www.car.cz
 

Auta na letošním Dakaru 2011: Najde přemožitele tovární VW ??
     1.1.2011 14:53 - tisková zpráva


Automobily na Dakaru 2011: prolomí někdo nadvládu modrých?
 
Padne konečně Volkswagen, nebo opět nenajde přemožitele? To je nejzákladnější otázka automobilové kategorie na Dakaru 2011. Přestože zůstává modrá armáda z Wolfsburgu i nadále nejsilnější ekipou, odhodlání týmu BMW po loňském neúspěchu ještě zesílilo.
 
Tým Volkswagen se na Dakaru představuje se čtveřicí speciálů Race Touareg 3. První exemplář byl úspěšně otestován Carlosem Sainzem při zářijové Silk Way Rally v Rusku a zbylé posádky budou vybaveny stejnou technikou. Výhodou Volkswagenu je i stabilní a zkušené portfolio jezdců. Jedničkou je samozřejmě loňský vítěz Carlos Sainz se spolujezdcem Lucasem Cruzem, loňští vítězové a největší favorité. Po těsné porážce bude výrazně tlačit na pilu Nasír Al-Attíja z Kataru, už druhý rok navigovaný Timo Gottschalkem.
 
Týmovou trojkou Jihoafričan Giniel de Villiers, vyhlášený univerzál, který se cítí v poušti jako doma, navigovaný bývalým německým motocyklistou Dirkem von Zitzewitzem. Čtvrtým do party je Američan Mark Miller s Jihoafričanem Rafaelem Pitchfordem. německý tým prakticky nemá slabinu – od vytříbené techniky přes obrovské, avšak navýsost funkční zázemí, perfektní týmovou organizaci i naprosto kompetentní a profesionální posádky.

Vyzyvatelem mu bude tým X-Raid BMW, a to hned se sedmi stroji a s některými posádkami v novém sponzorském hávu energetických nápojů Monster, který podepsal s německým týmem smlouvu poté, co skončila jeho spolupráce s týmem Robbyho Gordona. Jedničkou BMW je Stéphane Peterhansel, devítinásobný vítěz a největší legenda Dakaru, jehož šance na desátý triumff proti přesile Volkswagenu sice nejsou vysoké, na druhou stranu ovšem nikoli nereálné. Zbytek posádek X-Raidu vyjadřuje možná největší deficit Quandtova týmu proti Volkswagenu: méně vyrovnané portfolio elitních pilotů.

Němci podporují klientskými BMW X3 kvalitní soukromníky s dobrým sponzorským zázemím – příkladem je i u nás dobře známý Polák Holowczyc, Argentinec Orlando Terranova, Portugalec Dos Santos nebo Němec Stephan Schott. Ve stejných barvách jako Peterhansel jede i Rus Leonid Novickij, byť i on je typickým příkladem kvalitního soukromého pilota se slušným ekonomickým zázemím. Dobrovod BMW si početně ani kvalitativně nic nezadá s tím od VW, a tak je třeba zmínit ještě jednu novinku od BMW: Francouz Guerlain Chicherit bude pilotovat nový speciál Mini.

Pod skořepinou známé siluety se samozřejmě ukrývá buggy se známou technikou BMW, byť s mnoha vylepšeními. Vůz byl ovšem testován až v prosinci a i přes výborné papírové parametry je jeho potenciál při letošním Dakaru v rukou rychlého, ale dost nevyrovnaného Francouze spíše otazníkem.

 
Divácky oblíbenou alternativu, která může oba německé giganty potrápit, představuje Američan Robby Gordon se svými monstrózními buggy jménem Hummer. Aby nevznikla mýlka, jedná se o obrovské speciály s jednou poháněnou nápravou, postavené podle amerických předpisů a nemající pranic společného se skutečnými sériovými hummery a nebo jinými speciály obdobného ražení, jež vznikají v Česku v dílnách Miroslava Zapletala. Gordon krom řady drobných vylepšení svůj mamutí stroj převlékl do oranžových barev nového sponzora, energy drinku Speed.
 
Proti původním zprávám nasadí Gordon do soutěže i druhý vůz, ovšem v černé bravě, a bude jej pilotovat expilot formule 1 Eliseo Salazar z Chile. Oblíbené Gordonovy speciály jsou výsledkem práce velkého vývojového týmu, který pro Gordona vyvíjí i vozy pro závody Nascar nebo americké pouštní závody typu baja.

 

Celý článek Jirky Víntra najdete ZDE


 
 
Fotogalerie:   Vítězný VW na Dakaru 2010 - druhá část, foto týmu VW

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose