www.car.cz
 

Absolutním vítězem 1. ročníku LOTUS CUP Eastern Europe 2011 je Brňan Tomáš Kusý
     18.10.2011 20:52 - Jirka Navrkal


Šestý a závěrečný podnik Lotus Cup Eastern Europe (LCEE), který se konal v uplynulém víkendu na rakouském okruhu Salzburgring (14.–15. 10. 2011), zakončil první ročník nově vypsaného závodního seriálu LOTUS CUP. Lotus Cup Eastern Europe se tak stal dalším seriálem závodů vozidel Lotus, který rozšířil již dnes známé závody v západní Evropě: LOTUS CUP – EUROPE, LOTUS CUP – UK, LOTUS CUP – USA, LOTUS CUP - JAPAN a  ELISE TROPHY.

Brněnský jezdec Tomáš Kusý se svým závodním týmem KT motorsport přijel do Rakouska na závodní okruh v Salzburgringu s jediným cílem – získat alespoň 7 bodů, které by mu zajistily absolutní vítězství v LCEE.

V pátečním kvalifikačním tréninku se podařilo jezdci KT motorsportu vybojovat nadějnou druhou pozici do prvního sobotního závodu. Nejrychlejší v kvalifikaci byl domácí rakouský jezdec Markus Nikowitsch a třetí místo si vybojoval další Rakušan Klaus Requat. Největší soupeř Tomáše Kusého o celkové vítězství Maďar Tamás Vizin skončil v kvalifikaci až na šesté pozici.

V sobotu brzy ráno byl start do první závodní jízdy LCEE a byl to současně také závod započítávaný do seriálu FIA ZSE, do kterého byl Tomáš Kusý také přihlášen. Brzký start do závodu a současné podzimní klimatické podmínky připravily pro závodníky velmi těžké podmínky, kdy mechanici museli dokonce škrabat námrazu z oken vozů. Samotný start byl v době, kdy teplota se „již“ dostala na 2–3 °C. Bylo velmi těžké, spíše nemožné, zahřát závodní pneumatiky na rozumnou provozní teplotu. To se také projevilo v závodě, který díky havárii nedokončilo mnoho vozů. Tomáš Kusý si byl vědom, že nemusí za každou cenu vyhrát, že potřebuje hlavně bodovat. Tomu také tým KT motorsport přizpůsobil taktiku a nakonec si jezdec Kusý s přehledem obhájil svou druhou startovní pozici i v cíli a hlavně porazil svého největšího konkurenta v boji o celkové prvenství Tamase Vizína (HUN).

Pořadí 1. závodu LCEE: 1. Nikowitch Markus (AUT), 2. Kusý Tomáš (CZE), 3. Schafhauser Stefan (AUT), 4. Vizin Tamás (HUN). Neklasifikováni Requat Klaus (AUT) a Egon Burkus (HUN).

 

Zvolená taktika nakonec slavila úspěch také v závodě FIA ZSE, kde ve třídě do 2000 ccm se podařilo Tomáši Kusému zvítězit, přestože startoval na povinně předepsaných „cupových“ pneumatikách pro seriál LCEE.

Pořadí závodu FIA ZSE do 2000 ccm: 1. Kusý Tomáš (CZE), 2. Pirman Marko (SLO), 3. Wiedenhofer Stefan (AUT), 4. Benedek Major (HUN), 5. Poglajen Zonar (SLO)...

 

Druhý závod LCEE startoval odpoledne a tým KT motorsport měl jediný cíl – dojet na libovolném místě a bodovat. Do této závodní jízdy se startovalo dle výsledků dosažených v prvním ranním závodě, takže Tomáš Kusý se na startu postavil na identické místo jako v první jízdě a před sebou měl opět pouze Rakušana Nikowitsche. Po startu se tentokrát nepodařilo rakouskému jezdci odjet a vybudovat si náskok jako v první jízdě, protože se Tomáš Kusý se svým vozem Lotus Exige S1 zavěsil velmi těsně za vedoucího Rakušana Nikowitsche. Ten chtěl pravděpodobně na domácím okruhu podruhé vyhrát, ale velmi těsný náskok před Tomášem Kusým ho natolik znervóznil, že nakonec udělal chybu a opustil trať. Tak se brněnský jezdec dostal na vedoucí pozici, kterou již dokázal udržet až do cíle. Chyba Markuse Nikowitsche uvolnila pro maďarského jezdce Tamáse Vizina stříbrnou pozici. Toto pořadí jednoznačně potvrdilo velký úspěch týmu KT motorsport – absolutní vítězství v prvním ročníku Lotus Cup Eastern Europe 2011, podtržené navíc vítězstvím v poslední jízdě letošního ročníku.

Pořadí 2. závodu LCEE: 1. Kusý Tomáš (CZE), 2. Vizin Tamás (HUN), 3. Schafhauser Stefan (AUT), 4. Requat Klaus (AUT), 5. Nikowitch Markus (AUT. Neklasifikován Egon Burkus (HUN).

 

Po tomto závodním víkendu mohl tým KT motorsport začít hodnotit letošní závodní sezónu: absolutní vítězství Lotus Cup Eastern Europe 2011, vicemistr MMČR a FIA ZSE v D4 do 2000 ccm.

 

 

-milans-

Tisková zpráva KT motorsport, 18. 10 .2011

 

Další informace na: www.lotus-sport.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose