nestalo, jen to drnclo o obrubníky, ale zůstal jsem ve stopě. Až po závodě jsem si uvědomil, že to možná byl velký risk,“ přiznal se Štefan.
 
Nutno dodat, že v tomto místě vozy jedou rychlostí kolem dvou set kilometrů v hodině a jemná vlásenka na konci cílové rovinky, po níž následuje táhlá levá zatáčka, je pověstná svou zrádností, projíždí-li se jinudy, než v optimální stopě.  
V cíli sprintu byl tedy první Rosina před Doškem a domácím Bohuslavem. Pro něj šlo skoro o překvapení, protože startoval až šestý. „Myslel jsem, že o moc lepší to nebude, předjel jsem vlastně jen Michala Matějovského. Jirka Janák a Jirka Navrátil se v jednom ze vzájemných bojů v technické pasáži propadli a zatímco jeli trávou, já je objel po trati. Teď to ale bude znamenat čtvrt metráku zátěže,“ s úsměvem si stěžoval Honza.
 
V polední pauze svezl Dan Landa octavií finalistku soutěže o titul Super Star Šárku Vaňkovou. Pro tu šlo o tak emotivní zážitek, že po vystoupení z vozu nebyla schopna jediného slova a  jen se zajíkala. O něco později pak přiznala, že by si něco podobného ráda ještě někdy vyzkoušela. „Docela mi přišlo líto, že to nebylo delší. Každopádně se mi to moc líbilo a bylo to super,“ stylově se nechala slyšet.
 
Na start odpoledního dvacetikolového závodu už svítilo slunce a o gumách se tedy nespekulovalo. V retardéru tentokrát létal štěrk, protože ne všem se podařilo zůstat ve zmíněné optimální stopě. Vedení se brzy ujal Bohuslav, který využil vzájemného souboje mezi Rosinou a Doškem. Vpřed postoupil také Matějovský a držel se na druhém místě. Mnoho soubojů a vzájemných předjíždění bylo po celých dvacet kol vidět v celém startovním poli a diváci se ani chvíli nenudili. Fantastický pohled byl na souboje mezi Landou a Mikulou, Brejla musel odstoupit kvůli vodnímu čerpadlu s přehřívajícím se motorem. Všichni si také všimli olejové mlhy, která se ještě v první půlce závodu začala táhnout za vozem vedoucího Bohuslava
 
. Stejně jako loni si podle všeho při jednom z razantních průjezdů zatáčkou poškodil olejovou vanu. Jeho motor ale pořád držel. Až v osmnáctém kole vypověděl službu a mostecký jezdec musel boj o zlato vzdát. První tedy byl Matějovský a čekalo se, zda na jeho pozici ještě nezaútočí Rosina, ale ten měl nejspíš dobře spočítané body a věděl, že na opotřebovaném obutí nemá smysl riskovat. Cílem tedy projel první Michal Matějovský před Štefanem Rosinou a třetím Jiřím Janákem. Čtvrtý byl Navrátil, pátý Došek a šestý Ivan Vršínský, pro nějž šlo o letošní první pořádný bodový příděl. Vítězný Matějovský
 
Průběžné bodování poháru po mosteckých závodech vede Rosina, který už má 192 body. Na druhé místo odsunul Janáka (180 b.), třetí je Došek (151 b.), čtvrtý Matějovský (136 b.), pátý Bohuslav (123 b.), šestý Dostál (116 b.) a sedmý zůstává Jan Kopecký (71 b.).
tisk info
 
 
Dušan Matouš – RING group a.s.
 
 
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose