www.car.cz
 

FIA TRC 2012 – Nový ročník, nová výzva pro jezdce
     5.2.2012 10:51 - Vladimír Rožánek


Loňský FIA Truck Racing Cup vyhrál Němec Hahn s Manem a pěkné třetí místo předvedl Adam Lacko z MKR na Renaultu. Letos dostanou Renaulty i Buggyra možnost znovu promluvit do pořadí na stupních vítězů. Ráda by jim do toho promluvila i navrátilkyně Elen Lohr s Mercedesem.

Účastníky FIA TRC nečeká jednoduchá sezóna. Hned na úvod sezóny se totiž truckeři vypraví do teplého Turecka, kde se pojede vůbec poprvé. V sezóně čeká jezdce ještě dalších jedenáct podniků, včetně oblíbeného Nürnburgringu, Mostu, Jaramy, Nogara, ale opět se projedou v Rusku či v belgickém Zolderu. Nejnavštěvovanějším podnikem loňského roku se stal truckerský svátek na Nürnburgringu, který navštívilo něco kolem 212tis. diváků. Severočeský autodrom v Mostě se dělil v počtu návštěvníků o třetí místo se španělskou Jaramou, kde se jezdí kamiony pravidelně a několik ročníků po sobě mohli Španělé fandit domácímu Albacetemu při nemilosrdných útocích na pohár nejvyšší. Malému Španelovi chybělo loni na vítězného Jochena Hahna 47 bodů a před Adamem Lackem si získal náskok 28 bodů. Další nás pilot David Vršecký si s Buggyrou nakonec vyjel v sezóně 2011 společné 4 místo s Oestreichem na Renaultu.

Do nové sezóny nás čekají také novinky. Nejenže se pojede v Istanbulu, ale také zažijeme návrat pilotky. Jedná se o velmi známou německou závodnici Elen Lohr, která velice úspěšně startovala také v závodech cestovních speciálů DTM se značkou Mercedes Benz, nebo na Dakaru. I s touto značkou však vstupí znovu do truckerského světa. Mnozí si ji ještě budou pamatovat ze závodů tzv. supertrucků, kdy pilotovala hodně nadupané monstrum Mercedes Benz Atego SRT.

Letos se chystá Elen Lohr do týmu, kde již vloni startovala mladičká pilotka Steffi Halm z Německa. Uvidíme, jak si ostřílená závodnice povede v týmu Tankpool 24 s Mercedesem Benz pod novým šéfem Markusem Bauerem. Spolu s Lohrovou by se měl objevit René Reinert, pro kterého se buduje místo v týmu Jochena Hahna. Ten si staví nový truck MAN, se kterým hodlá tuto sezónu obhajovat titul evropského šampióna, druhý nový vůz dostane do péče právě Němec Reinert a loňský vůz pak snad pojede s Mikou Mäkinenem z Finska. Team Allgauer Racing je prý před prodejem francouzským investorům, a tak ho možná uvidíme v nových barvách a není zcela jisté, že jejich vozy pojedou se Lvovem a Oliverem. Bermejo ze Španělska si brousí zuby také na lepší auto, ale začátek sezóny je ještě daleko a sponzorské smlouvy má teprve rozjednané.

Zákulisní informace prozradili, že do sezóny by rád vyrazil i Gerd Körber s Ivecem a některé webové stránky mluví dokonce o návratu jablonecké legendy českého truckerského světa Frankie Vojtíška. Stránky Frankie ovšem zatím mlčí. No, uvidíme před sezónou, kdo se skutečně objeví na startu drahého truckerského řádění.

Třeba z některých závodníků vyrostou takový truckeři, jakými byli Slim Borgud, Ludovic Faure, Harri Luostarinen, či Nöel Crozier, nebo Martin Koloc. Z Čechů pak ještě zavzpomínejme na Moskala, Čermáka, Patočku, Landu, či Matějovského a jeho Tatru Jamal SRT.

Kalendář FIA European Truck Racing Cupu:

Istambul 13/05/2012

Misano 20/05/2012

Albacete 10/06/2012

Nogaro 24/06/2012

Donington 01/07/2012

Nürburgring 15/07/2012

Smolensk 29/07/2012

Most 02/09/2012

Rolex Submariner Replica Zolder 23/09/2012

Jarama 07/10/2012

Le Mans 14/10/2012


Vláďa Rožánek

FIA TRC 2012


 
 
Fotogalerie:   Truckerský Most 2011 - foto pořadatelů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose