www.car.cz
 

Řecký příděl bodů Janoty s Dreslerem
     14.5.2011 11:48 - tisková zpráva


Mechanici týmu Ctirada Hájka se zasloužili o řecký úspěch
Pod Akropolí v řeckém hlavním městě Athénách odstartoval ve čtvrtek večer další podnik evropského šampionátu historiků – 10. Mercedes Benz Historic Acropolis Rally. Za startovní rampy, na které se v bohaté historii závodu objevila nejedna legenda světového rallyesportu, se vydala vstříc dvojzávodu také posádka Hájek Historic Czech National Rally Teamu Miroslav Janota a Pavel Dresler s Opelem Kadett C-GT/E 16V.
„Rychlostní zkoušky asfaltového podniku se jely vesměs pořád do kopce na širokých a rychlých cestách. Specifický byl však jejich povrch, jelikož i za sucha klouzal. Při mém razantním stylu jízdy mi nějakou dobu trvalo, než jsem se s tím vyrovnal, ale podmínky byly pro všechny naprosto stejné,“ přiznal jezdec Miroslav Janota, jenž se uvedl do řecké soutěže časy na hranici první desítky absolutního pořadí. Na následujících rychlostních zkouškách první etapy se sice postupně propracoval až na sedmou příčku, avšak už od prvních kilometrů českou dvojici přibrzdila neposlušná technika. „Měli jsme problémy s elektroinstalací. Motor šel nepravidelně, auto cukalo dokonce i v rychlých pasážích,“ popsal Janota.
Mechanici postupně vyměnili kabely, svíčky, cívku i kondenzátor, kadett však stále nefungoval ideálně. Nakonec tedy přišel na řadu úplně nový rozdělovač, který byl, jak se později ukázalo, příčinou problémů. Po úvodní etapě asfaltové části patřilo Janotovi s Dreslerem sedmé místo absolutně a v rámci hodnocení evropského šampionátu byli druzí v Kategorii 2 se ztrátou jedenatřiceti vteřin na Itala Paola Pasuttiho s Porsche 911. Kandidát na přední příčky, Švéd Mats Myrsell, musel odstoupit po technické závadě na RZ 2, dobře jedoucího Rakušana Georga Reitspergera potkal stejný osud na čtvrtém testu.
best replica watches Situace ve výsledkové listině se po pátku vykrystalizovala tak, že jsme si ve druhé etapě chtěli kontrolovat druhé místo v Evropě. Pasutti byl jednoznačně lepší, nemělo smysl se za ní hnát. Bylo by to příliš velké riziko,“ vysvětlil pilot Opelu Kadett, který absolvoval sobotní den již bez problémů a uhájil jak stříbro v Kategorii 2, tak i umístění v absolutním pořadí. Kromě toho vyhrál mezi registrovanými jezdci do mistrovství Evropy třídu C3. Do tabulky šampionátu si Miroslav Janota připsal dvanáct ze čtrnácti možných bodů, jeho navigátor získal maximální počet bodů, jelikož Pasuttiho spolujezdec Giulio Bisol není registrován.
Celý tým však už tou dobou směřoval veškerou svoji pozornost k šotolinové soutěži, která startovala hned druhý den ráno. Mechanici museli Opel Kadett přestavět na šotolinovou verzi, jelikož na rozdíl od některých dalších týmů, které si do Řecka přivezly dva speciály, Janota s Dreslerem závodili všechny tři dny se stejným vozem. Díky důkladné kontrole soutěžní techniky mezi oběma podniky navíc parta vedená šéfmechanikem Antonínem Sůsou zjistila, že je ohnutá poloosa, proto vibrovala zadní osa vozu.
Tempo začal od úvodních kilometrů měřených testů na nezpevněném povrchu diktovat Mats Myrsell, jenž zajel na první a druhé rychlostní zkoušce nejrychlejší čas. Po třetím testu jej však stejně jako na asfaltu zastavila technická závada. Vedoucí příčku evropského šampionátu nejen v Kategorii 2, ale také celkově mezi všemi registrovanými jezdci tak převzal k údivu všech na šotolině debutující Miroslav Janota! Radost české posádky, které díky třetím časům na RZ 1 a RZ 3 patřila čtvrtá příčka absolutně, však zhatil další problém s elektroinstalací jejich kadettu. „Všechno nám vycházelo podle představ a před Pasuttim jsme měli i docela slušný náskok. Na čtvrté erzetě nám však shořel vypínač zapalování leteckého typu a auto se zastavilo. Než jsem závadu odstranil, ztratili jsme spoustu času,“ řekl Miroslav Janota.
Dvojice Hájek Historic Czech National Rally Teamu ztratila téměř sedm minut a propadla se před závěrečnými dvěma úseky do hloubi výsledkové listiny. „Chtěli jsme závod v hezkém sportovním duchu dokončit, což se nám nakonec povedlo,“ dodal jezdec a vzápětí dodal: „Můžu říct, že to byla první vážnější závada od května 2009, kdy jsme odstoupili v Českém Krumlově kvůli nefunkční převodovce.“ Janota, který zajel na závěrečných dvou měřených úsecích ještě třetí a pátý čas celkově, byl v cíli klasifikován sice až jako osmnáctý absolutně, přesto si mohl připsat dalších devět bodů do tabulky ME. V Kategorii 2 totiž vybojoval bronz a ve třídě C3 skončil druhý. Pavel Dresler získal o dva body víc než jeho jezdec. Česká posádka si vysloužila obdiv všech svých soupeřů, kteří jim přišli po skončení závodu pogratulovat k tomu, jak zvládli svůj premiérový start na šotolině. Za všechny jmenujme například mistra Evropy Enrica Brazzoliho, který osobně vyjádřil Mirkovi poklonu před odletem z Athén, nebo také Pierangela Rossiho.
Hájek Historic Rally Team se tak domů vrátil s velmi slušnou porcí jedenadvaceti bodů, když maximum možných dosažitelných bylo osmadvacet. Za výsledek na Acropolis Rally se tedy svěřenci Ctirada Hájka nemusí stydět, jelikož například jeden z Janotových konkurentů Mats Myrsell ze Švédska, jenž se netají ambicemi na zisk titul mistra Evropy, si do Řecka přivezl na každý závod jiné auto, a nakonec získal pouhé dva body za účast. Miroslav Janota se tedy po Acropolis dostal na druhé místo tabulky jezdců se ziskem třiceti bodů. Poprvé v průběhu projektu je však člen týmu na vedoucí příčce mistrovství Evropy – Pavel Dresler vede tabulku spolujezdců s 34 body! Hájek Historic Czech National Rally Teamu patří po této soutěži pátá příčka.
„Acropolis Rally pro mě byla jedním z nejhezčích závodů, jaké jsem kdy absolvoval. Líbil se mi přístup organizátorů, všechno klapalo bez sebemenších problémů. Bohužel nás v průběhu soutěže provázely technické problémy, kvůli nimž se stala soutěž ještě složitější. Bylo těžké udržet koncentraci a soustředit se jen na čtení rozpisu. Šotolinová část pro nás byla velkou neznámou, ale jízdu jsme si i přes zmíněné technické obtíže užili a v týmu stále panovala dobrá nálada,“ uvedl Janotův spolujezdec Pavel Dresler a jedním dechem dodal: „Z Řecka si vezeme bodový příděl, který je důležitý pro další vývoj šampionátu. Děkuji mechanikům, kteří odvedli špičkový výkon, a také Ctiradu Hájkovi a českému zastoupení značky Opel, že nám umožnili startovat v dalším legendárním závodě.“
Je potřeba ještě zmínit náročnost Acropolis Rally nejen svým charakterem, ale rovněž po stránce logistiky a financí. Zabrat dostalo soutěžní vozidlo, u něhož byla velmi důležitá příprava jednak po technické stránce, ale také se muselo nachystat na šotolinový závod – například utěsnit kokpit tak, aby všudypřítomný prach neobtěžoval posádku. Navíc se ukázalo, že nastavení, které tým získal na šotolinovém testu v České republice, bylo vhodné pro Janotův jezdecký styl a podařilo se tak zajistit trakci, která je na nezpevněném povrchu podstatná pro dosažení kvalitního času.
Oba závody byly pro Miroslava Janotu a Pavla Dreslera náročné na morálku. Nebylo lehké absolvovat celou asfaltovou soutěž s vědomím, že závadu elektroinstalace se stále nedaří opravit, a museli v sobě najít chuť a vůli pokračovat a bojovat, snažit se závod dokončit a neudělat chybu kvůli ztrátě koncentrace. Do stejné situace se dostali při šotolinovém závodě, kdy vinou závady na čtvrtém testu byli sraženi do kolen a jen zásluhou Mirkovy zručnosti přímo na trati rychlostní zkoušky dokázali problém vyřešit, dojet do servisu a tuto rallye dokončit. Z pohledu Hájek Historic Czech National Rally Teamu by se dala letošní Acropolis Rally nazvat závodem mechaniků, kteří projevili svoje kvality a dokázali si poradit se všemi problémy, které jim technika připravila.
Pochvalu dostala parta ve složení Antonín Sůsa, Pavel Stráský, Petr Pučegl a Roman Mačejovský od týmového šéfa Ctirada Hájka: „Chtěl bych smeknout před našimi mechaniky, kteří se ukázali jako skuteční profesionálové. Odjížděli jsme do Řecka s vědomím, že je v autě narychlo připravený a nevyzkoušený motor, ale kluci to zvládli ve spolupráci s naším motorářem Tomášem Fuchsem, který byl celý závod nápomocen na telefonu, bravurně,“ uvedl Hájek a pokračoval: „Děkuji také sportovnímu manažerovi Janu Možnému za logistiku a jeho práci s posádkou odvedenou v průběhu závodu, Pavlovi Stráskému za přípravu před odjezdem na soutěž a samozřejmě i našim partnerům – Opelu, Autodopravě Karel Rys, firmám Remax Realis, Sazama Group a Auto Kobl. Byl to jeden z nejnáročnějších závodů, jaký jsme kdy absolvovali. Všichni zaslouží velké poděkování a pochvalu.“ Majitel tým Ctirad Hájek si řeckou soutěž užil v roli fotoreportéra, když společně s jedním z nejlepších světových fotografů Petrem Frýbou sledoval počínání své posádky přímo na trati. „S Petrem jsem strávil čtyři dny v horách, od rána až do večera. Bylo krásné prožít celý závod s ním a vidět, jak pracuje,“ řekl Ctirad Hájek.
K výkonu týmu na Mercedes Benz Historic Acropolis Rally se vyjádřil rovněž sportovní manažer týmu Jan Možný: „Jsem opravdu moc rád, že jsme zabojovali jako tým a dokončili obě soutěže. Bylo nádherné sledovat, jak každý v týmu udělal pro výsledek, který z Řecka odvážíme, maximum. Ten závod ´udělali´ mechanici, jelikož jejich obětavost a skutečná bojovnost dovezla auto v obou případech do cíle pro důležité body do šampionátu. Posádka to neměla lehké, ale ukázala svou velkou vnitřní sílu. Asi jako všechny přítomné mne překvapily Mirkovy a Pavlovy časy dosažené na šotolině při první a třetí erzetě. Když vezmu fakt, že jel na nezpevněném povrchu ve svých třiatřiceti letech poprvé, klobouk dolů.“
Oceněním práce Hájek Historic Rally Teamu je zájem mistra Evropy Pierangela Rossiho o pronájem týmového vozidla pro svého syna, jenž si pohrává s myšlenkou začít závodit. „Rossiho oslovilo naše zázemí, výborná nálada uvnitř týmu a vozidlo, které je díky píli našich mechaniků tak spolehlivé a pravidelně dojíždí na bodech. Neúprosná statistika nám dokazuje, že do této chvíle Opel Kadett dokončil všechny podniky v rámci evropského projektu. Ital navíc považuje tento model jako ideální vůz pro první krůčky v historickém šampionátu. Je pro nás ctí s takovouto legendou řešit možnosti spolupráce,“ uzavřel sportovní manažer Jan Možný.
PR Hájek Historic Czech National Rally Team

 
 
Fotogalerie:   Janota s Dreslerem na Acropolis rallye 2011 v Řecku

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose