www.car.cz
 

Ivan Jakeš a jeho výborný finiš před druhou polovinou závodu
     10.1.2011 17:54 - tisková zpráva


Ivan Jakeš:
Doufám, že letos budu mít štěstí já a ne moji soupeři

Výborný finiš v první polovině Rallye Dakar, kdy Ivan Jakeš skončil ve čtvrtek dvanáctý a v pátek sedmý, posunul jezdce týmu KM Racing na velice nadějnou průběžnou čtrnáctou příčku. Slovenský motocyklista jedoucí na stroji Yamaha WR 450 F má vysoké ambice a jeho přáním je, aby ho neopustilo štěstí jako před rokem, kdy ho v rozletu zastavila nehoda.

Jaká byla z tvého pohledu první část Rallye Dakar?
Závěr té první půlky mi konečně vyšel podle mých představ. Všechno jsem trefil, nedělal jsem zbytečné chyby. Výsledek byl na rozdíl od začátku, kdy to bylo všelijaké a zvykal jsem si na motorku, dost dobrý. Jsem celkem spokojený.

Loni jsi soutěž kvůli havárii a zranění nedokončil. Můžeš porovnat svá vystoupení a náročnost dvou ročníků?
Je to celkem podobné, i když některé tratě jsou letos nové. Jihoamerický Dakar je velice náročný, mnohem těžší než když se jezdilo v Africe. Projíždět zdejším terénem je daleko složitější. Pro mě je ovšem největším rozdíl v tom, že před rokem jsem musel v šesté etapě rallye opustit a teď jedu dál.

Myslíš, že pro jezdce tvého formátu je přínosem zavedení jednotné kubatury do 450 ccm, mají teď „amatéři“ větší šanci poměřit se s absolutní elitou továrních týmů?
To si právě nemyslím. Podle mě sjednocení ještě víc vzdálilo fabrické týmy od nás obyčejných lidí. My totiž nedokážeme motory a motorky připravit a vyladit tak, abychom se jim v rychlosti a celkové kvalitě vyrovnali. Vidím v tom záměr značky KTM, aby se pak kupovaly její motocykly. Má na to možnosti, aby vyprodukovala špičkové závodní speciály.

Už jsi na svém stroji měnil motor, plánuješ ještě nějaké další zásahy?
Uvidíme, v jakém stavu bude motor za pár dní. Když to bude potřeba, můžeme udělat další výměnu, protože ještě jeden máme v rezervě. Také bude třeba si trochu pohrát se zadní nádrží, která trochu teče.

Máš vymyšleno, jakou taktiku zvolíš do závěrečných etap soutěže?
Chtěl bych udržet nasazený standard a pohybovat se kolem desátého místa. Letos bych rád udělal nějaký pořádný výsledek a doufám, že tentokrát budu mít štěstí já a ne moji soupeři.

Jak ti vyhovuje zázemí a atmosféra českého týmu?
Tak přesně tuhle otázku jsem čekal... Jsem v KM Racingu velice spokojený, jsme parta, která spolu jezdí už nějaký rok. Až malé výjimky si sedíme. Jednoducho sme v kope.

 

http://www.kmracing.cz/

 

 

Neprošlo jazykovou korekturou



 
 
Fotogalerie:   KM Racing a sekce moto v akci v úvodu Dakaru 2011, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose