www.car.cz
 

Dakar 2013 se pojede z Argentiny tentokrát do Peru
     29.4.2011 10:31 - Pavel Jelínek


Dakar 2013 opět v Jižní Americe…

Zatímco termíny podávání přihlášek na Dakar 2012 už pomalu klepou na dveře, začíná se mluvit o tom příštím, ročníku 2013. Zcela jistě proběhne za mořem…


Po třech úspěšných ročnících, které měly start i cíl v Buenos Aires sahají v roce 2012 pořadatelé k prvnímu experimentu, poprvé v Jižní Americe se jede odněkud někam, z Argentiny do Peru. Start se překvapivě odehraje v přímořském letovisku Mar del Plata a cíl zase v peruánské metropoli Limě. O to zajímavější jsou plány na začlenění dalších zemí do trasy soutěže. Peru už svou úlohu dostává oficiálně a o slovo se hlásí Bolivie. Ředitel soutěže Etienne Lavigne na zahajovací štaci k Dakar World Tour oficiálně společně s chilským prezidentem uvedl, že právě v Chile by dakarská rallye měla mít svůj finiš v roce 2013, a to je pro zemi za Andami velká pocta i výzva zároveň.

Otevírá se tak šance vést rallye mnohem globálněji přes Argentinu do Bolívie, do peruánských pouští, které si soutěžící osahají při následujícím Dakaru, až po grand finále v dunách pouště Atacama a s poslední etapou mezi kaktusy u La Sereny a cílem buď v Santiagu, nebo ve Valparaisu. To je však jen jedna z mnoha různých alternativ. Doufejme, že rozšíření rallye do ostatních zemí nepoškodí její ryze závodní charakter a že délka spojovacích úseků nepřesáhne únosné meze. Složitá může být i týmová logistika – přeprava techniky z Limy přes Panamský průplav zabere spoustu času a o to více přeprava z Chile, ledaže by se soutěžící po skončení rallye přesunuli do Limy (ovšem té u Buenos Aires) po ose.

Pořadatelská A.S.O tedy bude organizačně podporovat dva podniky, jejichž načasování se zdá být téměř ideální. Červencový termín Silk Way Rally, délkově polovičního Dakaru, dává soutěžícím dobré šance k vyzkoušení a následné repasi závodní techniky.

 

Jiří Vintr

www.loprais.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose