www.car.cz
 

FIA Truck Racing Cup Most – viděno dvěma
     Vladimír Rožánek


Evropský pohár FIA Truck Racing zavítal o tomto víkendu do Mostu. Po závodě ve Finsku, kde startovalo jen 10 vozů v kategorii Race Truck, jsme měli obavy o naplnění startovního roštu u nás v Mostě. Ovšem díky práci pořadatelů z Autodromu Duhové energie jsme se dočkali celkem v historii v Mostě nevídaných 26 startujících, když nepřijel jen Jenkins se Sisu. Byla to stejná plejáda strojů, jako na známém truckerském okruhu na Nurnburgringu.
 
Před startem Race Truck Most 2004
 
Při závodech se bylo opravdu na co dívat, když boje se odehrávali i na konci startovního pole a přinejmenším 10 tahačů si to rozdávalo o místa na stupních nejvyšších. Mezi nimi opět nechyběli čeští zástupci Adam Lacko, který těsně před závody sundal sádru a Frankie Vojtíšek. V sobotu spolu sváděli tuhý boj a oba vozy si také z těchto střetů odnesly pěkné šrámy. Kvalifikaci v sobotu tedy po souboji vyhrál Lacko před Vojtíškem. V pohárovém závodě pak Adam uhájil první místo před zle dotírajícím Bernauem, který jel taktéž na Manu.. Vojtíšek sobotní pohárový závod pro poruchu nedokončil, ale bojoval statečně s doutnajícím vozem. Pěknou stíhací jízdu předvedl Oliver, ten se svým Manem dokázal z posledních míst na startu pohárového závodu vytěžit 3. místo, což v dané konkurenci nebylo až tak snadné.
 
Neděle se stala kořistí Brita Olivera na Manu, a to po oba nedělní závody. Nestačili na něj ani Koerber s novou Buggyrou, ani Ross Garrett s Fodenem. Našim se již tolik nedařilo. Vojtíšek s Renaultem dojel v neděli dvakrát pátý, když bojoval hlavně s Lackem a Allgauerem. Lacko dojel v neděli 7 v kvalifikaci a v hlavním pohárovém závodě na místě bramborovém. Smolařem víkendu byl Brit Fell s tahačem Volvo FH. Nejprve po nezaviněné srážce orazítkoval svým vozem jedno z aut v prostorách depa a při své pomalé šnečí jízdě ho trefil ze zadu jeden z jezdců, kteří ho předjížděli o celé kolo. Nic vážného se však nestalo a Brit Fell, se mohl po oba dny radovat z dojezdu do cíle. Ale plechy lítaly i od jiných trucků, kde jsou tyto strkanice na běžném pořádku a stále je co opravovat.
 
David Vršecký Buggyra
 
V závodě Super Race Truck neuspěl David Vršecký v honbě za body. Se svou Buggyrou se trápil a výsledkem bylo jen 4. a 5. místo v konkurenci 3 Buggyr, 2 VW Titan a předloňského modelu PAM 03, se kterým jel V. Mertlen ze Švýcarska, letošní nováček a poslední vůz značky Man, který už něco pamatuje přivezl M.Monfrino. Buggyra vyvíjí nový stroj Freghtliner pro třídu Race Truck, která asi svoji budoucnost, na rozdíl od Super Race Trucků má před sebou.
Zatím co někteří diváci se bavili rychlými trucky, jiní obdivovali motokáry a Škody Octavie, které uhání přes 250Km/h, tak další z nich mohli zajít do depa, kde si mohli zblízka prohlédnout nablýskané závodní stroje a potkat mnoho známých osobností motoristického a kulturního života.
 
V závodní Škodě Octávii se svezla dvě kola také Superstar Šárka Vaňková, které však po ostré závodní projížďce nebylo moc do řeči, když jí po dojezdu zpovídal mluvčí Autodromu Most Dušan Matouš. Snad jen jednu výtku bychom si na závěr nemohli na jinak skutečně pěkném víkendu odpustit, a to, že se nedali uvnitř areálu dokoupit jen vstupy do depa, vniveč by pak přišly ony koupené vstupenky na divácký svah, ale jinak musíme opět organizátory truckových závodů pochválit, protože letos byl nejen pěkný doprovodný program, ale také pestrá nabídka občerstvení a upomínkových předmětů. Snad jen počasí mohlo být o trochu lepší.
 
Výsledky jednotlivých závodů naleznete opět na stránkách mosteckého autodromu.
 
Vláďa Rožánek, www.car.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose