www.car.cz
 

Josef Macháček opět jede na Dakar.
     2.12.2010 22:22 - tisková zpráva


Počet účastníků Dakaru 2011 se zvýšil o pětinu.
Z jezdců KM Racingu stojí ve startovní listině nejvýše Macháček

Na start lednového 33. ročníku Rallye Dakar, který se potřetí pojede na území Argentiny a Chile, se postaví 430 účastníků (z toho 13 žen) z 51 států. Z Buenos Aires vyrazí na Nový rok 146 automobilů, 183 motocyklů, 68 kamionů a 33 čtyřkolek. Tím se účast v zámořské maratónské soutěži proti minulému ročníku zvýší téměř o pětinu. Pořadatelé už také oznámili startovní čísla a mezi nimi figuruje půltucet posádek týmu KM Racing.

Mezi motocyklisty pojede Ivan Jakeš s číslem 43 a David Pabiška, který letos v lednu dojel do Buenos Aires na 26. pozici, dostal 59. Na kamión Liaz, s nímž v lednu Martin Macík obsadil skvělou čtvrtou příčku, nalepí nová posádka ve složení Vlastimil Vildman, Ladislav Fajtl, Jan Bervic číslo 519. Nejvýš je z KM Racingu v pomyslném žebříčku Josef Macháček. Pětinásobný dakarský šampion čtyřkolek bude s číslem 251 vyrážet hned za posledním vítězem Marcosem Patronellim. Martin Plechatý „vyfasoval“ 262 a polský nováček stáje Lukasz Laskawiec 269.

Zajímavé postavy soutěže čtyřkolek: 250 – Marcos Patronelli (Arg./Yamaha), 251 – Josef Macháček (ČR/Yamaha), 252 - Alejandro Patronelli (Arg./Yamaha), 253 – Christophe Declerck (Fr./Polaris), 254 – Rafal Sonik (Pol./Yamaha), 262 – Martin Plechatý (ČR/Yamaha), 269 - Lukasz Laskawiec (Pol./Yamaha).

Kamazy proti zbytku světa

Projděme se i v dalších kategoriích startovní listinou a podívejme se po favoritech a známých jménech. V kamiónech půjde zcela jistě o souboj Rusko - zbytek startovního pole. Jenže šance, že by někdo zdolal za poslední roky neporazitelný tým Kamaz–Master, není příliš velká. Ruských vozů bude tentokrát na startu plných šest a jejich piloti udělají všechno proto, aby obsadil kompletní stupně vítězů. S takovým scénářem se ale určitě nebude chtít smířit zejména plejáda Nizozemců a také Aleš Loprais, v jehož tatře bude jako host navigovat člen KM Racingu Josef Kalina. Vítězství obhajuje Vladimir Čagin.

Zajímavé postavy soutěže kamiónů: 500 – Vladimir Čagin (Rus./Kamaz), 501 – Gerard De Rooy (Niz./Iveco), 502 – Firdaus Kabirov (Rus./Kabirov), 503 – Marchel Van Vliet (Niz./MAM), 504 – Aleš Loprais (ČR/Tatra), 505 – Wuf Van Ginkel (Niz./Ginaf), 508 – Andre De Azevedo (Braz./Tatra – v posádce je tradičně Jaromír Martinec), 509 – Marek Spáčil (ČR/Tatra – v posádce je okruhový šampión David Vršecký), 519 - Vlastimil Vildman (ČR/Liaz), 525 – Martin Kolomý (ČR/Tatra), 547 – Robert Radýsek (ČR/MAM), 556 – Peter Baliga (SR/Tatra).

Jednotná třída do 450 ccm

Velice vyrovnané boje se očekávají v jedné stopě. Pořadatelé totiž prosadili zavedení jednotné třídy s maximálním obsahem do 450 ccm, která má přinést do bojů na zrádných jihoamerických pistách více bezpečnosti. Podle všeho ale budou o nejvyšší příčka usilovat stejná vytrvalecká esa. Zajímavé bude ovšem sledovat, jak se s přechodem z vyššího objemu vypořádali jezdci na motocyklech KTM. Čtyřistapadesátku měli naopak už dříve k dispozici jejich největší konkurenti na yamahách. Vítězství bude obhajovat Cyril Despres.

Zajímavé postavy soutěže motocyklů: 1 – Marc Coma (Šp./KTM), 2 - Cyril Despres (Fr./KTM), 3 – Francisco Lopez Contario (Chile/Aprilia), 4 – Helder Rodrigues (Port./Yamaha), 5 – David Casteu (Fr./Sherco), 6 - Pal Anders Ullevalseter (Nor./KTM), 7 – Johan Street (USA/Yamaha), 25 – Stefan Svitko (SR/KTM), 43 – Ivan Jakeš (SR/Yamaha), 59 – David Pabiška (ČR/Yamaha), 68 – Jan Veselý (ČR/Yamaha), 123 – Radek Matoška (SR/KTM).

Uhájí El Matador své pozice?

Španělský exšampión z klasické rallye Carlos Sainz bude snažit obhájit poslední dakarský triumf v kategorii automobilů. Je však otázkou, jestli se „El Matador“ s přibývajícími roky ubrání náporu mladší generace. O jeho skalp se bude snažit hlavně katarský olympionik ve střelbě na skeet a kolega ze stáje Volkswagen Nasser Al-Attiyah, nejúspěšnější dakarista historie Stephane Peterhansel, či ambiciózní Američan Robby Gordon s obludným hummerem.

Češi ve startovním poli budou jen těžko navazovat na vynikající umístění dvojice Miroslav Zapletal - Tomáš Ouředníček, která v roce 2009 dojela v kokpitu ex-továrního mitsubishi na sedmém místě.

Zajímavé postavy soutěže automobilů: 300 – Carlos Sainz (Šp./Volkswagen), 301 - Stephane Peterhansel (Fr./BMW), 302 – Nasser Al-Attiyah (Kat./Volkswagen), 303 – Robby Gordon (USA/Hummer), 304 – Mark Miller (USA/ Volkswagen), 305 – Guerlain Chicherit (Fr./BMW), 307 – Krzysztof Holowczyc (Pol./Pol./BMW), 308 – Giniel de Villiers (JAR/ Volkswagen), 342 – Jiří Janeček (ČR/Hummer), 388 – Peter Mikula (ČR/Toyota), 418 – Michael Kašpárek (ČR/Mitsubishi), 430 – Zdeněk Sládek (ČR/Hummer).

 


http://www.kmracing.cz/ 

PR 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Josef Macháček a jeho starty v sezóně 2010, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose