www.car.cz
 

V kalendáři Brna přibude šestihodinový vytrvalostní závod Le Mans Series !!
     17.11.2011 10:43 - tisková zpráva


Masarykův okruh Kalendář závodních akcí 2012

Tři světové šampionáty bude v roce 2012 hostit Masarykův okruh. V Brně zůstává nejprestižnější motocyklový seriál MotoGP i Mistrovství světa Superbike. Nově v kalendáři přibude šestihodinový vytrvalostní závod Le Mans Series, který stojí na tradici proslulé čtyřiadvacetihodinovky Le Mans.

Grand Prix České republiky 24. – 26. srpna 2012

Závod mistrovství světa silničních motocyklů se v kalendáři posunul blíž konci prázdninám. „Je to na naši žádost. Mezinárodní motocyklová federace nám vyšla vstříc. Několik posledních let se závod posouval den po dni blíž začátku srpna, přitom pro fanoušky je komfortnější, když se termín posune co nejblíž konci prázdnin,“ vysvětlila výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Seriál Mistrovství světa čeká v příští sezoně několik zásadních změn. V nejprestižnější kubatuře MotoGP budou jezdci startovat na motocyklu s objemem 1000 kubických centimetrů namísto současných „osmistovek“.

Startovní pole se díky takzvaným CRT týmům rozšíří a přibude v něm konkurence. Převratná změna čeká i nejslabší kubaturu. Namísto tradičních dvoutaktních „stopětadvacítek“ vznikne kategorie Moto3, v níž budou jezdci závodit na čtyřtaktních čtvrtlitrech. Ty by měly být více srovnatelné a nejslabší kubatura by se tak svojí atraktivitou měla přiblížit napínavým závodům ve třídě Moto2. V Moto3 bude startovat český jezdec Jakub Kornfeil. V Red Bull Rookies Cup, doplňkovém šampionátu určeném pro mladé talentované jezdce, se představí Čech Karel
Hanika.

A fanoušci se mohou těšit i na návrat českých motocyklů do světového šampionátu. Představí se
v něm totiž motocykl českého výrobce FGR.

Mistrovství světa Superbike 20. – 22. července 2012

K termínovému posunu došlo i u dalšího prestižního motocyklového šampionátu Superbike. „V tomto případě sehrály roli tradiční sváteční dny na začátku července. Už letos jsme se jim přiblížili a řadě fanoušků tak zkomplikovali dovolenou. Věříme, že termín v druhé polovině července pro ně bude příjemnější,“ uvedla Ulmanová.

Motocykloví fanoušci se mohou znovu těšit na fenomenálního Itala Maxe Biaggiho, který letos ve svých čtyřiceti letech v Brně jednou zvítězil a jednou skončil na druhém místě. Po sérii ohlášených přestupů je jasné, že se v Brně představí i vítěz prvního letošního závodu Marco Melandri, nově ale na motocyklu BMW. Carlos Checa, letošní mistr světa, zůstává věrný Ducati. V šampionátu bude dál startovat český jezdec Jakub Smrž a česká účast obohatí i doplňkové závody.

Le Mans Series 7. - 9. září 2012

Vytrvalostní šampionát Le Mans Series nahradí v kalendáři Automotodromu Brno tradiční seriál WTCC, který se jel v letošním roce naposledy. „Le Mans nebereme jako žádnou náhradu. Je to velmi atraktivní závod s velmi rychlými vozy. Fanoušci se mohou těšit na napínavý závod nejen na dráze, ale i v boxové uličce, kde se stále mění pneumatiky, doplňuje palivo a střídají jezdci,“ zve Ivana Ulmanová.

V šampionátu závodí otevřené vytrvalostní speciály třídy LMP-2 a také oblíbená „gétéčka“, tedy vozy jako Ferrari, Lamborghini, Ford GT, Corvette a další, které mohou brněnští fanoušci znát ze šampionátu FIA GT.

Některých závodů Le Mans Series se účastní i čeští jezdci včetně Tomáše Engeho. „Budeme se snažit vyjednat, aby v Brně startovali. Věříme, že i pro ně to bude zajímavá příležitost představit se před domácími fanoušky,“ doplnila Ulmanová.

Mezinárodní mistrovství ČR – automobily 22. - 23. září a 12. – 13. října 2012

Po letošní sezoně poznamenané spory jezdců se sportovní autoritou a roztříštěním startovního pole mezi jednotlivé seriály v Česku, na Slovensku a v Rakousku by mělo v příštím roce dojít k optimalizaci mistrovského šampionátu v ČR. Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech na Masarykově okruhu se zúží na dva podzimní podniky – Podzimní cenu Masarykova okruhu a tradiční šestihodinový vytrvalostní závod Epilog. „Tento kompromis sice znamená vypuštění Jarní ceny Masarykova okruhu, ale měl by vést k širší účasti jezdců na dvou zbývajících podnicích, které budou díky tomu atraktivnější,“ nastínila manažerka podniků FIA Automotodromu Brno Jana Božková.

Mistrovství ČR motocyklů – Memoriál Františka Šťastného 11. – 13. května 2012

V tradičním jarním termínu se na Masarykově okruhu uskuteční Memoriál Františka Šťastného, při němž na Kývalce poprvé v sezoně poměří síly celá česká motocyklová elita včetně některých účastníků světových šampionátů a mladých talentovaných jezdců. 

 

 

Jiří Smetana, tiskový mluvčí Automotodrom Brno, a.s.
www.automotodrombrno.cz 


 
 
Fotogalerie:   WSBK Brno 2011 - neděle od Jirky Navrkala

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose