www.car.cz
 

Úvodní sprint v Mostě zakončila veliká havárie
     4.8.2012 06:36 - Pavel Jelínek


Páteční Most - vítězství s hořkou příchutí

 

Most, 3.8 2012

Tomáš Kostka a Michal Matějovský obsadili první dvě místa v páteční kvalifikaci. Podvečerní sprint byl pak zkomplikovanán povinným handicapem pro vozy DTM.  V poslední zatáčce posledního kola došlo navíc k děsivě vyhlížejícímu střetu Kostkova Audi A4 DTM a stroje Pagani Zonda, který pilotoval Antonín Herbeck. Závod byl předčasně ukončen a vyhlášeno pořadí platné dvě kola před osudným incidentem, tedy Kostka, Herbeck a Matějovský. O radosti ze zlata ale nelze mluvit, protože došlo k fatálním škodám na technice. Důležité samozřejmě je, že oba jezdci ze střetu vyvázli ve zdraví.

(((FOTO brzy najdete ve fotogalerii motormixu !!!! Video pak o něco později  v příštím televizním motormixu - viz sekce TV,,,)))

S dosaženým kvalifikačním časem lehce pod minutu a půl v případě Tomáše a lehce přes tuto hodnotu u Michala, panovala celkem spokojenost. "Vždycky by bylo co zlepšovat, ještě se trochu pereme s aerodynamikou předku, možná by to chtělo něco udělat se splitterem," přemýšlel Tomáš v boxech. "To já jsem celkem spokojený, rychle jsem se do ovládání DTM zase vpravil," konstatoval Michal Matějovský.

Ačkoli počasí během dne zlobilo a strhla se i průtrž mračen, sprint už se jel na suchu. Po startu pak dlouho platilo pořadí z kvalifikace, kdy třetí místo v měřeném tréninku zajel Herbeck. Situace se pak během půlhodinového závodu trochu komplikovala, když bylo nutné probíjet se vpřed přes soupeře ztrácející kolo a víc. Pořadím na špici se pak výrazněji začalo míchat v momentě, kdy oba piloti BRT museli vykonat dva povinné průjezdy  boxovou uličkou.

Nová pravidla si kladla za cíl závody poněkud zdramatizovat a snížit výkonovou převahu speciálů specifikace DTM. Speciálně s dramatičností to tentokrát vyšlo bohužel beze zbytku. Michal se po svém druhém průjezdu propadl na třetí příčku a Tomáš těsně na druhou za Herbecka. V posledním kole tedy bojovali do posledních metrů.

V nájezdu na cílovou rovinku se v pravotočivé zatáčce Tomáš snažil podjet Herbeckovu Pagani vnitřkem. Zelenočerné monstrum vyjelo až na obrubník, vteřinu jely vozy rovně vedle sebe, ale náhle došlo k bočnímu střetu. Vůz Audi A4 DTM po kontaktu s bariérou z pneumatik a několika zběsilých otočkách zůstal stát zdemolovaný uprostřed trati, Herbeckova Zonda se také roztočila, z její zádi dokonce vyšlehly plameny a zůstala stát na trávě. Nejdůležitější byly následující sekundy, během kterých oba jezdci ze svých vraků vylezli naprosto nezraněni. Diváci ocenili i jejich okamžité gesto, kdy se vzájemně zajímali o zdravotní stav a podali si ruce. Situaci následně řešil i sbor sportovních komisařů a vyhodnotil ji jako nikým nezaviněný závodní incident.

"Ani z jedné strany to určitě nebyl úmysl, takové věci se v motorsportu občas stávají. Na to, jak auto vypadá zle, to kupodivu ani nebyla taková rána, ta bariéra z pneumatik to hodně ztlumila. Hlavně, že jsme oba v pořádku," vylíčil ještě osudový okamžik Tomáš Kostka.

 

"Upřímně řečeno, takové finále prvního závodního dne jsme nečekali. Přesněji řečeno, vidět Tomáše a Michala na podiu jsme chtěli, ale tohle vítězství má přeci jenom trochu hořkou příchuť," uzavřel dramatický pátek manažer BRT Petr Najman.

 

 

www.brt.cz

 


 
 
Fotogalerie:   Srpnové okruhové závody v Mostě 2012

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose